Energetska efikasnost

U Beču pušten u rad najjači sistem toplotnih pumpi u Evropi

U Becu puštene tri najjace toplotne pumpe u Evropi

Foto: Wien Energie / Michael Horak

Objavljeno

11.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Tri velike toplotne pumpe puštene su u rad u bečkoj četvrti Zimering. Grejaće 56.000 domaćinstava austrijskog glavnog grada toplotnom energijom iz prečišćene otpadne vode, a plan je da se do 2027. kapacitet udvostruči.

Toplotne pumpe su postale važna tehnologija za budućnost grejanja. Beč planira da do 2040. postane klimatski neutralan. Kako bi postigao zacrtani cilj, ključni korak je dekarbonizacija sektora grejanja. Oko 40 odsto emisija ugljen-dioksida u prestonici Austrije potiče upravo iz ovog sektora.

Prva faza izgradnje sistema velikih toplotnih pumpi u Beču je završena. Puštena su u rad tri pogona od planiranih šest.

Sistem toplotnih pumpi je važna prekretnica na putu ka klimatskoj neutralnosti

Gradska energetska kompanija Wien Energie tvrdi da je reč o najvećem zelenom sistemu toplotnih pumpi u Evropi. U ovom projektu koristi toplotnu energiju iz otpadne vode koja dolazi iz susednog postrojenja za prečišćavanje Ebswien. Električna energija za rad dobija se iz obližnje dunavske hidroelektrane Freudenau, što znači da će obnovljivi izvori pokriti sto odsto potreba.

„Ovaj sistem toplotnih pumpi je važna prekretnica na putu ka klimatskoj neutralnosti. Grad Beč koristi sve obnovljive izvore toplote koji su nam dostupni. Već s prve tri toplotne pumpe moći ćemo daljinskim grejanjem da grejemo do 56.000 domaćinstava. Naš sistem toplotnih pumpi je pionirski projekat u Evropi“, izjavio je gradonačelnik Beča Mihael Ludvig.

Nakon završetka radova, ukupna snaga pumpi u Zimeringu biće 110 megavata i snabdevaće toplotom 112.000 domaćinstava

U prvu fazu uloženo je oko 70 miliona evra, saopštio je Wien Energie. Preostale tri velike toplotne pumpe treba da budu instalirane do 2027. godine. Nakon završetka radova, ukupna snaga pumpi u Zimeringu biće 110 megavata, a one će snabdevati 112.000 domaćinstava klimatski neutralnom toplotom.

Osim toga, kod elektrane Simmering je izgrađena pumpa za sistem daljinskog grejanja kapaciteta 7.500 kubnih metara na sat, dodala je kompanija.

Bečka grejna mreža je jedna od najvećih u Evropi. Na nju je priključeno 440.000 domaćinstava i 7.800 većih kupaca. Wien Energie u iste svrhe već koristi dve manje toplotne pumpe na otpadnu toplotu. Gradske vlasti planiraju da 2040. klimatski neutralnim daljinskim grejanjem bude obuhvaćeno barem 56 odsto domaćinstava.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

11. decembar 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

Uskoro poziv subvencije domacinstva energetsku efikasnost 137 gradova opstina Srbije

Uskoro poziv za subvencije za domaćinstva za energetsku efikasnost u 137 gradova i opština Srbije

11. decembar 2023. - Odziv lokalnih samouprava na poziv za subvencije za mere povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima veći je nego prošle godine

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

11. decembar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

11. decembar 2023. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja