x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Ministar najavio inicijativu za izmenu zakona o zaštiti prirode zbog malih hidroelektrana

13.07.2018. | Komentari: 0Autor:

Foto: Pixabay
Ministar najavio inicijativu za izmenu zakona o zaštiti prirode zbog malih hidroelektrana

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je najavio inicijativu za izmenu zakona o zaštiti prirode kojom bi se sprečila izgradnja malih hidroelektrana (HE) u zaštićenim područjima. Najava je usledila nakon što je sud nedavno poništio Trivanov pokušaj da povuče odobrenje za izgradnju male HE Pakleštica, za koju se strahuje da bi narušila biodiverzitet u basenu reke Visočice.

“Samo na Staroj planini ima više od 60 zahteva za izgradnju. Pa to je horor, priroda će biti uništena. Poslednjih godinu dana pokušavam da stvorim ambijent u kojem može otvoreno da se kaže: nije baš najpametnije da se grade MHE u zaštićenim dobrima. Boriću se do kraja i to nema cenu, imamo ozbiljnu podršku građana da sve menjamo, ali trajaće neko vreme”, izjavio je Trivan za Insajder.

“Pa to je horor, priroda će biti uništena.”

Prema Trivanovim rečima, o već izdatim dozvolama za izgradnju malih HE u zaštićenim područjima bi se moglo razgovarati sa Ministarstvom rudarstva i energetike i investitorima, sa ciljem da im se dodele druge lokacije, koje nisu u zaštićenim područjima.

Reagovala je i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja je rekla da je Trivanovo pravo da traži izmene zakona u resoru za koji je nadležan. Takođe je dodala da nema “ništa protiv” bilo čega što može da unapredi životnu sredinu.

Mihajlović je međutim primetila i da je “velika šteta” što je Srbija iskoristila manje od 50 od ukupno 800 lokacija određenih za izgradnju malih hidroelektrana.

Organizacije civilnog društva (OCD) koje se bave zaštitom životne sredine su u poslednje vreme pojačale aktivnosti usmerene protiv projekata hidroelektrana na Balkanu.

nedavnoj studiji Bankwatch, jedne od najvećih mreža OCD koje se bave zaštitom životne sredine u regionu centralne i istočne Evrope, ocenjeno je da reke jugoistočne Evrope (JIE) uništava talas hidroenergetskih projekata. Studija je analizirala situaciju u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Kosovu*, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Sloveniji.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.