Energetska efikasnost

Resalta od EIB-a uzima 12 miliona evra za usluge energetske efikasnosti

Foto: Resalta

Objavljeno

14.02.2020.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.02.2020.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Firma za usluge u energetici namerava da se širi u Sloveniji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Srbiji i uopšte na Zapadnom Balkanu. Resalta je drugi put ugovorila sredstva koja će biti isplaćena u okviru Investicionog plana za Evropu.

Energetski intenzitet u Jugoistočnoj Evropi je visok i potrebne su energetska efikasnost i upravljanje u energetici, navedeno je u izjavi za štampu posle prve transakcije u Sloveniji u okviru fonda EGFF – European Growth Finance Facility. Resalta doo, sa sedištem u Ljubljani, saopštila je da će kreditni paket od 12 miliona evra od Evropske investicione banke, EIB, delom iskoristiti za digitalizaciju i razvoj novih sistema za upravljanje u energetici.

Posebno je istakla funkcije nadgledanja, prikupljanja i analize tehničkih informacija, kontrole pametnih merača i povezanih uređaja niže kategorije. U obaveštenju je dodato da je ostatak za nove usluge i informacione tehnologije za energetske performanse u zgradarstvu.

Banka je poručila da su Resaltine aktivnosti u sektoru presudne za region i da se „čvrsto“ nadovezuju na EIB-ovu politiku klimatskog delovanja.

EGFF je ogranak Investicionog plana za Evropu (Investment Plan for Europe), orijentisanog na infrastrukturu, koji se naziva i European Union Infrastructure Investment Plan. Taj okvir je pokrenut u strateškom partnerstvu s prethodnom Evropskom komisijom u sklopu Evropskog fonda za strateške investicije, EFSI.

Energetski intenzitet je obrnuto srazmeran energetskoj efikasnosti i računa se kao udeo potrošnje energenata u ukupnom ekonomskom učinku.

EGFF je pokrenut u strateškom partnerstvu s prethodnom Evropskom komisijom u sklopu Evropskog fonda za strateške investicije – EFSI.

Ugovor je namenjen podršci komercijalizacije kompanijinih usluga i doprinosu kvalitetu životne sredine, kažu potpisnici. Za razvoj projekata neophodan je lakši pristup tehničkom znanju i rešenjima za finansiranje, naglasili su.

Slovenija, Hrvatska, Bugarska, Srbija i celokupno tržište Zapadnog Balkana su glavna odredišta za EIB-ov paket, otkriva Resalta. Navela je da će zaposliti do još pedeset ljudi i time gotovo duplirati platni spisak. Banka je u aprilu firmi za usluge u energetici već odobrila zajam od šest miliona evra, takođe pod krovom Investicionog plana za Evropu.

Resalta se dokazala u ponudi rešenja za energetsku efikasnost i javnom sektoru i privatnim kompanijama, uključujući rekonstrukciju 48 javnih zgrada u Ljubljani, izjavio je evropski komesar za privredu Paolo Gentiloni.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

subvencije energetska efikasnost izolacija solarni paneli

Građanima Srbije ove godine rekordnih 70 miliona evra subvencija za solarne panele i energetsku efikasnost

14. februar 2020. - Dosad su u okviru Nacionalnog programa energetske sanacije podeljene subvencije u vrednosti od 23 miliona evra

vojvodina ebrd javni objekti kredit donacija

Vojvodina će investirati 16 miliona evra u energetsku efikasnost 80 javnih objekata

14. februar 2020. - Planirani su radovi na termoizolaciji, postavljanje novih prozora, unapređenje sistema grejanja, ventilacije i hlađenja

Vlada Srbije sarađuje sa USAID-om na unapređenju energetske efikasnosti

Vlada Srbije sarađuje sa USAID-om na unapređenju energetske efikasnosti

14. februar 2020. - Vlada Srbije i USAID su potpisali memorandum o razumevanju o zajedničkom radu na unapređenju energetske efikasnosti u Srbiji

toplovod obrenovac tent novi beograd ugovor eps beoelektrane

Beogradske elektrane i EPS potpisali ugovor o gradnji toplovoda od TENT-a do Novog Beograda

14. februar 2020. - Iz blokova A3 i A6 TENT-a A preuzimaće se toplotna energija i transportovati toplovodom kapacitete 600 MWt do toplane Novi Beograd.