Energetska efikasnost

Resalta od EIB-a uzima 12 miliona evra za usluge energetske efikasnosti

Foto: Resalta

Objavljeno

14.02.2020.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.02.2020.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Firma za usluge u energetici namerava da se širi u Sloveniji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Srbiji i uopšte na Zapadnom Balkanu. Resalta je drugi put ugovorila sredstva koja će biti isplaćena u okviru Investicionog plana za Evropu.

Energetski intenzitet u Jugoistočnoj Evropi je visok i potrebne su energetska efikasnost i upravljanje u energetici, navedeno je u izjavi za štampu posle prve transakcije u Sloveniji u okviru fonda EGFF – European Growth Finance Facility. Resalta doo, sa sedištem u Ljubljani, saopštila je da će kreditni paket od 12 miliona evra od Evropske investicione banke, EIB, delom iskoristiti za digitalizaciju i razvoj novih sistema za upravljanje u energetici.

Posebno je istakla funkcije nadgledanja, prikupljanja i analize tehničkih informacija, kontrole pametnih merača i povezanih uređaja niže kategorije. U obaveštenju je dodato da je ostatak za nove usluge i informacione tehnologije za energetske performanse u zgradarstvu.

Banka je poručila da su Resaltine aktivnosti u sektoru presudne za region i da se „čvrsto“ nadovezuju na EIB-ovu politiku klimatskog delovanja.

EGFF je ogranak Investicionog plana za Evropu (Investment Plan for Europe), orijentisanog na infrastrukturu, koji se naziva i European Union Infrastructure Investment Plan. Taj okvir je pokrenut u strateškom partnerstvu s prethodnom Evropskom komisijom u sklopu Evropskog fonda za strateške investicije, EFSI.

Energetski intenzitet je obrnuto srazmeran energetskoj efikasnosti i računa se kao udeo potrošnje energenata u ukupnom ekonomskom učinku.

EGFF je pokrenut u strateškom partnerstvu s prethodnom Evropskom komisijom u sklopu Evropskog fonda za strateške investicije – EFSI.

Ugovor je namenjen podršci komercijalizacije kompanijinih usluga i doprinosu kvalitetu životne sredine, kažu potpisnici. Za razvoj projekata neophodan je lakši pristup tehničkom znanju i rešenjima za finansiranje, naglasili su.

Slovenija, Hrvatska, Bugarska, Srbija i celokupno tržište Zapadnog Balkana su glavna odredišta za EIB-ov paket, otkriva Resalta. Navela je da će zaposliti do još pedeset ljudi i time gotovo duplirati platni spisak. Banka je u aprilu firmi za usluge u energetici već odobrila zajam od šest miliona evra, takođe pod krovom Investicionog plana za Evropu.

Resalta se dokazala u ponudi rešenja za energetsku efikasnost i javnom sektoru i privatnim kompanijama, uključujući rekonstrukciju 48 javnih zgrada u Ljubljani, izjavio je evropski komesar za privredu Paolo Gentiloni.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija INEKP 2030 ciljati smanjenje emisija 40 3

Srbija će u INEKP-u za 2030. ciljati smanjenje emisija od 40,3 odsto

27 јула 2022 - Srbija je predstavila preliminarne ciljeve za integrisani nacionalni energetski i klimatski plan pred pokretanje javne rasprave

Mala i srednja preduzeca BiH prijave subvencije energetsku efikasnost zelenu energiju

Mala i srednja preduzeća u BiH mogu da se prijave za subvencije za energetsku efikasnost, zelenu energiju

19 јула 2022 - MSP u Bosni i Hercegovini mogu do 12. avgusta da se prijave za sufinansiranje za energetsku efikasnost, obnovljive izvore i energetske preglede

Fond zeleni razvoj 2021 rekordni rast

Fond za zeleni razvoj 2021. ostvario rekordni rast

13 јула 2022 - GGF je objavio da je 2021. ostvario najveći neto rast svog portfelja do sada, na 1,3 milijarde evra u zelenim zajmovima

Slovenija upozorila potrosace gasnu krizu

Slovenija upozorila potrošače na gasnu krizu

12 јула 2022 - Snabdevanje gasom u Sloveniji je nesmetano, ali Agencija za energiju upozorava na poremećaje ukoliko se smanje isporuke iz Rusije