x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Zelena stranka pripremila izmene Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu zbog zabrane gradnje MHE

16.07.2018. | Komentari: 0Autor:

Slika: Zelena stranka
Zelena stranka pripremila izmene Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu zbog zabrane gradnje MHE

Zelena stranka podnela je predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu, kojim traži obaveznu procenu uticaja za sve male hidroelektrane (MHE), navela je ova stranka na svom sajtu.

Zelena stranka se zalaže za potpunu zabranu izgradnje MHE u zaštićenim područjima i nacionalnim parkovima.

“Zaštićena područja i nacionalne parkove trebalo bi da od uništavanja štiti država. Ali, ko će njih da zaštiti od države?”, upitala je Sonja Nikolić, inženjer elektrotehnike i predsednica Saveta za energetiku Zelene stranke, posle prikazivanja filma “Plavo srce” u prostorijama ove stranke.

Dokumentarni film bavi se devastiranjem prirode zarad izgradnje MHE.

On je istakla da je pri izgradnji MHE cena investicije relativno mala.

“Pri tom, tu cenu, kroz povlašćenu cenu struje, u punom iznosu plate građani. Svako od nas kada dobije račun za struju plaća i naknadu za povlašćene proizvođače energije. Prinuđeni smo da lično finansiramo i ovaj vid, navodno, obnovljivih izvora energije (OIE). Vlasnik hidroelektrane sve uloženo vrati za četiri do pet godina, a ukupno dvanaest godina ima pravo na povlašćenu cenu struje koju prodaje. Zato je tolika pomama za izgradnjom mini hidroelektrana”, objasnila je ona.

Ratko Bajčetić, potpredsednik Zelene stranke i stručnjak iz oblasti vodoprivrede, istakao je da iako hidropotencijal spada u OIE, MHE to svakako nisu, jer se korišćenjem jednog resursa uništavaju gotovo svi ostali.

“Uništava se biodiverzitet, šume, staništa brojnih vrsta flore i faune, a sa socijalnog stanovišta onemogućava se opstanak lokalnog stanovništva i tradicionalne organske poljoprivrede. Postavlja se osnovno pitanje: da li je sve ovo vredno zarad nekoliko kilovata struje?”, naveo je Bajčetić.

Sve počelo od MHE Pakleštica

Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine, pre nekoliko dana najavio je inicijativu za izmenu Zakona o zaštiti prirode, kojom bi se sprečila izgradnja MHE u zaštićenim područjima. On je to uradio nakon što je sud poništio njegov pokušaj da povuče odobrenje za izgradnju MHE Pakleštica, jer bi mogla da naruši biodiverzitet u basenu reke Visočice, kod Pirota.

Projekti malih hidroelektrana u zaštićenim područjima izazvali su i oštru polemiku između Trivana i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koje je saopštilo da je građevinske dozvole za MHE izdalo tek nakon što su investitori ispunili sve zakonom propisane uslove, pa i one o zaštiti životne sredine.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.