OIE

Siemens Energy isporučio toplotnu pumpu za daljinsko grejanje koja će koristiti vodu iz Rajne

Rečna toplotna pumpa kompanije Simens Energy stigla je u Manhajm

Foto: MVV

Objavljeno

29.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Nemačka kompanija MVV u Manhajmu teži da do 2040. godine postane klimatski neutralna, a onda i klimatski pozitivna. Na tom putu je postavila cilj da od 2030. potrošače daljinskim grejanjem snabdeva isključivo iz obnovljivih izvora energije. Prvi korak je već napravljen postavljanjem protočne toplotne pumpe koja će kao izvor koristiti vodu iz Rajne.

Početkom prošle godine postavljeni su temelji za izgradnju rečne protočne toplotne pumpe u prostorijama MVV-ove elektrane i toplane Grosskraftwerk Mannheim (GKM). Zgrada od betona i čelika sa izolovanom limenom fasadom uklapa se u okolnu arhitekturu.

Sada, godinu dana kasnije, Siemens Energy je dostavio delove pogona na mesto upotrebe. Plan je da sa radom krene početkom grejne sezone.

„Dekarbonizacija toplotne energije nije hitna samo za spuštanje neto emisija na nulu najkasnije do sredine veka, već je i neophodna za postizanje bezbednosti snabdevanja energijom u geopolitički neizvesnim vremenima“, izjavio je potpredsednik kompanije Siemens Energy i šef globalnog odeljenja za toplotne pumpe Kristijan Hitl.

Laboratorija energetske tranzicije

Projekat je finansiralo Savezno ministarstvo za ekonomska pitanja i klimatsku akciju, kao prvu laboratoriju energetske tranzicije. Pumpa je jedna od pet velikih koje se trenutno grade u Nemačkoj, na izvore poput industrijske otpadne toplote, geotermalne ili solarne energije, rečne energije i atmosferskog vazduha.

Toplotna pumpa će raditi na sedam megavata električne energije iz obnovljivih izvora. Zauzvrat ima kapacitet 20 megavata za proizvodnju toplotne energije, kojom će se voda u sistemu daljinskog grejanja dogrevati do 99 stepeni Celzijusa. Objekat će snabdevati 3.500 domaćinstava i uštedeti 10.000 tona emisija ugljenika godišnje, saopšteno je.

Voda iz Rajne i Nekara je odličan izvor toplote

Toplotna pumpa radi kao obrnuti frižider, povlačeći male količine toplote izvana. Kod ovog postrojenja se energija crpi iz vode reke Rajne i upotrebljava za daljinsko grejanje. Temperatura Rajne leti ide i do 25 stepeni Celzijusa, a zimi je retko kad ispod pet stepeni, što je čini savršenim izvorom toplote, navodi Siemens Energy.

Znanje koje je kompanija stekla postavljanjem prve laboratorije kasnije će joj pomoći u stvaranju zelene toplote postavljanjem drugih toplotnih pumpi, kažu u kompaniji.

Iz Rajne i reke Nekar bi se, prema procenama, moglo izvlačiti najmanje 500 megavata toplote. Ova količina energije odgovora maksimalnom toplotnom učinku bloka 9 u postrojenju GKM i dovoljna je za snabdevanje 50.000 domaćinstava.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

29. mart 2023. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

29. mart 2023. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

29. mart 2023. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

29. mart 2023. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.