Energetska efikasnost

EU želi da najkasnije 2040. ukine kotlove na fosilna goriva u zgradama

amsterdam-eu-fosilna-goriva-zgrade-kotlovi

Foto: Pexels

Objavljeno

11.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Kotlovi za grejanje na fosilna goriva u zgradama širom Evropske unije (EU) mogli bi da postanu prošlost 2040. godine. EU namerava da dekarbonizuje sisteme grejanja i hlađenja, a te najave dolaze nakon što su Evropski parlament i Savet EU postigli neformalni dogovor o reviziji direktive koja reguliše energetsku efikasnost zgrada.

Revizija Direktive o energetskim performansama zgrada ima za cilj da se pre kraja decenije značajno smanje emisije gasova sa efektom staklene bašte i potrošnja energije u sektoru zgradarstva u EU, uz dostizanje klimatske neutralnosti u tom sektoru najkasnije 2050. godine.

Od 2030. godine sve nove zgrade u EU treba da imaju nula neto emisija, a najkasnije 2050. svi postojeći objekti. Rok za javne objekte je 2028. godina.

Dogovor predviđa obavezu za sve zemlje članice EU da utvrde “konkretne mere za postepeno napuštanje fosilnih goriva u grejanju i hlađenju sa ciljem potpunog ukidanja kotlova na fosilna goriva do 2040. godine,” navodi se u saopštenju za javnost.

Sistemi grejanja koji kombinuju kotao sa toplotnom pumpom i dalje će biti subvencionisani

Članice EU će takođe morati da prestanu da subvencionišu samostalne kotlove na fosilna goriva počev od 2025. godine, dok će finansijski podsticaji i dalje biti dozvoljeni za hibridne sisteme grejanja, poput onih koji kombinuju kotao sa solarnom termalnom instalacijom ili toplotnom pumpom, navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.

Predlog revizije direktive bi uveo jasnu pravnu osnovu za zemlje članice EU da propišu zahteve za izvore toplote na osnovu emisije gasova sa efektom staklene bašte, vrste goriva koju koriste ili minimalnog udela obnovljive energije koja se koristi u grejanju, navodi se u saopštenju Evropske komisije, koja je pozdravila dogovor.

Zgrade u EU emituju 36% ukupnih gasova staklene bašte vezanih za energiju

Prema podacima Evropske komisije, zgrade troše 40% energije u EU, a odgovorne su i za 36% direktnih i indirektnih emisija gasova sa efektom staklene bašte vezanih za energiju.

Revidirana direktiva predviđa i mere za podsticanje postavljanja solarnih instalacija u zgradama, kao i renoviranje stambenih zgrada kako bi se njihova prosečna potrošnja energije smanjila za 16% do 2030. godine i za 20-22% do 2035. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

11. decembar 2023. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

11. decembar 2023. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost

srbija toplane biomasa eu kfw projekat donacija djedovic miscevic vucevic konrad

Pet srpskih gradova prebacuje grejanje sa mazuta i uglja na biomasu

11. decembar 2023. - U okviru druge faze programa “Obnovljivi izvori energije - razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji” izgradiće se pet toplana na biomasu

Energetski intenzivna industrija u Srbiji se sprema za CBAM – za primenu rešenja za dekarbonizaciju traži podršku države

11. decembar 2023. - Privreda Srbije se ne boji dekarbonizacije i CBAM-a, ali je zabrinuta da država ne prepoznaje šta je sve potrebno da olakša poziciju pogođenim industrijama, poručili su na Beogradskom energetskom forumu veliki industrijski proizvođači