Energetska efikasnost

Resalta će upravljati grejanjem u KPZ Sremska Mitrovica i obnoviti sistem

grejanje Resalta

Foto: Resalta

Objavljeno

06.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Resalta d.o.o. započinje javno-privatno partnerstvo (JPP) na polju energetske efikasnosti sa Kazneno-popravnim zavodom Sremska Mitrovica. Ugovor su 22. novembra potpisali upravnik ustanove Aleksandar Alimpić i direktorka kompanije Ankica Barbulov.

KPZ je građen od 1895. do 1899. godine po naredbi Austro-Ugarskog cara Franje Josifa. Od završetka Prvog svetskog rata do 1941. godine, bio je u sastavu kaznenog sistema Kraljevine Jugoslavije, a od završetka Drugog svetskog rata do danas u sistemu izvršenja krivičnih sankcija nove Jugoslavije odnosno Srbije. Kapacitet ustanove je projektovan za smeštaj 1.150 osuđenih, a prosečno brojno stanje je 1.280 osuđenih i 65 pritvorenika koji se nalaze u istražnom odeljenju.

Novi kotlovi će raditi na drvnu sečku od europaleta

Projekat obuhvata ugovornu isporuku toplotne energije i obnovu postojećih sistema za njenu proizvodnju, kako bi se obezbedilo sigurnije i ekonomičnije snabdevanje KPZ-a toplotnom energijom za grejanje i pripreme sanitarne tople vode. Resalta će izgraditi kotlarnicu na drvnu sečku i prateće skladište, sa dva kotla na bio-masu ukupnog kapaciteta po 1,5 megavat. Za proizvodnju drvene sečke će se koristiti otpad od proizvodnje europaleta iz KPZ-a i projekat će biti samoodrživ. Ovim se godišnje emisije ugljen-dioksida smanjuju za 1.400 tona, dok su finansijske uštede na proizvodnji toplotne energije tokom ugovornog perioda za javnog partnera 7%, a po isteku će dostići čak 72%.

Kotlarnica će snabdevati 25 objekata i obezbeđivati toplotu za pripremu sanitarne tople vode za potrebe 14 objekata, među kojima su glavni paviljoni. Postrojenje će obezbediti javnom partneru ne samo stabilnije snabdevanje energijom, već i supstitutciju neekološkog, skupog i uskoro zakonom zabranjenog energenta mazuta obnovljivim izvorom energije.

Sva odgovornost za grejanje i toplu vodu je na Resalti

Period trajanja javnog ugovora je 15 godina, tokom kojeg su obaveze privatnog partnera izrada celokupne projekne dokumentacije, ishodovanje svih potrebnih dozvola u saradnji sa javnim partnerom, implementacija i finansiranje svih predloženih mera energetske efikasnosti, ishodovanje trajnih upotrebnih dozvola, nabavka drvne sečke, održavanje, osiguranje mašinske i elektroopreme, uredno vođenje parametara proizvodnje toplotne energije i izveštavanje javnog partnera i mesečno merenje isporučene količine toplote.

JPP u grejanju i osvetljenju

JPP omogućavaju gradovima, opštinama i državnim ustanovama da sa privatnim kompanijama poboljšaju energetsku efikasnost kroz implementaciju različitih mera. Privatni partner finansira ceo projekat, a javni partner isplaćuje investiciju od ostvarenih ušteda tokom trajanja ugovora, tokom kojeg privatni partner pruža usluge upravljanja i održavanja. Javni partner ima nula troškova za ove projekte i odmah ostvaruje korist od ušteda.

Resalta je realizovala neka od prvih javno-privatnih partnerstava na polju energetske efikasnosti u Srbiji, uključujući osvetljenje u Kruševcu i Petrovcu na Mlavi, kao i prvo JPP za grejanje u ​​Pirotu – za četiri osnovne škole, i projekat snabdevanja specijalne bolnice Gornja Toponica toplotnom energijom. Resalta je takođe deo konzorcijuma koji je izvršio energetsku sanaciju 49 zgrada u Ljubljani, najvećem takvom projektu u Jugoistočnoj Evropi, i trenutno radi na drugoj energetskoj sanaciji Ljubljane.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija INEKP 2030 ciljati smanjenje emisija 40 3

Srbija će u INEKP-u za 2030. ciljati smanjenje emisija od 40,3 odsto

27 јула 2022 - Srbija je predstavila preliminarne ciljeve za integrisani nacionalni energetski i klimatski plan pred pokretanje javne rasprave

Mala i srednja preduzeca BiH prijave subvencije energetsku efikasnost zelenu energiju

Mala i srednja preduzeća u BiH mogu da se prijave za subvencije za energetsku efikasnost, zelenu energiju

19 јула 2022 - MSP u Bosni i Hercegovini mogu do 12. avgusta da se prijave za sufinansiranje za energetsku efikasnost, obnovljive izvore i energetske preglede

Fond zeleni razvoj 2021 rekordni rast

Fond za zeleni razvoj 2021. ostvario rekordni rast

13 јула 2022 - GGF je objavio da je 2021. ostvario najveći neto rast svog portfelja do sada, na 1,3 milijarde evra u zelenim zajmovima

Slovenija upozorila potrosace gasnu krizu

Slovenija upozorila potrošače na gasnu krizu

12 јула 2022 - Snabdevanje gasom u Sloveniji je nesmetano, ali Agencija za energiju upozorava na poremećaje ukoliko se smanje isporuke iz Rusije