OIE

Siemens Energy isporučio toplotnu pumpu za daljinsko grejanje koja će koristiti vodu iz Rajne

Rečna toplotna pumpa kompanije Simens Energy stigla je u Manhajm

Foto: MVV

Objavljeno

29.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Nemačka kompanija MVV u Manhajmu teži da do 2040. godine postane klimatski neutralna, a onda i klimatski pozitivna. Na tom putu je postavila cilj da od 2030. potrošače daljinskim grejanjem snabdeva isključivo iz obnovljivih izvora energije. Prvi korak je već napravljen postavljanjem protočne toplotne pumpe koja će kao izvor koristiti vodu iz Rajne.

Početkom prošle godine postavljeni su temelji za izgradnju rečne protočne toplotne pumpe u prostorijama MVV-ove elektrane i toplane Grosskraftwerk Mannheim (GKM). Zgrada od betona i čelika sa izolovanom limenom fasadom uklapa se u okolnu arhitekturu.

Sada, godinu dana kasnije, Siemens Energy je dostavio delove pogona na mesto upotrebe. Plan je da sa radom krene početkom grejne sezone.

„Dekarbonizacija toplotne energije nije hitna samo za spuštanje neto emisija na nulu najkasnije do sredine veka, već je i neophodna za postizanje bezbednosti snabdevanja energijom u geopolitički neizvesnim vremenima“, izjavio je potpredsednik kompanije Siemens Energy i šef globalnog odeljenja za toplotne pumpe Kristijan Hitl.

Laboratorija energetske tranzicije

Projekat je finansiralo Savezno ministarstvo za ekonomska pitanja i klimatsku akciju, kao prvu laboratoriju energetske tranzicije. Pumpa je jedna od pet velikih koje se trenutno grade u Nemačkoj, na izvore poput industrijske otpadne toplote, geotermalne ili solarne energije, rečne energije i atmosferskog vazduha.

Toplotna pumpa će raditi na sedam megavata električne energije iz obnovljivih izvora. Zauzvrat ima kapacitet 20 megavata za proizvodnju toplotne energije, kojom će se voda u sistemu daljinskog grejanja dogrevati do 99 stepeni Celzijusa. Objekat će snabdevati 3.500 domaćinstava i uštedeti 10.000 tona emisija ugljenika godišnje, saopšteno je.

Voda iz Rajne i Nekara je odličan izvor toplote

Toplotna pumpa radi kao obrnuti frižider, povlačeći male količine toplote izvana. Kod ovog postrojenja se energija crpi iz vode reke Rajne i upotrebljava za daljinsko grejanje. Temperatura Rajne leti ide i do 25 stepeni Celzijusa, a zimi je retko kad ispod pet stepeni, što je čini savršenim izvorom toplote, navodi Siemens Energy.

Znanje koje je kompanija stekla postavljanjem prve laboratorije kasnije će joj pomoći u stvaranju zelene toplote postavljanjem drugih toplotnih pumpi, kažu u kompaniji.

Iz Rajne i reke Nekar bi se, prema procenama, moglo izvlačiti najmanje 500 megavata toplote. Ova količina energije odgovora maksimalnom toplotnom učinku bloka 9 u postrojenju GKM i dovoljna je za snabdevanje 50.000 domaćinstava.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija niskougljenicnog razvoja srbije

Usvojena Strategija niskougljeničnog razvoja Republike Srbije za period od 2023. do 2030. sa projekcijama do 2050.

29. mart 2023. - Strategija predviđa da se Akcioni plan za njeno sprovođenje u periodu 2024- 2030. usvoji u roku od godinu dana

CAN Europe Zapadni Balkan nacionalni energetski i klimatski planovi

CAN Europe: Zapadni Balkan uradio malo ili ništa u pripremi nacionalnih energetskih i klimatskih planova

29. mart 2023. - Članice Energetske zajednice imaju manje od mesec dana do isteka roka da dostave nacrte NEKP-ova Sekretarijatu Energetske zajednice

Abazovic Crna Gora 2030 energetski nezavisna

Abazović obećao da će Crna Gora 2030. postati energetski nezavisna

29. mart 2023. - Odlazeći premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je da njegova koalicija zalaže za to da Crna Gora 2030. postane energetski nezavisna.

Ovih 18 energetskih kompanija su među 50 najinovativnijih kompanija na svetu

Ovih 18 energetskih kompanija je među 50 najinovativnijih na svetu

29. mart 2023. - Svedoci smo četvrte tehnološke revolucije – inovacije nikada nisu bile važnije. BCG je objavio listu 50 najinovativnijih kompanija na svetu.