Mobilnost

Republika Srpska traži ukidanje PDV-a na uvoz električnih vozila

Republika Srpska trazi ukidanje PDV na uvoz elektricnih vozila

Slika: Ismael Marder from Pixabay

Objavljeno

24.12.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.12.2020.

Komentari

0

Podeli

U cilju smanjenja zagađenja vazduha iz saobraćaja ​Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske zatražilo je ukidanje poreza na dodatu vrednost na uvoz električnih vozila.

Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske uputilo je Upravi za indirektno oporezivanje BiH inicijativu za izmenu Zakona o porezu na dodatu vrednost u delu koji se odnosi na oporezivanje novih motornih vozila i predložilo da se uvede oslobađanje od plaćanja PDV-a na uvoz električnih automobila.

PDV na uvoz vozila je 17 odsto.

RS je novim Zakonom o električnoj energiji uvela delatnost punjenja električnih vozila

U Ministarstvu navode da se na ovaj način nastavljaju aktivnosti započete donošenjem Zakona o električnoj energiji, kojim je Republika Srpska prva u BiH definisala upotrebu električnih vozila. Zakonom je, naime, uvedena delatnost punjenja električnih vozila i definisani minimalni tehnički zahtevi za punjače.

U BiH je dosad pušteno u rad oko 30 punionica, a trenutno ne postoji veći broj električnih vozila, kao ni podsticaji za kupovinu i korišćenje.

Inicijativu sličnu ovoj koju je pokrenulo Ministarstvo rudarstva i energetike RS, početkom 2019. imalo je i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH koje je predložilo ukidanje carina na električne automobile. Ali, carine od 5 odsto do danas nisu ukinute.

Đokić: Očekujem da predlog bude prihvaćen

Povodom predloga za ukidanje PDV-a ministar Petar Đokić rekao je da su razvijene zemlje zapadne Evrope snažno krenule u promovisanje korišćenja električne energije u sektoru transporta, u cilju smanjenja emisije štetnih gasova i zaštite životne sredine. Zato se u većini evropskih zemalja primenjuju različite vrste poreskih i drugih podsticajnih mera.

„Mi želimo da damo svoj doprinos, jer se značajnije povećanje broja električnih automobila ne može očekivati ukoliko se ne preduzmu podsticajne mjere i ne uvedu određene olakšice za njihovu nabavku i korišćenje“, istakao je on, i dodao da očekuje da će predlog o ukidanju PDV-a biti prihvaćen.

Đokić je podsetio da su ovakve mere potrebne zbog međunarodnih obaveza BiH u sektoru smanjenja emisija i odgovornog odnosa prema zdravlju stanovništva i životnoj sredini.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rio Tintov partner InoBat gigafabriku baterija Srbiji

Rio Tintov partner InoBat planira gigafabriku baterija u Srbiji

24. decembar 2020. - InoBat ispituje opcije za izgradnju fabrike baterija u Srbiji i tvrdi da mu je vlada obećala ogromne podsticaje. Zaštitnici životne sredine kažu da to neće dozvoliti.

volvo EX90 jim rowan electric cars prices ice

Direktor Volvoa: Cene električnih i konvencionalnih automobila izjednačiće se 2025.

24. decembar 2020. - Zbog pandemije COVID-19, nestašice čipova i drastičnog rasta cena benzina i dizela povećana je tražnja za električnim automobilima, pa je i njihova cena otišla gore

e mobility simpozijum slovenija srbija

9. E-mobility simpozijum – Mali korak za Srbiju, veliki za e-mobilnost u Srbiji

24. decembar 2020. - 9. E-mobility simpozijumje po prvi put je održan u Beogradu

Nemacka elektroprivreda LEAG uglja najsavremeniju zelenu tehnologiju

Nemačka elektroprivreda LEAG prelazi s uglja na najsavremeniju zelenu tehnologiju

24. decembar 2020. - Proizvođač uglja i struje LEAG lansirao je ogroman plan ulaganja u čistu energiju, budući da će Nemačka odbaciti ugalj 2038. ili čak ranije