Voda

U Skupštini Srbije pokrenuta inicijativa za zaštitu pijaćih voda u Ustavu Srbije

Skupstina-Srbije-inicijativa-za-zastitu-pijacih-voda-Ustav-Srbije

Slika: Zelena stranka

Objavljeno

28.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Zelena stranka pokrenula je u Skupštini Srbije inicijativu za izmene Ustava Republike Srbije, kako bi se u najvišem pravnom aktu zaštitile pijaće vode.

Ova stranka je nedavno predstavila plan u pet tačaka za „nekontrolisanu najezdu malih hidroelektrana (MHE)“. Ključna tačka plana je zaštita pijaćih voda Ustavom, a dok se to ne desi, uvođenje moratorijuma na izgradnju MHE.

Inicijativu je zvanično pokrenuo Goran Čabradi, poslanik i predsednik Zelene stranke.

„U današnjim uslovima kada je sve više naših reka uzurpirano od strane investitora u cilju izgradnje MHE, Zelena stranka insistira na tome da se pijaća voda zaštiti Ustavom. Pijaća voda postaje resurs kojeg imamo sve manje. Niko u Srbiji nema pravo da se ponaša neodgovorno i ugrožava nasleđe budućnosti“, rekao je Čabradi.

Udruženje potrošača Forum je pokrenulo inicijativu da pravo građana na vodu za piće bude uneto u Ustav Republike Srbije kao još jedno osnovno ljudsko pravo

On je pozvao kolege poslanike da podrže ovu inicijativu kako bi se Srbija pridružila drugim zemljama Evrope koje su zaštitile vodu Ustavom.

Zelena stranka, kako se navodi u saopštenju ove političke partije, je ranije podnela još nekoliko zakona kojima se predviđa moratorijum na izgradnju MHE, formiranje komisije koja bi trebalo da preispita dosad izgrađene MHE i dozvole za njihovu izgradnju, ali ovi se predlozi još nisu našli na dnevnom redu Skupštine Srbije.

Inače, Centar za zaštitu potrošača „Forum“ iz Niša je, početkom decembra prošle godine, takođe pokrenuo inicijativu da pravo građana na vodu za piće bude uneto u Ustav Republike Srbije kao još jedno osnovno ljudsko pravo.

U tri članice Evropske unije – Belgija, Italija i Slovenija, postojao je predlog da voda kao ljudsko pravo uđe u ustav, ali je samo u nekadašnjoj republici SFRJ i usvojen.

Poslednjih meseci u regioni su sve češći glasovi, koji dolaze iz redova građanskih inicijativa i stručnih krugova, da se voda mora tretirati kao osnovno ljudsko pravo.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

28. mart 2019. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Liverpul planira izgranju elektrane na plimu i oseku

Liverpul planira najveću elektranu na plimu i oseku na svetu

28. mart 2019. - Liverpul planira izgradnju najveće elektrane na svetu na plimu i oseku, kapaciteta 700 megavata

Svetski dan voda 2024, voda za mir

Svetski dan voda 2024: Voda za mir

28. mart 2019. - Svetski dan voda obeležava se 22. marta počev od 1993 godine, kada ga je uveo UN. Ove godine, tema je 'Voda za mir'.

srem regionalni sistem vodosnabdevanja voda

Pet vojvođanskih opština gradi regionalni vodovodni sistem kako bi sprečile nestašicu vode

28. mart 2019. - Projekat bi trebalo da se sprovede za 15 godina s obzirom da je procenjen na 140 miliona evra, a obuhvata 65 naselja i 210.000 stanovnika