Energetska efikasnost

BASF planira da izgradi toplotnu pumpu veličine fudbalskog igrališta

BASF planira da izgradi toplotnu pumpu veličine fudbalskog igrališta

Foto: BASF

Objavljeno

27.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Nemački BASF kaže da „stvara hemiju za održivu budućnost“. Kako bi postigla zacrtani cilj da do 2050. postane potpuno ugljenično neutralna, kompanija želi da iskoristi otpadnu toplotu da pravi paru koju će koristiti u svom proizvodnom procesu. Kako bi to uspela da izvede, potrebna joj je toplotna pumpa veličine fudbalskog igrališta.

Kompanija pokreće inicijative za održivost skoro svih sektora industrije. BASF trenutno radi na planovima za izgradnju industrijske toplotne pumpe u Ludvigshafenu u Nemačkoj koja će igrati ključnu ulogu u njegovoj strategiji zaštite klime. Njegovo sedište je u tom gradu.

Hemijska postrojenja ove kompanije stvaraju veliku količinu toplote, a mnogo nje ostane neiskorišćeno. Odatle se se rodila ideja o obnovljivosti. Kako bi smanjio svoje potrebe za fosilnim gorivima, BASF planira da iskoristi otpadnu toplotu iz svojih hemijskih postrojenja i sistema rashladne vode za generisanje većeg dela pare koju će koristiti u proizvodnji.

BASF planira da izgradi toplotnu pumpu veličine fudbalskog igrališta
Foto: BASF

BASF je prošle godine sklopio strateško partnerstvo s kompanijom MAN Energy Solutions za izgradnu industrijske toplotne pumpe u Ludvigshafenu.

Planirana toplotna pumpa velikog obima omogućiće proizvodnju pare korištenjem električne energije iz obnovljivih izvora. Ispuštena otpadna toplota iz sistema rashladne vode biće korišćena kao izvor toplotne energije. Preostala toplota u vodi će se obraditi kompresijom za proizvodnju pare koja će se dovoditi u parnu mrežu. Integracijom planirane toplotne pumpe može se proizvesti do 150 metričkih tona pare na sat, što je ekvivalento toplotnoj snazi ​​od 120 megavata, objavio je MAN Energy Solutions.

Energetska efikasnost bez emisije CO2

Ovako napravljena para je energetski vrlo efikasna, a pri proizvodnji nema emisija CO2. U proizvodnji mnogih hemikalija koje BASF isporučuje u gotovo svakoj industriji, uključujući građevinarstvo i poljoprivredu, troši se ogromna količina energije. U kompaniji kažu da im je samo u Ludvigshafenu potrebno oko 20 miliona metričkih tona pare godišnje.

Izgradnjom toplotne pumpe veličine fudbalskog terena, BASF će postići svoj glavni cilj – iskoristiti novu tehnologiju kako bi zaštitila klimu.

„Toplotne pumpe će nam pomoći da generiramo ogromne količine pare, koristeći obnovljivu energiju na način koji je energetski efikasan i tako će smanjiti našu emisiju CO2“, piše u saopštenju kompanije.

Polovina pare koju kompanija trenutno koristi proizvodi se u konvencionalnim elektranama na fosilna goriva.

BASF-ova klimatska strategija

BASF ima vrlo ambicioznu klimatsku strategiju. Do 2030. godine želi da smanji emisije gasova sa efektom staklene bašte i kupovinu energije za 25 odsto. Potpunu ugljeničku neutralnost kompanija namerava da postigne do 2050. godine.

Ovaj hemijski gigant planira da primeni i druge tehnologije, kao što su e-bojleri i elektrifikovane parne turbine, da bi ostvario zacrtane ciljeve.

„Naš zadatak je da pronađemo načine da BASF proizvodi paru bez emisija CO2 – i to je ono što volim u svom poslu. Razvijamo rešenja koja pomažu BASF-u, ali i društvu!” rekao je Bart van Aše, globalni potpredsednik kompanije zadužen za tehnologiju u domenu infrastrukture.

BASF svoj princip rada naziva verbund, povezanost. Šest postrojenja je međusobno povezano na način da nusproizvodi iz jednog proizvodnog procesa postaju sirovina za drugi, objasnili su u kompaniji. Na taj način ona smanjuje količinu otpada i maksimizuje energetsku efikasnost.

U kompaniji ističu da su na ovaj način 2020. godine ponovnim korišćenjem otpadne toplote uštedeli oko 18,7 teravat-sati energije. Tako su emisije CO2 oborene za 3,8 miliona metričkih tona.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

27. april 2023. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

27. april 2023. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

27. april 2023. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

27. april 2023. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.