Mobilnost

Republika Srpska traži ukidanje PDV-a na uvoz električnih vozila

Republika Srpska trazi ukidanje PDV na uvoz elektricnih vozila

Slika: Ismael Marder from Pixabay

Objavljeno

24.12.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.12.2020.

Komentari

0

Podeli

U cilju smanjenja zagađenja vazduha iz saobraćaja ​Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske zatražilo je ukidanje poreza na dodatu vrednost na uvoz električnih vozila.

Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske uputilo je Upravi za indirektno oporezivanje BiH inicijativu za izmenu Zakona o porezu na dodatu vrednost u delu koji se odnosi na oporezivanje novih motornih vozila i predložilo da se uvede oslobađanje od plaćanja PDV-a na uvoz električnih automobila.

PDV na uvoz vozila je 17 odsto.

RS je novim Zakonom o električnoj energiji uvela delatnost punjenja električnih vozila

U Ministarstvu navode da se na ovaj način nastavljaju aktivnosti započete donošenjem Zakona o električnoj energiji, kojim je Republika Srpska prva u BiH definisala upotrebu električnih vozila. Zakonom je, naime, uvedena delatnost punjenja električnih vozila i definisani minimalni tehnički zahtevi za punjače.

U BiH je dosad pušteno u rad oko 30 punionica, a trenutno ne postoji veći broj električnih vozila, kao ni podsticaji za kupovinu i korišćenje.

Inicijativu sličnu ovoj koju je pokrenulo Ministarstvo rudarstva i energetike RS, početkom 2019. imalo je i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH koje je predložilo ukidanje carina na električne automobile. Ali, carine od 5 odsto do danas nisu ukinute.

Đokić: Očekujem da predlog bude prihvaćen

Povodom predloga za ukidanje PDV-a ministar Petar Đokić rekao je da su razvijene zemlje zapadne Evrope snažno krenule u promovisanje korišćenja električne energije u sektoru transporta, u cilju smanjenja emisije štetnih gasova i zaštite životne sredine. Zato se u većini evropskih zemalja primenjuju različite vrste poreskih i drugih podsticajnih mera.

“Mi želimo da damo svoj doprinos, jer se značajnije povećanje broja električnih automobila ne može očekivati ukoliko se ne preduzmu podsticajne mjere i ne uvedu određene olakšice za njihovu nabavku i korišćenje”, istakao je on, i dodao da očekuje da će predlog o ukidanju PDV-a biti prihvaćen.

Đokić je podsetio da su ovakve mere potrebne zbog međunarodnih obaveza BiH u sektoru smanjenja emisija i odgovornog odnosa prema zdravlju stanovništva i životnoj sredini.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zapadni Balkan spreman da modernizuje zeleznicu Buducnost je na sinama

Zapadni Balkan spreman da modernizuje železnicu – Budućnost je na šinama

13 September 2021 - Zemlje Zapadnog Balkana su se dogovorile da transformišu i prošire železnicu i uvedu ekspresne međugradske linije i tako doprinesu održivoj mobilnosti

Massive-Attack_Climate-report

Massive Attack za smanjenje emisija CO2 tokom turneja i koncerata

10 September 2021 - Massive Attack radi na koncepciji turneja i koncerata sa što manjim emisijama CO2 za celu muzičku industriju, a testiraće rešenja na svojoj turneji.

Rekordna koncentracija litijuma geotermalnoj vodi Engleskoj

Rekordna koncentracija litijuma nađena u geotermalnoj vodi u Engleskoj

02 September 2021 - U vodi koju koristi prva geotermalna elektrana u Velikoj Britaniji ima litijuma za proizvodnju do 1.500 tona godišnje bez zagađivanja i ispuštanja CO2

grad Evropsko priznanje planiranje odrzive urbane mobilnosti

Prijavite se za Evropsku nagradu za planiranje održive urbane mobilnosti

19 August 2021 - Lokalne vlasti mogu da se do kraja oktobra uključe u konkurs za Evropsko priznanje za planiranje održive urbane mobilnosti – SUMP Award