Energetska efikasnost

Resalta od EIB-a uzima 12 miliona evra za usluge energetske efikasnosti

Foto: Resalta

Objavljeno

14.02.2020.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.02.2020.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Firma za usluge u energetici namerava da se širi u Sloveniji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Srbiji i uopšte na Zapadnom Balkanu. Resalta je drugi put ugovorila sredstva koja će biti isplaćena u okviru Investicionog plana za Evropu.

Energetski intenzitet u Jugoistočnoj Evropi je visok i potrebne su energetska efikasnost i upravljanje u energetici, navedeno je u izjavi za štampu posle prve transakcije u Sloveniji u okviru fonda EGFF – European Growth Finance Facility. Resalta doo, sa sedištem u Ljubljani, saopštila je da će kreditni paket od 12 miliona evra od Evropske investicione banke, EIB, delom iskoristiti za digitalizaciju i razvoj novih sistema za upravljanje u energetici.

Posebno je istakla funkcije nadgledanja, prikupljanja i analize tehničkih informacija, kontrole pametnih merača i povezanih uređaja niže kategorije. U obaveštenju je dodato da je ostatak za nove usluge i informacione tehnologije za energetske performanse u zgradarstvu.

Banka je poručila da su Resaltine aktivnosti u sektoru presudne za region i da se “čvrsto” nadovezuju na EIB-ovu politiku klimatskog delovanja.

EGFF je ogranak Investicionog plana za Evropu (Investment Plan for Europe), orijentisanog na infrastrukturu, koji se naziva i European Union Infrastructure Investment Plan. Taj okvir je pokrenut u strateškom partnerstvu s prethodnom Evropskom komisijom u sklopu Evropskog fonda za strateške investicije, EFSI.

Energetski intenzitet je obrnuto srazmeran energetskoj efikasnosti i računa se kao udeo potrošnje energenata u ukupnom ekonomskom učinku.

EGFF je pokrenut u strateškom partnerstvu s prethodnom Evropskom komisijom u sklopu Evropskog fonda za strateške investicije – EFSI.

Ugovor je namenjen podršci komercijalizacije kompanijinih usluga i doprinosu kvalitetu životne sredine, kažu potpisnici. Za razvoj projekata neophodan je lakši pristup tehničkom znanju i rešenjima za finansiranje, naglasili su.

Slovenija, Hrvatska, Bugarska, Srbija i celokupno tržište Zapadnog Balkana su glavna odredišta za EIB-ov paket, otkriva Resalta. Navela je da će zaposliti do još pedeset ljudi i time gotovo duplirati platni spisak. Banka je u aprilu firmi za usluge u energetici već odobrila zajam od šest miliona evra, takođe pod krovom Investicionog plana za Evropu.

Resalta se dokazala u ponudi rešenja za energetsku efikasnost i javnom sektoru i privatnim kompanijama, uključujući rekonstrukciju 48 javnih zgrada u Ljubljani, izjavio je evropski komesar za privredu Paolo Gentiloni.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

pametna-brojila-ebrd

Srbija dobila zajam od 40 miliona evra za uvođenje pametnih brojila

15 September 2021 - EBRD je potpisala ugovor o zajmu od 40 miliona evra za projekat uvođenja pametnih brojila u tri grada u Srbiji.

Beograd subvencije energetska efikasnost

Beograd raspisuje konkurs za subvencije za energetsku efikasnost krajem oktobra

14 September 2021 - Subvencionisanje energetske efikasnosti predviđa da Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave obezbede 50 odsto investicije.

Sarajevo subvencije zamena peci kotolova na ugalj

Sarajevo obezbedilo 1,5 miliona evra za subvencije za zamenu peći i kotlova na ugalj

13 September 2021 - Sredstva će biti dovoljna da 500 domaćinstva pređe na čistiji način zagrevanja svojih domova i veliki napredak u odnosu na prvu akciju.

prijavljivanje Nedelju odrzive energetike EUSEW 2021

Počelo prijavljivanje za Nedelju održive energetike u EU – EUSEW 2021

13 September 2021 - Digitalna konferencija u okviru Nedelje održive energetike u EU (EUSEW 2021) održaće se od 25. do 28. oktobra, a dodela nagrada prvog dana