Mobilnost

Republika Srpska traži ukidanje PDV-a na uvoz električnih vozila

Republika Srpska trazi ukidanje PDV na uvoz elektricnih vozila

Slika: Ismael Marder from Pixabay

Objavljeno

24.12.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.12.2020.

Komentari

0

Podeli

U cilju smanjenja zagađenja vazduha iz saobraćaja ​Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske zatražilo je ukidanje poreza na dodatu vrednost na uvoz električnih vozila.

Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske uputilo je Upravi za indirektno oporezivanje BiH inicijativu za izmenu Zakona o porezu na dodatu vrednost u delu koji se odnosi na oporezivanje novih motornih vozila i predložilo da se uvede oslobađanje od plaćanja PDV-a na uvoz električnih automobila.

PDV na uvoz vozila je 17 odsto.

RS je novim Zakonom o električnoj energiji uvela delatnost punjenja električnih vozila

U Ministarstvu navode da se na ovaj način nastavljaju aktivnosti započete donošenjem Zakona o električnoj energiji, kojim je Republika Srpska prva u BiH definisala upotrebu električnih vozila. Zakonom je, naime, uvedena delatnost punjenja električnih vozila i definisani minimalni tehnički zahtevi za punjače.

U BiH je dosad pušteno u rad oko 30 punionica, a trenutno ne postoji veći broj električnih vozila, kao ni podsticaji za kupovinu i korišćenje.

Inicijativu sličnu ovoj koju je pokrenulo Ministarstvo rudarstva i energetike RS, početkom 2019. imalo je i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH koje je predložilo ukidanje carina na električne automobile. Ali, carine od 5 odsto do danas nisu ukinute.

Đokić: Očekujem da predlog bude prihvaćen

Povodom predloga za ukidanje PDV-a ministar Petar Đokić rekao je da su razvijene zemlje zapadne Evrope snažno krenule u promovisanje korišćenja električne energije u sektoru transporta, u cilju smanjenja emisije štetnih gasova i zaštite životne sredine. Zato se u većini evropskih zemalja primenjuju različite vrste poreskih i drugih podsticajnih mera.

„Mi želimo da damo svoj doprinos, jer se značajnije povećanje broja električnih automobila ne može očekivati ukoliko se ne preduzmu podsticajne mjere i ne uvedu određene olakšice za njihovu nabavku i korišćenje“, istakao je on, i dodao da očekuje da će predlog o ukidanju PDV-a biti prihvaćen.

Đokić je podsetio da su ovakve mere potrebne zbog međunarodnih obaveza BiH u sektoru smanjenja emisija i odgovornog odnosa prema zdravlju stanovništva i životnoj sredini.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU klimatskih pregovora 2035 zabrani vozila fosilna goriva

EU i pre klimatskih pregovora rešila da 2035. zabrani nova vozila na fosilna goriva

30 јуна 2022 - Savet EU i Evropski parlament počinju klimatske pregovore, a zabrana prodaje novih vozila na fosilna goriva najkasnije 2035. je već u pripremi.

Savez za avijaciju s nula emisija letelice EU elektricni pogon vodonik

EU razvija letelice na električni pogon i vodonik

27 јуна 2022 - Evropska komisija je objavila da će njen Savez za avijaciju s nula emisija – AZEA ubrzati razvoj letelica na električni pogon i vodonik

EU-Parlament-zabrana-benzinaca-i-dizelasa-2035

Istorijska odluka Evropskog parlamenta: od 2035. zabrana prodaje automobila sa unutrašnjim sagorevanjem

14 јуна 2022 - Evropski parlament je u Strazburu prošle nedelje doneo, reklo bi se, istorijsku odluku o zabrani...

Evropski parlament prekogranicnog poreza na CO2 CBAM

Evropski parlament odložio odluku o uvođenju prekograničnog poreza na CO2 – CBAM

08 јуна 2022 - Evropski poslanici su odbacili niz predloga iz paketa Fit for 55, među kojima je pregovaračka pozicija o prekograničnom porezu na CO2 – CBAM