Energetska efikasnost

Resalta od EIB-a uzima 12 miliona evra za usluge energetske efikasnosti

Foto: Resalta

Objavljeno

14.02.2020.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.02.2020.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Firma za usluge u energetici namerava da se širi u Sloveniji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Srbiji i uopšte na Zapadnom Balkanu. Resalta je drugi put ugovorila sredstva koja će biti isplaćena u okviru Investicionog plana za Evropu.

Energetski intenzitet u Jugoistočnoj Evropi je visok i potrebne su energetska efikasnost i upravljanje u energetici, navedeno je u izjavi za štampu posle prve transakcije u Sloveniji u okviru fonda EGFF – European Growth Finance Facility. Resalta doo, sa sedištem u Ljubljani, saopštila je da će kreditni paket od 12 miliona evra od Evropske investicione banke, EIB, delom iskoristiti za digitalizaciju i razvoj novih sistema za upravljanje u energetici.

Posebno je istakla funkcije nadgledanja, prikupljanja i analize tehničkih informacija, kontrole pametnih merača i povezanih uređaja niže kategorije. U obaveštenju je dodato da je ostatak za nove usluge i informacione tehnologije za energetske performanse u zgradarstvu.

Banka je poručila da su Resaltine aktivnosti u sektoru presudne za region i da se „čvrsto“ nadovezuju na EIB-ovu politiku klimatskog delovanja.

EGFF je ogranak Investicionog plana za Evropu (Investment Plan for Europe), orijentisanog na infrastrukturu, koji se naziva i European Union Infrastructure Investment Plan. Taj okvir je pokrenut u strateškom partnerstvu s prethodnom Evropskom komisijom u sklopu Evropskog fonda za strateške investicije, EFSI.

Energetski intenzitet je obrnuto srazmeran energetskoj efikasnosti i računa se kao udeo potrošnje energenata u ukupnom ekonomskom učinku.

EGFF je pokrenut u strateškom partnerstvu s prethodnom Evropskom komisijom u sklopu Evropskog fonda za strateške investicije – EFSI.

Ugovor je namenjen podršci komercijalizacije kompanijinih usluga i doprinosu kvalitetu životne sredine, kažu potpisnici. Za razvoj projekata neophodan je lakši pristup tehničkom znanju i rešenjima za finansiranje, naglasili su.

Slovenija, Hrvatska, Bugarska, Srbija i celokupno tržište Zapadnog Balkana su glavna odredišta za EIB-ov paket, otkriva Resalta. Navela je da će zaposliti do još pedeset ljudi i time gotovo duplirati platni spisak. Banka je u aprilu firmi za usluge u energetici već odobrila zajam od šest miliona evra, takođe pod krovom Investicionog plana za Evropu.

Resalta se dokazala u ponudi rešenja za energetsku efikasnost i javnom sektoru i privatnim kompanijama, uključujući rekonstrukciju 48 javnih zgrada u Ljubljani, izjavio je evropski komesar za privredu Paolo Gentiloni.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Bjelom Polju i Pljevljima pokrenuti posebni programi energetske efikasnosti

Građani Bijelog Polja i Pljevalja dobiće subvencije za energetsku efikasnost

14. februar 2020. - Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović inicirao je posebne programe za energetsku efikasnost u opštinama Pljevlja i Bjelo Polje

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeca

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeća

14. februar 2020. - Mala i srednja preduzeća iz zemalja koje učestvuju u Programu jedinstvenog tržišta EU mogu da se prijave za savetodavnu i finansijsku podršku

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

14. februar 2020. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela

Održana prva edukacija u oblasti energetske efikasnosti namenjena učenicima osmog razreda

Održana prva od 45 radionica za osmake o energetskoj efikasnosti i zelenoj energiji

14. februar 2020. - U OŠ Vasa Stajić u Novom Sadu je na Svetski dan energetske efikasnosti sa osmacima održana radionica o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima.