Životna sredina

Zelena stranka pripremila izmene Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu zbog zabrane gradnje MHE

Zelena-stranka-pripremila-izmene-Zakona-o-proceni-uticaja-na-zivotnu-sredinu-zbog-MHE

Slika: Zelena stranka

Objavljeno

16.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Zelena stranka podnela je predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu, kojim traži obaveznu procenu uticaja za sve male hidroelektrane (MHE), navela je ova stranka na svom sajtu.

Zelena stranka se zalaže za potpunu zabranu izgradnje MHE u zaštićenim područjima i nacionalnim parkovima.

“Zaštićena područja i nacionalne parkove trebalo bi da od uništavanja štiti država. Ali, ko će njih da zaštiti od države?”, upitala je Sonja Nikolić, inženjer elektrotehnike i predsednica Saveta za energetiku Zelene stranke, posle prikazivanja filma „Plavo srce“ u prostorijama ove stranke.

Dokumentarni film bavi se devastiranjem prirode zarad izgradnje MHE.

On je istakla da je pri izgradnji MHE cena investicije relativno mala.

„Pri tom, tu cenu, kroz povlašćenu cenu struje, u punom iznosu plate građani. Svako od nas kada dobije račun za struju plaća i naknadu za povlašćene proizvođače energije. Prinuđeni smo da lično finansiramo i ovaj vid, navodno, obnovljivih izvora energije (OIE). Vlasnik hidroelektrane sve uloženo vrati za četiri do pet godina, a ukupno dvanaest godina ima pravo na povlašćenu cenu struje koju prodaje. Zato je tolika pomama za izgradnjom mini hidroelektrana”, objasnila je ona.

Ratko Bajčetić, potpredsednik Zelene stranke i stručnjak iz oblasti vodoprivrede, istakao je da iako hidropotencijal spada u OIE, MHE to svakako nisu, jer se korišćenjem jednog resursa uništavaju gotovo svi ostali.

“Uništava se biodiverzitet, šume, staništa brojnih vrsta flore i faune, a sa socijalnog stanovišta onemogućava se opstanak lokalnog stanovništva i tradicionalne organske poljoprivrede. Postavlja se osnovno pitanje: da li je sve ovo vredno zarad nekoliko kilovata struje?”, naveo je Bajčetić.

Sve počelo od MHE Pakleštica

Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine, pre nekoliko dana najavio je inicijativu za izmenu Zakona o zaštiti prirode, kojom bi se sprečila izgradnja MHE u zaštićenim područjima. On je to uradio nakon što je sud poništio njegov pokušaj da povuče odobrenje za izgradnju MHE Pakleštica, jer bi mogla da naruši biodiverzitet u basenu reke Visočice, kod Pirota.

Projekti malih hidroelektrana u zaštićenim područjima izazvali su i oštru polemiku između Trivana i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koje je saopštilo da je građevinske dozvole za MHE izdalo tek nakon što su investitori ispunili sve zakonom propisane uslove, pa i one o zaštiti životne sredine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

16. jul 2018. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

16. jul 2018. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

16. jul 2018. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

16. jul 2018. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače