Životna sredina

Sarajevo spremilo strategiju kojom će za 90 odsto smanjiti emisije iz individualnih ložišta

sarajevo vlada kanton vazduh strategija ugalj

Foto: Vlada Kantona Sarajevo

Objavljeno

09.02.2024.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.02.2024.

Komentari

0

Podeli

Vlada Kantona Sarajevo pripremila je strategiju ograničenja korišćenja uglja i ostalih čvrstih goriva u Kantonu Sarajevo za period 2023-2033. koja bi trebalo da 90 odsto smanji emisije iz individualnih ložišta, označenih kao glavni izvor zagađenja vazduha.

Priprema strategije za ograničenje korišćenja uglja i ostalih čvrstih goriva u Sarajevo, koje je jedan od gradova sa najzagađenijim vazdugom ne samo u regionu, nego i svetu, najavljena je sredinom 2020. godine.

Sarajevo je danas oko 14 sati bilo na 54. mestu na svetskoj listi gradova sa najzagađenijim vazduha, koju objavljuje portal IQAir. Ispred su, gledajući Jugoistočnu Evropu, bili Sofija (47.), Istanbul (41.) i Skoplje (33.). Mora se reći da je galvni grad BiH poslednjih godina pokrenuo više projekata za smanjenje zagađenja.

Sada je Vlada Kantona Sarajevo usvojila Predlog odluke o donošenju Strategije ograničenja korištenja uglja i ostalih čvrstih goriva u Kantonu Sarajevo za period 2023-2033. i uputila u skupštinsku proceduru.

Bošnjak: Imaćemo vazduh u skladu sa evropskim standardima

Primena mera iz Strategije, kako je saopštila Vlada, u narednih deset godina trebalo bi da 90 odsto smanji emisije iz individualnih ložišta, koje su dominantni izvor zagađenja vazduha tokom zimske sezone.

Uz mere u sektoru saobraćaja i industrije to bi, kako tvrdi ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Bojan Bošnjak, dovelo do evropskih standarda kvaliteta vazduha.

Mere energetske efiksnosti i zamenu energenata bi trebalo primeniti u 20.000 objekata

On je naveo da je predviđeno da se u devet prioritetnih zona Kantona Sarajevo subvencionišu mere energetske efikasnosti i zamena energenata u oko 20.000 objekata, od 43.000 koliko se greje na čvrsta goriva u Kantonu. Inače, popis takvih domaćinstava je već obavljen.

Prioritetne zone utvrđene su na osnovu kvaliteta vazduha u tim područjima, kao i njihovog uticaja na šire područje Kantona. Kriterijumi su bili broj ložišta i disperziono modeliranje, uticaj na zdravlje stanovništva, gustina naseljenosti, položaj zone u kotlini u odnosu na inverzioni sloj, kao i njen uticaj na druga područja u kotlini, saopštila je Vlada.

Među merama su i revitalizacija dimnjičarskog sektora, radi nadzora nad emisijama iz kućnih ložišta, a koji je, kako je navedeno, već dugo vremena devastiran u Kantonu. Potrebno je usvojiti i novu regulativu kojom bi se uvelo sertifikacija kotlova i peći koje imaju niske emisije, doneti i druge nedostajuće propise, poboljšati urbanističko planiranje i projektovanje kvaliteta vazduha, saopštila je Vlada.

Za sprovođenje Strategije neophodno 380 miliona KM

Naravno, za sprovođenje Strategije biće potreban i novac, oko 380 miliona konvertibilnih mara, kako je navedeno, koje bi trebalo izdvojiti iz budžeta i drugih domaćih i stranih izvora. Osim Kantona, predviđeno je da u sistemu podsticaja učestvuju vlasnici objekata, kao i opštine, ali detalji nisu saopšteni.

Vlada je najavila da se uskoro očekuje kreditno zaduženje Kantona kod Svetske banke za implementaciju projekta unapređenja kvaliteta vazduha, u okviru kojeg je planirano osiguranje oko 23 miliona KM za početak implementacije Strategije.

Dokument su pripremili CETEOR i E3

Ministar Bošnjak smatra da će sprovođenje Strategije imati ekonomske efekte kroz zapošljavanje u sektorima građevine, projektovanja, proizvodnje kotlova i peći, a posebno dimnjačara kojih bih, s obzirom na broj ložišta u Kantonu, trebalo da bude oko 350, a trenutno ih imamo samo 20.

Izradu Strategije sprovelo je Ministarstvo u saradnji sa UNDP-om u BiH i uz finansijsku pomoć Vlade Švedske. Za njenu izradu je angažovan konzorcijum firmi CETEOR i E3.

Iz Ministarstva su najavili da će Strategija uskoro biti predstavljena javnosti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

9. februar 2024. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

Uskoro poziv subvencije domacinstva energetsku efikasnost 137 gradova opstina Srbije

Uskoro poziv za subvencije za domaćinstva za energetsku efikasnost u 137 gradova i opština Srbije

9. februar 2024. - Odziv lokalnih samouprava na poziv za subvencije za mere povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima veći je nego prošle godine

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

9. februar 2024. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

9. februar 2024. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja