Energetska efikasnost

Resalta će upravljati grejanjem u KPZ Sremska Mitrovica i obnoviti sistem

grejanje Resalta

Foto: Resalta

Objavljeno

06.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Resalta d.o.o. započinje javno-privatno partnerstvo (JPP) na polju energetske efikasnosti sa Kazneno-popravnim zavodom Sremska Mitrovica. Ugovor su 22. novembra potpisali upravnik ustanove Aleksandar Alimpić i direktorka kompanije Ankica Barbulov.

KPZ je građen od 1895. do 1899. godine po naredbi Austro-Ugarskog cara Franje Josifa. Od završetka Prvog svetskog rata do 1941. godine, bio je u sastavu kaznenog sistema Kraljevine Jugoslavije, a od završetka Drugog svetskog rata do danas u sistemu izvršenja krivičnih sankcija nove Jugoslavije odnosno Srbije. Kapacitet ustanove je projektovan za smeštaj 1.150 osuđenih, a prosečno brojno stanje je 1.280 osuđenih i 65 pritvorenika koji se nalaze u istražnom odeljenju.

Novi kotlovi će raditi na drvnu sečku od europaleta

Projekat obuhvata ugovornu isporuku toplotne energije i obnovu postojećih sistema za njenu proizvodnju, kako bi se obezbedilo sigurnije i ekonomičnije snabdevanje KPZ-a toplotnom energijom za grejanje i pripreme sanitarne tople vode. Resalta će izgraditi kotlarnicu na drvnu sečku i prateće skladište, sa dva kotla na bio-masu ukupnog kapaciteta po 1,5 megavat. Za proizvodnju drvene sečke će se koristiti otpad od proizvodnje europaleta iz KPZ-a i projekat će biti samoodrživ. Ovim se godišnje emisije ugljen-dioksida smanjuju za 1.400 tona, dok su finansijske uštede na proizvodnji toplotne energije tokom ugovornog perioda za javnog partnera 7%, a po isteku će dostići čak 72%.

Kotlarnica će snabdevati 25 objekata i obezbeđivati toplotu za pripremu sanitarne tople vode za potrebe 14 objekata, među kojima su glavni paviljoni. Postrojenje će obezbediti javnom partneru ne samo stabilnije snabdevanje energijom, već i supstitutciju neekološkog, skupog i uskoro zakonom zabranjenog energenta mazuta obnovljivim izvorom energije.

Sva odgovornost za grejanje i toplu vodu je na Resalti

Period trajanja javnog ugovora je 15 godina, tokom kojeg su obaveze privatnog partnera izrada celokupne projekne dokumentacije, ishodovanje svih potrebnih dozvola u saradnji sa javnim partnerom, implementacija i finansiranje svih predloženih mera energetske efikasnosti, ishodovanje trajnih upotrebnih dozvola, nabavka drvne sečke, održavanje, osiguranje mašinske i elektroopreme, uredno vođenje parametara proizvodnje toplotne energije i izveštavanje javnog partnera i mesečno merenje isporučene količine toplote.

JPP u grejanju i osvetljenju

JPP omogućavaju gradovima, opštinama i državnim ustanovama da sa privatnim kompanijama poboljšaju energetsku efikasnost kroz implementaciju različitih mera. Privatni partner finansira ceo projekat, a javni partner isplaćuje investiciju od ostvarenih ušteda tokom trajanja ugovora, tokom kojeg privatni partner pruža usluge upravljanja i održavanja. Javni partner ima nula troškova za ove projekte i odmah ostvaruje korist od ušteda.

Resalta je realizovala neka od prvih javno-privatnih partnerstava na polju energetske efikasnosti u Srbiji, uključujući osvetljenje u Kruševcu i Petrovcu na Mlavi, kao i prvo JPP za grejanje u ​​Pirotu – za četiri osnovne škole, i projekat snabdevanja specijalne bolnice Gornja Toponica toplotnom energijom. Resalta je takođe deo konzorcijuma koji je izvršio energetsku sanaciju 49 zgrada u Ljubljani, najvećem takvom projektu u Jugoistočnoj Evropi, i trenutno radi na drugoj energetskoj sanaciji Ljubljane.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

6. decembar 2019. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

6. decembar 2019. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

6. decembar 2019. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

6. decembar 2019. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike