Energetska efikasnost

EU želi da najkasnije 2040. ukine kotlove na fosilna goriva u zgradama

amsterdam-eu-fosilna-goriva-zgrade-kotlovi

Foto: Pexels

Objavljeno

11.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Kotlovi za grejanje na fosilna goriva u zgradama širom Evropske unije (EU) mogli bi da postanu prošlost 2040. godine. EU namerava da dekarbonizuje sisteme grejanja i hlađenja, a te najave dolaze nakon što su Evropski parlament i Savet EU postigli neformalni dogovor o reviziji direktive koja reguliše energetsku efikasnost zgrada.

Revizija Direktive o energetskim performansama zgrada ima za cilj da se pre kraja decenije značajno smanje emisije gasova sa efektom staklene bašte i potrošnja energije u sektoru zgradarstva u EU, uz dostizanje klimatske neutralnosti u tom sektoru najkasnije 2050. godine.

Od 2030. godine sve nove zgrade u EU treba da imaju nula neto emisija, a najkasnije 2050. svi postojeći objekti. Rok za javne objekte je 2028. godina.

Dogovor predviđa obavezu za sve zemlje članice EU da utvrde “konkretne mere za postepeno napuštanje fosilnih goriva u grejanju i hlađenju sa ciljem potpunog ukidanja kotlova na fosilna goriva do 2040. godine,” navodi se u saopštenju za javnost.

Sistemi grejanja koji kombinuju kotao sa toplotnom pumpom i dalje će biti subvencionisani

Članice EU će takođe morati da prestanu da subvencionišu samostalne kotlove na fosilna goriva počev od 2025. godine, dok će finansijski podsticaji i dalje biti dozvoljeni za hibridne sisteme grejanja, poput onih koji kombinuju kotao sa solarnom termalnom instalacijom ili toplotnom pumpom, navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.

Predlog revizije direktive bi uveo jasnu pravnu osnovu za zemlje članice EU da propišu zahteve za izvore toplote na osnovu emisije gasova sa efektom staklene bašte, vrste goriva koju koriste ili minimalnog udela obnovljive energije koja se koristi u grejanju, navodi se u saopštenju Evropske komisije, koja je pozdravila dogovor.

Zgrade u EU emituju 36% ukupnih gasova staklene bašte vezanih za energiju

Prema podacima Evropske komisije, zgrade troše 40% energije u EU, a odgovorne su i za 36% direktnih i indirektnih emisija gasova sa efektom staklene bašte vezanih za energiju.

Revidirana direktiva predviđa i mere za podsticanje postavljanja solarnih instalacija u zgradama, kao i renoviranje stambenih zgrada kako bi se njihova prosečna potrošnja energije smanjila za 16% do 2030. godine i za 20-22% do 2035. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Uskoro poziv subvencije domacinstva energetsku efikasnost 137 gradova opstina Srbije

Uskoro poziv za subvencije za domaćinstva za energetsku efikasnost u 137 gradova i opština Srbije

11. decembar 2023. - Odziv lokalnih samouprava na poziv za subvencije za mere povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima veći je nego prošle godine

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

11. decembar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

11. decembar 2023. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

11. decembar 2023. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.