OIE

Siemens Energy isporučio toplotnu pumpu za daljinsko grejanje koja će koristiti vodu iz Rajne

Rečna toplotna pumpa kompanije Simens Energy stigla je u Manhajm

Foto: MVV

Objavljeno

29.03.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

29.03.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Nemačka kompanija MVV u Manhajmu teži da do 2040. godine postane klimatski neutralna, a onda i klimatski pozitivna. Na tom putu je postavila cilj da od 2030. potrošače daljinskim grejanjem snabdeva isključivo iz obnovljivih izvora energije. Prvi korak je već napravljen postavljanjem protočne toplotne pumpe koja će kao izvor koristiti vodu iz Rajne.

Početkom prošle godine postavljeni su temelji za izgradnju rečne protočne toplotne pumpe u prostorijama MVV-ove elektrane i toplane Grosskraftwerk Mannheim (GKM). Zgrada od betona i čelika sa izolovanom limenom fasadom uklapa se u okolnu arhitekturu.

Sada, godinu dana kasnije, Siemens Energy je dostavio delove pogona na mesto upotrebe. Plan je da sa radom krene početkom grejne sezone.

„Dekarbonizacija toplotne energije nije hitna samo za spuštanje neto emisija na nulu najkasnije do sredine veka, već je i neophodna za postizanje bezbednosti snabdevanja energijom u geopolitički neizvesnim vremenima“, izjavio je potpredsednik kompanije Siemens Energy i šef globalnog odeljenja za toplotne pumpe Kristijan Hitl.

Laboratorija energetske tranzicije

Projekat je finansiralo Savezno ministarstvo za ekonomska pitanja i klimatsku akciju, kao prvu laboratoriju energetske tranzicije. Pumpa je jedna od pet velikih koje se trenutno grade u Nemačkoj, na izvore poput industrijske otpadne toplote, geotermalne ili solarne energije, rečne energije i atmosferskog vazduha.

Toplotna pumpa će raditi na sedam megavata električne energije iz obnovljivih izvora. Zauzvrat ima kapacitet 20 megavata za proizvodnju toplotne energije, kojom će se voda u sistemu daljinskog grejanja dogrevati do 99 stepeni Celzijusa. Objekat će snabdevati 3.500 domaćinstava i uštedeti 10.000 tona emisija ugljenika godišnje, saopšteno je.

Voda iz Rajne i Nekara je odličan izvor toplote

Toplotna pumpa radi kao obrnuti frižider, povlačeći male količine toplote izvana. Kod ovog postrojenja se energija crpi iz vode reke Rajne i upotrebljava za daljinsko grejanje. Temperatura Rajne leti ide i do 25 stepeni Celzijusa, a zimi je retko kad ispod pet stepeni, što je čini savršenim izvorom toplote, navodi Siemens Energy.

Znanje koje je kompanija stekla postavljanjem prve laboratorije kasnije će joj pomoći u stvaranju zelene toplote postavljanjem drugih toplotnih pumpi, kažu u kompaniji.

Iz Rajne i reke Nekar bi se, prema procenama, moglo izvlačiti najmanje 500 megavata toplote. Ova količina energije odgovora maksimalnom toplotnom učinku bloka 9 u postrojenju GKM i dovoljna je za snabdevanje 50.000 domaćinstava.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

29. mart 2023. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

29. mart 2023. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

Zoran Lajovic Metalfe Group

Zeleni čelik iz Sremske Mitrovice – odgovorna industrija za održivu budućnost

29. mart 2023. - Proizvodnja čelika može biti održiva i odgovorna pokazuje primer srpske kompanije Metalfer Group u čijem proizvodnom portfoliu se nalazi  i tzv. Metalfer ® Zeleni Čelik

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

29. mart 2023. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije