x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Zelena stranka predlaže moratorijum na gradnju malih hidroelektrana

25.03.2019. | Komentari: 1Autor:

Foto: Zelena stranka
Zelena stranka predlaže moratorijum na gradnju malih hidroelektrana

Zelena stranka i aktivisti koji se bore protiv izgradnje malih hidroelektrana (MHE) predstavili su plan u pet tačaka za „nekontrolisanu najezdu malih hidroelektrana“, saopštila je stranka. Ključna tačka plana je zaštita pijaćih voda Ustavom, a dok se to ne desi, uvođenje moratorijuma na izgradnju MHE.

Zaštita voda Ustavom, moratorijum na izgradnju MHE, formiranje komisije za preispitivanje do sada izgrađenih objekata, povećavanje uloge lokalnog stanovništva u donošenju odluka koje se tiču lokalne prirode i unapređenje energetskog sistema bez ugrožavanja reka predstavljaju pet tačaka plana Zelene stranke – „Set rešenja za spas stanovništva, reka i prirode Srbije od neplanske gradnje mini-hidroelektrana“, saopštila je Zelena stranka.

Na konferenciji na kojoj je predstavljen plan zaključeno je da Srbija podstiče prevaziđena rešenja i odobravanjem gradnje više od 800 MHE na rečicama i potocima visokog kvaliteta vode za piće, u trenutku kada Amerika i zemlje Evropske unije uklanjaju stare brane i MHE zbog izuzetno male koristi i veoma pogubnog uticaja na životnu sredinu, navodi se u saopštenju.

Foto: Facebook/gorantokic

„Plan Zelene stranke predstavlja u ovom momentu jedinu zvaničnu branu, jedinu političku prepreku nerazumnom napadu na poslednje netaknute reke u Evropi. Zato, kao ključnu meru, Zelena stranka predlaže da se pijaća voda zaštiti Ustavom. Pijaća voda postaje resurs kog sve manje ima na planeti. Niko u Srbiji nema pravo da se ponaša neodgovorno i ugrožava nasleđe budućnosti“, rekao je Goran Čabradi, predsednik Zelene stranke i narodni poslanik.

Pošto građani Srbije nemaju vremena da čekaju da se završi procedura izmene Ustava, Zelena stranka zahteva moratorijum na gradnju MHE, navodi se u saopštenju.

„Srbija, kao i u svemu drugom, i u ovoj oblasti kasni za razvijenim svetom, i oberučke prihvata odbačena i prevaziđena rešenja, kojih su se na zapadu odrekli pre najmanje tri decenije. Zbog izuzetno štetnih efekata po prirodu i male ekonomske koristi u proteklih 20-25 godina, najmanje 5.000 malih elektrana, brana i propusta uklonjeno je sa reka u Francuskoj, Švedskoj, Finskoj, Španiji i Ujedinjenom Kraljevstvu. Pošto energetski sektor Srbije mora da se razvija, i da koristi sve više „zelene energije“, Zelena stranka nudi rešenje koje će efikasno zameniti MHE i unaprediti zaštitu životne sredine“, rekao je Čabradi.

Predlog da se MHE zamene energetskom vrbom

Zelena stranka predlaže da se štetne mini-hidroelektrane zamene energetskom vrbom koja će omogućiti prečišćavanje otpadnih voda i rešiti probleme sa kanalizacijom u svim naseljima, povećati energetsku stabilnost, podstaći razvoj lokalnog stanovništva i privrede, i obezbediti enormne uštede u državnom i lokalnim budžetima, navodi se u saopštenju.

Foto: Willow [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)]

„Energetska vrba kao brzorastuća biljka daje veliki godišnji prirast i može da se koristi za proizvodnju peleta, što bi omogućilo prebacivanje lokalnih toplana sa mazuta, i domaćinstava sa uglja, na energent bez štetnih posledica po zdravlje i životnu sredinu. Dobit koja bi se ostvarila premašuje 180 miliona evra i manju upotrebu 900.000 tona uglja i 450.000 tona mazuta svake godine“, rekao je inženjer Rade Milutinović, predsednik Savet za energetiku i vodne resurse Zelene stranke.

Aleksandar Drašković, ekološki aktivista iz Jošaničke Banje, prisutnima na konferenciji se obratio i kao čovek koji živi neposredno uz mini hidroelektranu. Pored svih drugih, mnogo poznatijih negativnih efekata posledica rada mini hidroelektrane, istakao je i buku koju iste proizvode.

„Buka od oko 85-95 decibela, koja traje 24 sata dnevno, 365 dana godišnje, neizdrživa je i jedan je od uzroka napuštanja naselja u kojima su mini hidroelektrane već napravljene“, istakao je Drašković.

„Brojna kršenja i zaobilaženja zakona“

Dr Blagoje Pejić, stručnjak iz oblasti zaštite prirode, osvrnuo se na zakonsku regulativu Republike Srbije i istakao da u oblasti MHE postoje brojna kršenja, kao i „zaobilaženja“ zakona. On je napomenuo i da se za potrebe izgradnje mini hidroelektrana devastiraju velike površine pod šumama, kako za vodozahvate i mašinske hale turbina, tako i za cevovode, i dalekovode. Takođe, napomenuo je i da postoji ozbiljno kršenje Zakona o vodama, jer se protivno Zakonu, cevovodi postavljaju u korito za male vode i tako postaju velika pretnja u slučaju sve izraženijih bujica.

Na konferenciji je istaknuto i da bi zaštita voda omogućila bolje pozicije Srbije u pregovorima za pristupanje EU.

„Okvirna direktiva Evropske unije o vodama propisuje da voda nije komercijalni proizvod kao drugi, već nasleđe koje mora biti štićeno, branjeno i tretirano kao takvo, i mi kao društvo moramo tako i da se ponašamo ili ćemo nestati“, rekao je Čabradi.

Zelena stranka je ranije podnela predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu, kojim traži obaveznu procenu uticaja za sve male hidroelektrane (MHE).

Komentari (1)

Мирослав Краинчанић / 28.03.2019.

ТЕМА БУДУЋНОСТИ, која је противна интересима тајкуна и корумпираних кадрова у републичким органима и самој Влади Србије, привлачи све већу пажњу јавности која је дубоко свесна свих погубних последица по природу Србије. ИЗГРАДЊОМ МХЕ, ЗАХТЕВА АКТИВНО УКЉУЧИВАЊЕ СВАКОГ ПОЈЕДИУНЦА НА ЛОКАЛНОМ И ГЛОБАЛНОМ НИВОУ.
Док се Држава сети да треба да обустави ове погубне активности на нашим рекама, локлним активностима треба стално спречавати појаву машина на предвиђеним локацијама за изградњу МХЕ, јер нашу дозволу сигурно немају а неће је и добити!..

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.