OIE

Prodaja toplotnih pumpi u Evropi 2023. pala, radnici dobijaju otkaze

Prodaja toplotnih pumpi Evropi 2023 pala radnici otkaze

Foto: EHPA

Objavljeno

01.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Prodaja toplotnih pumpi je prošle godine u grupi 14 evropskih zemalja smanjena 4,7 odsto, po evidenciji granske asocijacije EHPA. Slabljenje tržišta prisiljava proizvođače da smanjuju troškove i radnu snagu, a Evropska komisija je odložila donošenje akcionog plana za taj sektor.

Toplotne pumpe su među najbitnijim tehnologijama za dekarbonizaciju zgradarstva i stambenog sektora. U okviru trenda elektrifikacije svega, umnogome su zaslužne za skok potražnje za raspoloživim kapacitetom na strujnoj mreži i potrebu brzog unapređenja njihovih karakteristika. Međutim, posle čitave decenije snažnog rasta, 2023. prodaja toplotnih pumpi je pala 4,7 odsto, saopštila je Evropska asocijacija za toplotne pumpe (EHPA) u izveštaju kojim je obuhvatila 14 zemalja.

Kupljeno je 2,64 miliona uređaja, čime je preokrenut trend stabilnog povećanja iz prethodnih desetak godina. Usporavanje sektora već primorava proizvođače da smanjuju broj zaposlenih ili barem radnih sati, pa su do sada pripremili i uručili tri hiljade otkaza.

Prodaja toplotnih pumpi svakog tromesečja sve manja

Prodaja toplotnih pumpi je oslabila u Francuskoj, Italiji, Švedskoj, Finskoj, Poljskoj, Danskoj, Austriji i Švajcarskoj. U Portugalu, Belgiji, Norveškoj, Holandiji, Španiji i Nemačkoj brojke jesu porasle, ali nisu dovoljno da pokriju ukupno smanjenje.

Analitičari tržišta očekuju da će se negativni trend održati dobar deo godine

Ukupna prodaja se svakog tromesečja smanjivala. Štaviše, čak i u mnogim zemljama gde je zabeležen godišnji rast, kvartalna prodaja je u kasnijem delu godine pala, saopšteno je. Analitičari tržišta očekuju da će se negativni trend održati dobar deo tekuće godine. S druge strane, novi podaci iz Velike Britanije koji još nisu uvršteni u grafikone i celokupnu računicu nagoveštavaju da je u toj zemlji prošle godine prodaja porasla četiri odsto.

Kamate, izmene propisa otežavaju položaj investitorima, potrošačima

Pad prodaje se podudario s odlaganjem takozvanog Akcionog plana za toplotne pumpe, kojeg treba da objavi Evropska unija. Visoke kamatne stope i izmene propisa i mera na nacionalnom nivou otežavaju situaciju za investitore i kupce, podseća EHPA.

„Države su 2022. povećale podršku ljudima koji investiraju u toplotne pumpe, nakon što je napad Rusije na Ukrajinu postao okidač za energetsku krizu. Velik deo te podrške je 2023. ograničen ili ukinut. Tako je bilo, na primer, u Italiji, koja je doživela jedan od najvećih padova prodaje od kraja 2022. do kraja 2023“, navedeno je u izveštaju.

To što prodaja toplotnih pumpi usporava, dovodi do povećanja rizika vezanih za ispunjavanje klimatskih i energetskih ciljeva EU, upozoravaju autori dokimenta. Ukazali su na to da ovaj 27-člani blok država želi da najkasnije 2030. poveća udeo obnovljivih izvora u grejanju na 49 odsto, a broj uređaja, po planu REPowerEU, treba da dostigne 60 miliona.

EHPA smatra da treba izmeniti poreze i takse na energente tako da se smanji cena električne energije za krajnje korisnike

„Ono što je sada ključno jeste kompas u vidu Akcionog plana EU za toplotne pumpe, a zatim nacionalni planovi. To će umiriti turbulencije“, izjavio je generalni sekretar asocijacije Tomas Novak.

Treba raditi na polju poreza i taksi na energente tako da se smanji cena električne energije za krajnje korisnike, poručila je EHPA. Cene gasa su 2022. bile visoke, pa su investicije u toplotne pumpe bile isplativije. Kako cene fosilnog gasa padaju, a naplata električne energije često uključuje poresko opterećenje, cene električne energije su ponekad i do četiri puta veće nego gasa, istakla je organizacija.

EHPA je procenila da je ukupan broj toplotnih pumpi u EU, Britaniji, Norveškoj i Švajcarskoj dostigao 23 miliona.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

1. mart 2024. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 607 MW

1. mart 2024. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

1. mart 2024. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

1. mart 2024. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.