Energetska efikasnost

Resalta proizvodi toplotnu energiju za zagrebački aerodrom

Resalta zagrebacki aerodrom

Foto: Resalta

Objavljeno

25.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Novi kotlovi troše gas, ali mogu da se prebace na lož-ulje u slučaju problema sa snabdevanjem. Resalta je sklopila sporazum da proizvodi toplotnu energiju, ali i da održava sistem i njegovu mrežu.

Operater međunarodnog aerodroma u Zagrebu potpisao je ugovor o autsorsingu grejanja s firmom Resalta doo. Izvođač projekata energetske efikasnosti sa sedištem u Sloveniji saopštio je da mu je MZLZ doo dosad jedan od najvećih klijenata. Dve strane su ugovorile dvadesetogodišnje partnerstvo, tokom kojeg je Resalta zadužena da proizvodi toplotnu energiju.

Osim grejanja, ona upravlja radom pogona i održava ga te pruža neprekidnu podršku korisniku. Pružalac energetskih usluga je saopštio da može da širi kapacitet s rastom klijentovog poslovanja.

Zračna luka u Velikoj Gorici nadomak glavnog grada Hrvatske dobila je 2017. novi terminal. Lane je opslužila 3,45 miliona putnika i kroz nju je prošlo 13.000 tona tereta. Projektovani prag za širenje je pet miliona ljudi, što bi sada bio pun kapacitet.

„Aerodrom Zagreb pažljivo je odabrao model isporuke toplotne energije partnerske kompanije i uložio je vreme i trud u pripremu tog procesa, zahtevajući visok kvalitet snabdevanja grejanjem kako bi se svi putnici, zaposleni i gosti na našim putničkim terminalima osećali prijatno. Resalta je preuzela odgovornost za snabdevanje grejanjem na Aerodromu Zagreb i ispunila naša očekivanja u pružanju visokokvalitetne usluge“, rekаo je Huseyin Bahadır Bedir, prvi čovek kompanije koja koristi usluge.

Resalta je zamenila tri od četiri kotla po 2,3 megavata novima na gas: dva po 4,2 megavata i jedan od šest megavata. Jedan od starih kotlova je zadržan za slučajeve skokove potražnje.

Resаltа je ugradila nov sistem regulаcije i prаteće mašinske i elektroinstаlаcije. Ovaj poduhvat je finansirala u potpunosti i zadržala je vlasništvo nad novom opremom. Dvadesetogodišnji ugovor o isporuci energije obuhvata gаrаncije zа kotlove i prateću opremu i redovno servisirаnje i interventno održаvаnje sistema i mreže.

MZLZ jedino ima obavezu da svakog meseca plaća račun za potrošnju. Nova oprema za toplotnu energiju ima opciju korišćenja lož-ulja da bi mogla da se prevaziđe eventualna nestašica gasa.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

25. februar 2020. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

25. februar 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

25. februar 2020. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

25. februar 2020. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.