Energetska efikasnost

EIF podržava slovenačku Resaltu sa 6 miliona evra

EIF-Resalta

Foto: Pexels

Objavljeno

05.04.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.04.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropski investicioni fond (EIF), deo EIB grupacije, obezbediće inovativnom slovenačkom provajderu rešenja za energetsku efikasnost – Resalti – 6 miliona evra novog deoničkog kapitala. Ovo povećanje kapitala pomoći će Resalti da se razvija i u implementaciji njenog poslovnog plana, sa ciljem da postane glavni provajder nezavisnih energetskih usluga i rešenja za obnovljive izvore energije, što pozitivno utiče na slovenačku ekonomiju, ekonomiju Evropske Unije i životnu sredinu.

Kompanija trenutno radi sa privatnim klijentima, kompanijama i opštinama u Sloveniji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Češkoj, Hrvatskoj, Italiji, Makedoniji i Srbiji, pomažući im da smanje emisije CO2, potrošnju energije i novčane troškove energije, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Omogućen garancijom iz budžeta EU, u okviru Investicionog plana za Evropu (Junkerovog plana), ovaj kapital omogućava Resalti da nastavi da doprinosi energetski efikasnoj i ekološkoj Evropi. Do danas je kompanija razvila i implementirala rešenja koja su uštedela 300 GWh električne energije i smanjuju emisije CO2 za 30.000 tona godišnje, što je jednako sađenju 3.400 ha šume.

Resalta, koju su osnovali slovenački industrijski giganti – Gorenje, Geoplin i Energetika Ljubljana – takođe će razviti planirane projekte za obnovljive izvore energije, istovremeno proširujući svoj portfolio energetskih usluga. Doprinos kompanije smanjenju emisija CO2 kroz projekat energetske rekonstrukcije Ljubljane Evropska komisija je prepoznala kao najbolji projekat energetske usluge, koji je ove godine nagrađen Evropskom nagradom za energetske usluge.

Polovina iznosa rekapitalizacije dolazi od zajedničkog instrumenta koji su razvili EIF i Slovenačka razvojna banka (SID), dok druga polovina dolazi od bugarskog investicionog fonda BlackPeak Capital i privatnih investitora.

Izvršni direktor Evropskog investicionog fonda (EIF) Pjer Luiđi Gilbert izjavio je: ,,Kompanije poput Resalte su dokaz da preduzeća istovremeno mogu biti uspešna i ekološki svesna. Postoji poslovna prilika da Evropa postane bolje mesto za generacije koje dolaze i Resalta je pomogla Sloveniji i EU tako što je iskoristila tu priliku. EIF je ponosan što podržava Resaltu, koja deli našu viziju Evrope kao mesta gde posao i sredina funkcionišu u harmoniji, a ne u sukobu. Zahvaljujem se i Slovenačkoj razvojnoj banci što je naš pouzdan partner u Sloveniji.”

Evropski komesar za klimatske akcije i energiju Migel Arias Kanjete izjavio je: ,,Svojom investicionom moći Junkerov plan pospešuje postizanje ciljeva korišćenja čiste energije u celoj EU. Danas, Junkerov plan podržava Resaltu – veoma obećavajući start-up – u njenom rastu, napretku i razvitku rešenja za obnovljive izvore energije. Čestitam Resalti na iskorišćavanju prilike koju nudi Junkerov plan i nadam se da će više slovenačkih inovativnih kompanija slediti taj primer.“

Direktor Resalte Luka Komazec je rekao: „Investicija EIF-a je veliki korak u razvoju Resalte, a poverenje koje nam je ukazano potvrđuje važnu ulogu koju nezavisne kompanije imaju u razvoju energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. Zahvaljujući ovoj investiciji moći ćemo razviti mnoge nove projekte u našem biznis planu i uzbuđeni smo što ulazimo u sledeću fazu Resaltinog napretka, za koji smo uvereni da će imati trajan uticaj na energetski profil regije.”

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

subvencije energetska efikasnost izolacija solarni paneli

Građanima Srbije ove godine rekordnih 70 miliona evra subvencija za solarne panele i energetsku efikasnost

5. april 2019. - Dosad su u okviru Nacionalnog programa energetske sanacije podeljene subvencije u vrednosti od 23 miliona evra

vojvodina ebrd javni objekti kredit donacija

Vojvodina će investirati 16 miliona evra u energetsku efikasnost 80 javnih objekata

5. april 2019. - Planirani su radovi na termoizolaciji, postavljanje novih prozora, unapređenje sistema grejanja, ventilacije i hlađenja

Vlada Srbije sarađuje sa USAID-om na unapređenju energetske efikasnosti

Vlada Srbije sarađuje sa USAID-om na unapređenju energetske efikasnosti

5. april 2019. - Vlada Srbije i USAID su potpisali memorandum o razumevanju o zajedničkom radu na unapređenju energetske efikasnosti u Srbiji

toplovod obrenovac tent novi beograd ugovor eps beoelektrane

Beogradske elektrane i EPS potpisali ugovor o gradnji toplovoda od TENT-a do Novog Beograda

5. april 2019. - Iz blokova A3 i A6 TENT-a A preuzimaće se toplotna energija i transportovati toplovodom kapacitete 600 MWt do toplane Novi Beograd.