Voda

Samo 13 od 250 poslanika podržalo inicijativu za zaštitu voda u Ustavu Srbije

poslanici-inicijativa-za-zastitu-voda-Ustav-Srbije

Slika: Pixabay

Objavljeno

11.04.2019.

Država

Podeli

Objavljeno

11.04.2019.

Država

Podeli

Od 250 poslanika samo njih 13 potpisalo je inicijativu Zelene stranke kojom se Narodnoj skupštini predlaže da se pijaća voda, kao jedan od najvažnijih resursa, zaštiti Ustavom Republike Srbije.

Zelena stranka je najavila da će uskoro krenuti u kampanju prikupljanja 150.000 potpisa građana kako bi inicijativa na taj način došla na dnevni red Narodne skupštine.

Ova stranka je nedavno predstavila plan u pet tačaka za „nekontrolisanu najezdu malih hidroelektrana (MHE)“, s tim da je ključna tačka plana zaštita pijaćih voda Ustavom, a dok se to ne desi, uvođenje moratorijuma na izgradnju MHE. Inicijativa za zaštitu voda pokrenuta je u Narodnoj skupštini pre dve nedelje.

Vlast i opozicija složni su u jednom – nisu zainteresovani da pijaća voda bude zaštićena Ustavom, saopštila je Zelena stranka.

Inicijativu je podneo Goran Čabradi, poslanik i predsednik Zelene stranke, a nije je potpisao nijedan poslanik Demokratske stranke, Narodne stranke, Dveri, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Srpske radikalne stranke, Pokreta za spas Srbije, Saveza vojvođanskih Mađara, Socijaldemokratske partije, Kluba samostalnih poslanika.

Osim Čabradija, inicijativu su potpisala tri poslanika Partije udruženih penzionera Srbije, šest poslanika Stranke moderne Srbije, i troje samostalnih poslanika, Aleksandra Čabraja, Miladin Ševarlić i Nada Kostić.

„Činjenica da 237 poslanika ignoriše inicijativu od koje bi benefit imali svi stanovnici Srbije danas, ali i koja bi garantovala normalan život budućim generacijama, ukazuje da političke elite ne interesuje dobrobit građana. Inicijativu nisu potpisali čak ni poslanici koji su se slikali na protestima protiv gradnje MHE“, rekao je Čabradi i zahvalio se poslanicima koji su podržali inicijativu jer su time pokazali da su hrabri i odgovorni.

U Evropskoj uniji voda kao ljudsko pravo deo je ustava jedino u Sloveniji, dok su inicijative bile neuspešne u Belgiji i Italiji.

Poslednjih meseci u regioni su sve češći glasovi, koji dolaze iz redova građanskih inicijativa i stručnih krugova, da se voda mora tretirati kao osnovno ljudsko pravo.

Komentara: (5)
Нена / 28.11.2019.

Срам их било, народ их је гласао да раде у корист националних интереса а они раде све против. Толико су се накрали да доживотно могу да купују воду, а народ, мисле они, може да цркава од жеђи. Ал заборављају да ничија није горела до зоре и да је следећа револуција устанак гладних и жедних стомака. Чувари река су им већ показали да нису свемоћни.

Ljiljana / 28.11.2019.

Prazne glave, a velike oči…interesi,pare, interesi….to su vrli predstavnici naroda! Jadna zemljo, šta si izrodila!

zoran bogdanovic / 29.11.2019.

Majmunska posla, kakvi su nam poslanici takva je i zemlja.

Миша Јовановић / 03.12.2019.

Ово је још један доказ да је Србија окупирана земља и да њоме владају издајници. Посланици су на платном списку западних агентура и мора да слушају своје газде. Све се то ради плански. Стране корпорације ће бити власници свих наших извора пијаће воде. То се већ дешава у многим сиромашним земљама у свету. Боливија је била једна од првих земаља у којој је почела ова крађа од стране великих светских корпорација. Локално индијанско становништво је остало без воде. Ово се десило пре доласка Ева Моралеса не чело земље. Сада када су њега смакли нека је Бог на помоћ јадном боливијском народу.

Mira Perutka / 21.12.2019.

previše su glupi da bi razumeli koliko je voda vredno dobro, oko koga ce se u par decenija voditi ratovi…

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Svetski dan voda 2024, voda za mir

Svetski dan voda 2024: Voda za mir

11. april 2019. - Svetski dan voda obeležava se 22. marta počev od 1993 godine, kada ga je uveo UN. Ove godine, tema je 'Voda za mir'.

srem regionalni sistem vodosnabdevanja voda

Pet vojvođanskih opština gradi regionalni vodovodni sistem kako bi sprečile nestašicu vode

11. april 2019. - Projekat bi trebalo da se sprovede za 15 godina s obzirom da je procenjen na 140 miliona evra, a obuhvata 65 naselja i 210.000 stanovnika

Srbija vecinu sredstava zelenih obveznica saobracaj vodosnabdevanje upravljanje otpadnim vodama

Srbija većinu sredstava iz zelenih obveznica uložila u saobraćaj, vodosnabdevanje, upravljanje otpadnim vodama

11. april 2019. - Srbija je raspodelila sva sredstva što je prikupila od prodaje svog prvog paketa zelenih obveznica, pokazao je završni izveštaj

vucic litijum expo 2027 plan rio tinto solar bistrica

Vučić: Slede veliki energetski projekti, odluka o litijumu čeka novu Vladu Srbije

11. april 2019. - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je prograd "Skok u budućnost - Srbija EXPO 2027" za period od 2024. do 2027.