Životna sredina

Hemijska industrija je ugrožena i mora da odgovori na klimatske promene

Hemijska industrija ugrozena klimatske promene

Slika: Pixabay

Objavljeno

23.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Hemijska industrija se suočava s poremećajima u snabdevanju, jer će klimatske promene sve više uticati na proizvodnju usled oluja, poplava, suše i vrućine, objavio je Lux Research u svom izveštaju, ukazujući na stotine miliona dolara štete do sada na globalnom nivou.

Rizici povezani s klimom otvaraju put za masovne poremećaje i hemijski sektor je na udaru, povrh dosadašnje izgubljene zarade, navedeno je u novom izveštaju. Lux Research je prikazao neophodne korake za kompanije u toj delatnosti. Upozorio je na „veoma realne pretnje“ po proizvodnju s kojima se suočava hemijska industrija kako se klimatske promene ubrzavaju, a emisije ugljen-dioksida rastu.

„Oluje u obalnim predelima, poplave na kopnu, temperaturne krajnosti i suša će zajedno imati široke posledice. U predstojeće ozbiljne uticaje ubrajaju se šteta po kapitalna dobra, poremećaji u prevozu i dostupnost sirovina te uticaj na produktivnost radne snage i na bezbednost“, naglasila je glavna autorka Kristin Marshall.

Hemijska industrija klimatske promene dijagram

Ova viša saradnica za istraživanje u Luxu rekla je da su zbog rastuće nestabilnosti potrebne mere za ublažavanje njihovih posledica i strukturne promene. „Naš pregled strategija prilagođavanja na klimatske promene pokazao je da nijedno rešenje osim povlačenja pred razornim talasom nije potpuno delotvorno,“ izjavila je.

Hemijska industrija da se decentralizuje

Marshall je naglasila ulogu pogona male veličine i decentralizovane delatnosti „čak i pri suočavanju sa gorim ekonomskim pokazateljima“ i podvukla da rizici obuhvataju i proizvođača koji se ne nalaze na obalama.

Izveštaj daje primer štete koju su BASF i Dow pretrpeli pri u ekstremnim vremenskim uslovima

Poremećaji u isporukama zbog niskog vodostaja Rajne uticali su na BASF i druge proizvođače, a Dow je bio izložen poplavama u Midlandu u Mičigenu kada je udario uragan Harvey, po navodima u dokumentu nazvanom ‘In the Path of Destruction: Preparing for Global Climate Change in the Chemical Industry’.

Ukupni uticaj meri se stotinama miliona dolara. Izveštaj ukazuje na primer potencijala fermentacije i elektrohemijskih postrojenja za preraspoređivanje u manje proizvodne jedinice da bi se tako smanjila izloženost lanca snabdevanja.

Četiri oblasti za odgovor na klimatske promene

Izazov klimatskih promena u proizvodnji hemikalija verovatno će porasti tokom sledećih pet decenija, a proizvođači moraju da rade na rešenjima koja će im povećati izdržljivost na šokove na dug rok – od kapitalnih dobara, preko proizvodnje, logistike i isporuke do radne snage, dodali su autori.

Preporučili su ulaganje u budućnost umesto trošenja na postojeće mehanizme s malim učinkom. U strategiju je uključeno jačanje analitičkih sposobnosti za prikupljanje i korišćenje klimatskih podataka i modeliranja u planiranju upravljanja rizicima. Poruka je da će uspešne kompanije povećati budžete za ranjivije radne operacije kako efektnije tehnologije budu postale dostupne i potrebnije.

Utvrdi se ili beži

Firme se suočavaju s potrebom odmeravanja troškova zaštite postojećih dobara u odnosu na preseljenje i nove poslovne modele.

Tehnologija obrade vode i efikasnost u korišćenju vode su neke od oblasti gde je moguće ostvariti napredak

Što se tiče zgrada, skladišta i opreme, postoji mogućnost prepravljanja, ali zaštita od poplava je ocenjena kao skupa, delimično delotvorna i dugotrajna. Kako sve veći nedostatak vode pojačava troškove proizvodnje, proizvođači gledaju da pojačaju napore da se voda reciklira pomoću naprednijih tehnologija za obradu vode i primenjuju procese s kojima se voda troši efikasnije, rečeno je u izveštaju. U njemu je i poziv na projekte digitalizacije u lancu snabdevanja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

probni rad sistema odsumporavanje TENT A

Kreće probni rad sistema za odsumporavanje u TENT-u A

23. jul 2020. - Odsumporavanje dimnih gasova u TENT-u A najveći je ekološki projekat u termoelektranama u Evropi, kaže ministarka Đedović Handanović

Međunarodni dan šuma 2024: šume i inovacije, nova rešenja za bolji svet

Međunarodni dan šuma 2024 – Šume i inovacije: nova rešenja za bolji svet

23. jul 2020. - Međunarodni dan šuma 2024. obeležiće inovacije. One nam mogu pomoći da obnovimo, zaštitimo i koristimo naše šume na održiv način.

EU-Zakonu-o-kriticnim-sirovinama-propise-zastiti-stanovnistva-prirode

EU u Zakonu o kritičnim sirovinama olabavila propise o zaštiti stanovništva, prirode

23. jul 2020. - S idejom o strateškoj autonomiji, EU je usvojila Zakon o kritičnim sirovinama, ali posle velikog zastoja u poslednjoj fazi

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

23. jul 2020. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja