Električna energija

Mujović: Crna Gora će u 2025. morati da uveze struju u vrednosti od 160 miliona evra 

sasa mujovic te pljevlja uvoz rekonstrukcija

Foto: Vlada Crne Gore

Objavljeno

12.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Termoelektrana Pljevlja u 2025. godini neće raditi više meseci zbog ekološke rekonstrukcije što će primorati Crnu Goru da uveze velike količine električne energije u vrednosti od 160 miliona evra, izjavio je Saša Mujović, ministar energetike i rudarstva.

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), vlasnik TE Pljevlja, započela je ekološku rekonstrukcije elektrane kako bi je modernizovala, uskladila sa evropskim standardima o emisijama i tako produžila njen životni vek. Ali, s obzirom da sa snagom od 225 megavata (MW) obezbeđuje 40 odsto domaće proizvodnje električne energije u zemlji, njen prestanak rada zahtevaće veliki uvoz.

EPCG je zvanično započela rekonstrukciju aprila 2022. kada je saopšteno da bi trebalo da traje oko dve i po godine. Tokom boravka u Bijelom Polju na panel diskusiji o zagađenju vazduha ministar Saša Mujović rekao je da EPCG još nije nabavila električnu energiju za 2025, kada je planirana rekostrukcija TE Pljevlja, prenele su Vijesti.

TE Pljevlja neće raditi devet meseci

Mujović je rekao da je predlog za smanjenje računa za stanovnike ovog grada neodrživ, i da je skoro siguran da će subvencije sledeće godine biti ukinute i za Pljevlja, koje se zbog TE Pljevlja i Rudnika uglja smatraju daleko najzagađenijim gradom u zemlji.

On je naveo da su subvencije za električnu energiju za Bijelo Polje za 2024. i 2025. posebno neodržive ako se zna da tokom planirane rekostrukcije Termoelektrana neće raditi devet meseci, a Crna Gora mora da uvozi električnu energiju.

„Oko 160 miliona evra ova ionako siromašna zemlja mora da da nekom, umjesto da prihoduje“, istakao je on.

EPCG je prošlu godinu završila sa profitom od 80 miliona evra

Mujović je naveo da ga informacija da će Crna Gora 2025. dočekati bez pokrivene potrošnje čini vrlo nespokojnim, zbog čega će brzo intervenisati u tom pravcu.

Inače, EPCG je prošlu godinu završila sa profitom od 80 miliona evra. Crna Gora obično domaćom proizvodnjom podmiruje domaću potrošnju, a ostaje joj struje i za izvoz. Prodaja u inostranstvu zavisi od hidrološke situacije, s obzirom da više od 50 odsto struje dobija iz hidroelektrana. Poslednjih godina izvozila je nekoliko procenata svoje proizvodnje.

Kompanija je ranije najavila da planira da iskoristi 2024. da se što bolje pripremi za zastoj u radu TE Pljevlja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

oie hrvatska oieh prikljucak na mrezu metodologija

OIE Hrvatska: Blokirani projekti za obnovljive izvore energije u Hrvatskoj

12. februar 2024. - Zaustavljen je kompletan sistem dobijanja lokacijske, građevinske i upotrebne dozvole za postojeće projekte za obnovljive izvore energije

GGF i UniCredit Bank Srbija produbili saradnju novim zajmom od 50 miliona evra za zelene elektrane

GGF i UniCredit Bank Srbija produbili saradnju zajmom od 50 miliona evra za zelene elektrane

12. februar 2024. - UniCredit Bank Srbija je od GGF-a dobila zajam od 50 miliona evra za velike projekte zelenih elektrana, čime su ojačali saradnju

EU clanicama odobrila 6 9 milijardi evra infrastrukturu vodonik

EU članicama odobrila 6,9 milijardi evra za infrastrukturu za vodonik

12. februar 2024. - Strateški projekat IPCEI Hy2Infra, kojeg je zajedno pripremilo sedam država članica, dobio je zeleno svetlo od Evropske komisije

rhe bistrica posebna radna grupa dubravka djedovic

Radna grupe za RHE Bistrica cilja 2031. kao rok za početak rada elektrane

12. februar 2024. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović rekla je na početku sednice da je RHE Bistrica najvažniji projekat u energetskom sektoru