OIE

Evropska komisija želi vaše mišljenje o akcionom planu za toplotne pumpe – popunite onlajn upitnik!

toplotne-pumpe-eu-upitnik

Foto: iStock

Objavljeno

01.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija pozvala je sve zainteresovane, od pojedinaca do javnih institucija, da popune onlajn upitnik i daju svoje sugestije i ideje o akcionom planu za toplotne pumpe, koji ima za cilj smanjenje zavisnosti Evropske unije (EU) od prirodnog gasa. Evropska komisija želi da dobije povratne informacije o tome kako da ojača lanac vrednosti, napravi plan komunikacija, razvije potrebne veštine i učini finansiranje lakše dostupnim, objavio je Rud Kempener iz kabineta evropske komesarke za energetiku Kadri Simson.

Onlajn upitnik o akcionom planu za toplotne pumpe biće dostupan do 30. avgusta. Evropska komisija je saopštila da se nada da će dobiti povratne informacije od zainteresovanih strana kao što su građani, preduzeća, poslovna udruženja, organizacije potrošača, nacionalne, regionalne i lokalne vlasti, sindikati i udruženja poslodavaca, organizacije civilnog društva i obrazovne i istraživačke ustanove.

Evropska komisija će razmotriti ideje građana, firmi, istraživača i eksperata o tome kako povećati korišćenje toplotnih pumpi

Putem ove onlajn ankete, Evropska komisija će analizirati mišljenja, stavove i ideje o preprekama za uvođenje toplotnih pumpi kako bi definisala odgovarajuće politike, navodi se u saopštenju.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) je prošle godine prognozirala da će prodaja toplotnih pumpi u svetu skočiti na rekordne nivoe u narednim godinama jer globalna energetska kriza ubrzava njihovo korišćenje.

Studija: velike toplotne pumpe mogu da zamene 75% potrošnje gasa u Nemačkoj

Nedavna studija je pokazala da bi investiranjem u toplotne pumpe velikog kapaciteta Nemačka mogla da pokrije celokupnu potražnju za toplotnom energijom do 200°C, što uključuje grejanje i toplu vodu za zgrade, ali i oko jedne trećine toplotne energije za industrijske procese.

To, kako se navodi u studiji, predstavlja 75% ukupne potrošnje prirodnog gasa u toj zemlji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

alcazar dfc investicije zapadni balkan

Alcazar obezbedio 50 miliona dolara za investicije, projekti i na Zapadnom Balkanu

1. avgust 2023. - Kompanija Alcazar Energy sa sedištem u Luksemburgu obezbedila je 50 miliona dolara za investicije u...

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

1. avgust 2023. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

1. avgust 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

1. avgust 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe