OIE

Velike toplotne pumpe mogu da zamene 75 odsto potrošnje gasa u Nemačkoj

Velike toplotne pumpe zamene 75 odsto potrosnje gasa Nemackoj

Foto: Fraunhofer IEG (2023)

Objavljeno

28.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Toplotne pumpe velikog kapaciteta mogle bi da pokriju celokupnu potražnju za toplotnom energijom do 200°C u Nemačkoj, što uključuje grejanje i toplu vodu za zgrade, ali i oko jedne trećine toplotne energije za industrijske procese. Za te namene trenutno odlazi 75 odsto potrošnje prirodnog gasa. Međutim, država bi morala znatno da ubrza instalaciju novih kapaciteta.

Nova studija koju je naručio Agora Energiewende, a sproveo institut Fraunhofer, pokazuje da bi Nemačka morala da instalira čak 4 GW velikih toplotnih pumpi godišnje do 2045. Trenutno, ta zemlja ima samo 60 MW instalisanog kapaciteta, dok je u razvoju još 600 MW projekata.

Nemačka treba da instalira čak 4 GW novih kapaciteta godišnje

Toplotni potencijal u Nemačkoj postoji u geotermalnoj energiji, jezerima i rekama, otpadnoj toploti iz industrije, otpadnim vodama, rudnicima uglja i data centrima, i on daleko prevazilazi potražnju, otkriva studija.

Ukupna potencijalna proizvodnja toplotnih pumpi na izvore pri čijem se korišćenju ne oslobađa CO2 je oko 1,5 milijardi kWh, dok je godišnja potražnja za toplotom za temperature do 200°C nešto veća od 1 milijarde kWh.

Prevazilaženje tehničkih, ekonomskih i regulatornih prepreka

Međutim, u studiji se navodi da trenutno postoji svega nekoliko postrojenja koja mogu da dostignu temperaturu iznad 130°C i naglašava se da tehnološke inovacije mogu poboljšati performanse u cilju postizanja viših temperatura.

Drugi izazov je ekonomska održivost. U tom smislu, u studiji se ističe potreba za standardizacijom i povećanjem proizvodnje toplotnih pumpi.

Miler: Nemačka mora toplotne pumpe učiniti atraktivnim za toplane

Projekti instaliranja velikih toplotnih pumpi moraju biti privlačniji za operatere daljinskog grejanja u poređenju sa rešenjima na fosilna goriva. Prema rečima Simona Milera, direktora za Nemačku u organizaciji Agora Energievende, velike toplotne pumpe na struju su zbog politike subvencija i dalje manje atraktivne nego kogeneraciona postrojenja na fosilna goriva.

Pored toga, Nemačka treba da proširi svoju mrežu toplovoda za prosečno 800 kilometara godišnje do 2045. godine, u poređenju sa 423 kilometra iz 2020, navodi se u dokumentu.

Studija takođe poziva vladu da lokalnim samoupravama nametne obavezu planiranja kada je u pitanju grejanje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

alcazar dfc investicije zapadni balkan

Alcazar obezbedio 50 miliona dolara za investicije, projekti i na Zapadnom Balkanu

28. jun 2023. - Kompanija Alcazar Energy sa sedištem u Luksemburgu obezbedila je 50 miliona dolara za investicije u...

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

28. jun 2023. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

28. jun 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

28. jun 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe