Energetska efikasnost

Toplotne pumpe su dvostruko efikasnije od grejanja na fosilna goriva

Toplotne pumpe su dvostruko efikasnije od grejanja na fosilna goriva

Foto: Freepik

Objavljeno

14.09.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

14.09.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Toplotne pumpe su duplo efikasnije od grejanja na fosilna goriva, čak i na nižim temperaturama, pokazala je nova studija. Autori ističu značaj te tehnologije za smanjenje zavisnosti od fosilnih goriva.

Toplotne pumpe mogu biti višestruko efikasnije od grejanja na naftu i gas kao i na električnu energiju, navodi se u novoj studiji Univerziteta u Oksfordu i organizacije Regulatory Assistance Project.

Autori studije, objavljene u časopisu Joule, navode da su toplotne pumpe postale ključna tehnologija u tranziciji ka pouzdanom snabdevanju čistim energentima te najvažnija za budućnost grejanja.

Analiza je pokazala visoke performanse i pri niskim temperaturama. Ovi uređaji rade dva do tri puta efikasnije od sagorevanja goriva ili grejanja na struju, navodi autorski tim.

Toplotne pumpe rade dva do tri puta efikasnije od sagorevanja goriva ili grejanja na struju

Toplotne pumpe koriste energiju iz prirode i iskorištavaju temperaturne razlike. Kao izvori energije za zagrevanje koriste se zemlja, podzemne vode ili spoljni vazduh.

Glavni pokazatelj efikasnosti toplotnih pumpi je koeficijent efikasnosti (COP) – uložene energije i dobijene toplote. Što je koeficijent veći, to je toplotna pumpa efikasnija.

Prosečni COP od tri do četiri je uobičajen za domaćinstva, što znači da se tri do četiri jedinice toplote stvaraju iz svake jedinice električne energije. Najveći COP imaju pumpe koje koriste vodu, zatim zemlju i, na kraju, vazduh.

Toplotne pumpe su dovoljne za zagrevanje u umerenoj klimi

Analizirani su podaci iz sedam terenskih istraživanja performansi vazdušnih toplotnih pumpi u umerenoj klimi, gde je prosečna temperatura za januar iznad minus 10 stepeni Celzijusa.

Na između pet i minus 10 stepeni, COP je iznosio 2,74. To znači da toplotne pumpe imaju znatno veću efikasnost nego uređaji na fosilna goriva i električni grejni sistemi, objasnili su naučnici.

U studiji je zaključeno da su i vazdušne toplotne pumpe, koje su nalakše za ugradnju, pogodne za temperature ispod nule.

Studija pokazala efikasnost toplotnih pumpi pri ekstremno niskim temperaturama

U ekstremno hladnim klimama, toplotne pumpe su dvostruko efikasnije od električnih grejalica, navodi se u studiji.

U ekstremno hladnim klimama, toplotne pumpe su dvostruko efikasnije od električnog grejanja

Efikasnost opada u ekstremno hladnim uslovima. Ipak, mogu da posluže kao rezervna opcija za zagrevanje, napominju autori. Rezultati su pokazali da se može postići COP između 1,5 i dva čak i pri ekstremno niskim temperaturama, kao što je minus 30.

Toplotne pumpe koriste stabilnu i ujednačenu temperaturu zemlje tokom cele godine i pružaju visok nivo efikasnosti u hladnim uslovima, navode autori.

U Evropi se u hladnijim zemljama koriste već decenijama. Norveška je 2021. imala malo više od 60 toplotnih pumpi na 100 domaćinstava, a slede Švedska i Finska (sa oko 45 svaka) i Estonija (35).

Norveška je 2021. imala oko 60 toplotnih pumpi na 100 domaćinstava

Autori navode i da se oko 80 procenata evropskih domaćinstava nalazi u zemljama gde prosečne januarske temperature ne padaju ispod nula stepeni. Oni napominju da je šira primena vazdušnih toplotnih pumpi realna opcija za dekarbonizaciju.

Komentara: (1)
Jura / 21.09.2023.

Kad sam ja zadnji put gledao kataloge dizalica topline (zračne), COP je bio 1 za temperature ispod nule… i onda se uključuje dodatno električni grijač (opet 1 kWe za 1 kWt). Koji perpetuum mobile su u međuvremenu otkrili baš me zanima…

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

WISE konferencija

WISE Srbija: Žene kao liderke energetske tranzicije nisu mit, već realnost

14. septembar 2023. - Konferenciju Žene Srbije u održivoj energetici – lidersto za energetsku tranziciju organizovala je WISE Srbija mreža žena

eihp nzeb building Vesna Bukarica, Drazen Jaksic Margareta Zidar

Obnova poslovne zgrade Energetskog instituta Hrvoje Požar za standard gotovo nulte energije

14. septembar 2023. - Obnova poslovne zgrade je deo većeg projekta "Osnivanje nacionalnog trening centra za zgrade gotovo nulte energije (nZEB)"

Toplotne pumpe su dvostruko efikasnije od grejanja na fosilna goriva

Toplotne pumpe su dvostruko efikasnije od grejanja na fosilna goriva

14. septembar 2023. - Toplotne pumpe su dvostruko efikasnije od grejanja na fosilna goriva i na nižim temperaturama, pokazala je nova studija

Sefcovic EU krece u konkretno sprovodenje sprovodjenje Evropskog zelenog dogovora

Šefčovič: EU kreće u konkretno sprovođenje Evropskog zelenog dogovora

14. septembar 2023. - EU ubrzo prelazi na konkretno sprovođenje Evropskog zelenog dogovora, izjavio je novi izvršni potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič