OIE

Evropska komisija želi vaše mišljenje o akcionom planu za toplotne pumpe – popunite onlajn upitnik!

toplotne-pumpe-eu-upitnik

Foto: iStock

Objavljeno

01.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija pozvala je sve zainteresovane, od pojedinaca do javnih institucija, da popune onlajn upitnik i daju svoje sugestije i ideje o akcionom planu za toplotne pumpe, koji ima za cilj smanjenje zavisnosti Evropske unije (EU) od prirodnog gasa. Evropska komisija želi da dobije povratne informacije o tome kako da ojača lanac vrednosti, napravi plan komunikacija, razvije potrebne veštine i učini finansiranje lakše dostupnim, objavio je Rud Kempener iz kabineta evropske komesarke za energetiku Kadri Simson.

Onlajn upitnik o akcionom planu za toplotne pumpe biće dostupan do 30. avgusta. Evropska komisija je saopštila da se nada da će dobiti povratne informacije od zainteresovanih strana kao što su građani, preduzeća, poslovna udruženja, organizacije potrošača, nacionalne, regionalne i lokalne vlasti, sindikati i udruženja poslodavaca, organizacije civilnog društva i obrazovne i istraživačke ustanove.

Evropska komisija će razmotriti ideje građana, firmi, istraživača i eksperata o tome kako povećati korišćenje toplotnih pumpi

Putem ove onlajn ankete, Evropska komisija će analizirati mišljenja, stavove i ideje o preprekama za uvođenje toplotnih pumpi kako bi definisala odgovarajuće politike, navodi se u saopštenju.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) je prošle godine prognozirala da će prodaja toplotnih pumpi u svetu skočiti na rekordne nivoe u narednim godinama jer globalna energetska kriza ubrzava njihovo korišćenje.

Studija: velike toplotne pumpe mogu da zamene 75% potrošnje gasa u Nemačkoj

Nedavna studija je pokazala da bi investiranjem u toplotne pumpe velikog kapaciteta Nemačka mogla da pokrije celokupnu potražnju za toplotnom energijom do 200°C, što uključuje grejanje i toplu vodu za zgrade, ali i oko jedne trećine toplotne energije za industrijske procese.

To, kako se navodi u studiji, predstavlja 75% ukupne potrošnje prirodnog gasa u toj zemlji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

maja-pokrovac-solar-projekti

Pokrovac: U Hrvatskoj lakše graditi postrojenje na fosilna goriva od 10 MW nego solarno od 1 MW

1. avgust 2023. - U Hrvatskoj se u industrijskim zonama mogu graditi postrojenja na fosilna goriva do 10 MW bez procene uticaja na životnu sredinu

Solarni paneli iznad kanala za navodnjavanje, resenje Indijanske zajednice reke Hila

Indijanska zajednica u Arizoni pokriva kanale za navodnjavanje solarnim panelima

1. avgust 2023. - Kako bi smanjila isparavanje vode, uprava rezervata Indijanska zajednica reke Hila je odlučila da postavi solarne panele iznad kanala za navodnjavanje

U pustinji Atakama će biti izgrađen najveći sistem skladištenja energije na svetu

U pustinji Atakama se gradi najveći sistem za skladištenje energije na svetu

1. avgust 2023. - Španski proizvođač zelene energije Grenergy započeo je izgradnju postrojenja za skladištenje energije u pustinji Atakama u Čileu

aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlasic

Ponovo aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlašić

1. avgust 2023. - Planirani kapacitet za VP Energokul je 200 megavata, a za VE Vlašić 50 megavata. Obe lokacije su na planini Vlašić u centralnoj Bosni.