x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Resalta će upravljati grejanjem u KPZ Sremska Mitrovica i obnoviti sistem

06.12.2019. | Komentari: 0Autor:

Foto: Resalta
Resalta će upravljati grejanjem u KPZ Sremska Mitrovica i obnoviti sistem

Resalta d.o.o. započinje javno-privatno partnerstvo (JPP) na polju energetske efikasnosti sa Kazneno-popravnim zavodom Sremska Mitrovica. Ugovor su 22. novembra potpisali upravnik ustanove Aleksandar Alimpić i direktorka kompanije Ankica Barbulov.

KPZ je građen od 1895. do 1899. godine po naredbi Austro-Ugarskog cara Franje Josifa. Od završetka Prvog svetskog rata do 1941. godine, bio je u sastavu kaznenog sistema Kraljevine Jugoslavije, a od završetka Drugog svetskog rata do danas u sistemu izvršenja krivičnih sankcija nove Jugoslavije odnosno Srbije. Kapacitet ustanove je projektovan za smeštaj 1.150 osuđenih, a prosečno brojno stanje je 1.280 osuđenih i 65 pritvorenika koji se nalaze u istražnom odeljenju.

Novi kotlovi će raditi na drvnu sečku od europaleta

Projekat obuhvata ugovornu isporuku toplotne energije i obnovu postojećih sistema za njenu proizvodnju, kako bi se obezbedilo sigurnije i ekonomičnije snabdevanje KPZ-a toplotnom energijom za grejanje i pripreme sanitarne tople vode. Resalta će izgraditi kotlarnicu na drvnu sečku i prateće skladište, sa dva kotla na bio-masu ukupnog kapaciteta po 1,5 megavat. Za proizvodnju drvene sečke će se koristiti otpad od proizvodnje europaleta iz KPZ-a i projekat će biti samoodrživ. Ovim se godišnje emisije ugljen-dioksida smanjuju za 1.400 tona, dok su finansijske uštede na proizvodnji toplotne energije tokom ugovornog perioda za javnog partnera 7%, a po isteku će dostići čak 72%.

Kotlarnica će snabdevati 25 objekata i obezbeđivati toplotu za pripremu sanitarne tople vode za potrebe 14 objekata, među kojima su glavni paviljoni. Postrojenje će obezbediti javnom partneru ne samo stabilnije snabdevanje energijom, već i supstitutciju neekološkog, skupog i uskoro zakonom zabranjenog energenta mazuta obnovljivim izvorom energije.

Sva odgovornost za grejanje i toplu vodu je na Resalti

Period trajanja javnog ugovora je 15 godina, tokom kojeg su obaveze privatnog partnera izrada celokupne projekne dokumentacije, ishodovanje svih potrebnih dozvola u saradnji sa javnim partnerom, implementacija i finansiranje svih predloženih mera energetske efikasnosti, ishodovanje trajnih upotrebnih dozvola, nabavka drvne sečke, održavanje, osiguranje mašinske i elektroopreme, uredno vođenje parametara proizvodnje toplotne energije i izveštavanje javnog partnera i mesečno merenje isporučene količine toplote.

JPP u grejanju i osvetljenju

JPP omogućavaju gradovima, opštinama i državnim ustanovama da sa privatnim kompanijama poboljšaju energetsku efikasnost kroz implementaciju različitih mera. Privatni partner finansira ceo projekat, a javni partner isplaćuje investiciju od ostvarenih ušteda tokom trajanja ugovora, tokom kojeg privatni partner pruža usluge upravljanja i održavanja. Javni partner ima nula troškova za ove projekte i odmah ostvaruje korist od ušteda.

Resalta je realizovala neka od prvih javno-privatnih partnerstava na polju energetske efikasnosti u Srbiji, uključujući osvetljenje u Kruševcu i Petrovcu na Mlavi, kao i prvo JPP za grejanje u ​​Pirotu – za četiri osnovne škole, i projekat snabdevanja specijalne bolnice Gornja Toponica toplotnom energijom. Resalta je takođe deo konzorcijuma koji je izvršio energetsku sanaciju 49 zgrada u Ljubljani, najvećem takvom projektu u Jugoistočnoj Evropi, i trenutno radi na drugoj energetskoj sanaciji Ljubljane.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.