Životna sredina

Ministar najavio inicijativu za izmenu zakona o zaštiti prirode zbog malih hidroelektrana

Ministar-najavio-inicijativu-za-izmenu-zakona-o-zastiti-prirode-zbog-malih-hidroelektrana

Foto: Pixabay

Objavljeno

13.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je najavio inicijativu za izmenu zakona o zaštiti prirode kojom bi se sprečila izgradnja malih hidroelektrana (HE) u zaštićenim područjima. Najava je usledila nakon što je sud nedavno poništio Trivanov pokušaj da povuče odobrenje za izgradnju male HE Pakleštica, za koju se strahuje da bi narušila biodiverzitet u basenu reke Visočice.

“Samo na Staroj planini ima više od 60 zahteva za izgradnju. Pa to je horor, priroda će biti uništena. Poslednjih godinu dana pokušavam da stvorim ambijent u kojem može otvoreno da se kaže: nije baš najpametnije da se grade MHE u zaštićenim dobrima. Boriću se do kraja i to nema cenu, imamo ozbiljnu podršku građana da sve menjamo, ali trajaće neko vreme”, izjavio je Trivan za Insajder.

“Pa to je horor, priroda će biti uništena.”

Prema Trivanovim rečima, o već izdatim dozvolama za izgradnju malih HE u zaštićenim područjima bi se moglo razgovarati sa Ministarstvom rudarstva i energetike i investitorima, sa ciljem da im se dodele druge lokacije, koje nisu u zaštićenim područjima.

Reagovala je i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja je rekla da je Trivanovo pravo da traži izmene zakona u resoru za koji je nadležan. Takođe je dodala da nema “ništa protiv” bilo čega što može da unapredi životnu sredinu.

Mihajlović je međutim primetila i da je “velika šteta” što je Srbija iskoristila manje od 50 od ukupno 800 lokacija određenih za izgradnju malih hidroelektrana.

Organizacije civilnog društva (OCD) koje se bave zaštitom životne sredine su u poslednje vreme pojačale aktivnosti usmerene protiv projekata hidroelektrana na Balkanu.

nedavnoj studiji Bankwatch, jedne od najvećih mreža OCD koje se bave zaštitom životne sredine u regionu centralne i istočne Evrope, ocenjeno je da reke jugoistočne Evrope (JIE) uništava talas hidroenergetskih projekata. Studija je analizirala situaciju u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Kosovu*, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Sloveniji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

13. jul 2018. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

13. jul 2018. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

13. jul 2018. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

13. jul 2018. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače