x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

U Skupštini Srbije pokrenuta inicijativa za zaštitu pijaćih voda u Ustavu Srbije

28.03.2019. | Komentari: 0Autor:

Slika: Zelena stranka
U Skupštini Srbije pokrenuta inicijativa za zaštitu pijaćih voda u Ustavu Srbije

Zelena stranka pokrenula je u Skupštini Srbije inicijativu za izmene Ustava Republike Srbije, kako bi se u najvišem pravnom aktu zaštitile pijaće vode.

Ova stranka je nedavno predstavila plan u pet tačaka za “nekontrolisanu najezdu malih hidroelektrana (MHE)”. Ključna tačka plana je zaštita pijaćih voda Ustavom, a dok se to ne desi, uvođenje moratorijuma na izgradnju MHE.

Inicijativu je zvanično pokrenuo Goran Čabradi, poslanik i predsednik Zelene stranke.

“U današnjim uslovima kada je sve više naših reka uzurpirano od strane investitora u cilju izgradnje MHE, Zelena stranka insistira na tome da se pijaća voda zaštiti Ustavom. Pijaća voda postaje resurs kojeg imamo sve manje. Niko u Srbiji nema pravo da se ponaša neodgovorno i ugrožava nasleđe budućnosti”, rekao je Čabradi.

Udruženje potrošača Forum je pokrenulo inicijativu da pravo građana na vodu za piće bude uneto u Ustav Republike Srbije kao još jedno osnovno ljudsko pravo

On je pozvao kolege poslanike da podrže ovu inicijativu kako bi se Srbija pridružila drugim zemljama Evrope koje su zaštitile vodu Ustavom.

Zelena stranka, kako se navodi u saopštenju ove političke partije, je ranije podnela još nekoliko zakona kojima se predviđa moratorijum na izgradnju MHE, formiranje komisije koja bi trebalo da preispita dosad izgrađene MHE i dozvole za njihovu izgradnju, ali ovi se predlozi još nisu našli na dnevnom redu Skupštine Srbije.

Inače, Centar za zaštitu potrošača “Forum” iz Niša je, početkom decembra prošle godine, takođe pokrenuo inicijativu da pravo građana na vodu za piće bude uneto u Ustav Republike Srbije kao još jedno osnovno ljudsko pravo.

U tri članice Evropske unije – Belgija, Italija i Slovenija, postojao je predlog da voda kao ljudsko pravo uđe u ustav, ali je samo u nekadašnjoj republici SFRJ i usvojen.

Poslednjih meseci u regioni su sve češći glasovi, koji dolaze iz redova građanskih inicijativa i stručnih krugova, da se voda mora tretirati kao osnovno ljudsko pravo.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.