Životna sredina

Prikupljeno više od polovine potpisa za narodnu inicijativu o zabrani iskopavanja litijuma i bora

Prikupljeno više od polovine potpisa za predlog zakona o zabrani iskopavanja litijuma i bora

Foto: Kreni-promeni

Objavljeno

26.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

U toku je prikupljanje potpisa za narodnu inicijativu za donošenje zakona o zabrani iskopavanja bora i litijuma u Srbiji, koje organizuju Kreni-promeni i Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS). Cilj je da se prikupi 30 hiljada potpisa kako bi predlog zakona dospeo na glasanje u novom sazivu Narodne skupštine. Potpisi se sakupljaju širom Srbije.

„Mi smo ti koji odlučujemo u kakvoj ćemo zemlji živeti“, navode organizatori inicijative. U ustavu jasno stoji da Srbija pripada narodu i građanima, a jedan od načina za neposredno izražavanje suverenosti građana je narodna inicijativa, ističu u Kreni-promeni.

Kreni-promeni: jedan od načina za neposredno izražavanje suverenosti građana je narodna inicijativa

Prema zakonu, građani u narodnoj inicijativi učestvuju tako što potpisuju određeni predlog. Od 10. marta do sada, prikupljeno je više od polovine potrebnih potpisa za predlog Zakona o zabrani iskopavanja bora i litijuma u Srbiji.

Prema novom Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi, na koji se ovom prilikom ekološke organizacije pozivaju, potpise moraju da overe notari ili zvanični overivači u gradskim i opštinskim upravama.

Lokacije i overe potpisa

Sama overa potpisa usporava proces, a i dalje postoje veliki problemi sa overivačima, navode organizatori, koji su zato otvorili još lokacija za potpisivanje na Novom Beogradu, u Nišu i Kragujevcu, a potpisivanje se obavlja u oko 60 mesta.

Lokacije za potpisivanje, kao i satnice, redovno se ažuriraju na društvenim mrežama i stranicama ekoloških organizacijama, kao i na internet adresi Kreni-promeni.

Predlog narodne inicijative je verifikovan u Narodnoj skupštini 15. februara, a zakonski rok za prikupljanje potpisa je 90 dana.

Ukoliko inicijativa sakupi 30 hiljada potpisa, time će i zvanično biti predložen zakon, a parlament u novom sazivu će morati da odluči o predlogu.

Kada inicijativa sakupi 30 hiljada potpisa, time će i zvanično biti predložen Zakon

„Izdvojte 5 minuta vremena i dođite da potpišete zakon kojim ćemo zajedno sprečiti ekološko uništavanje“, pozivaju iz Kreni-promeni. Građani mogu i sami da preuzmu obrazac, overe kopiju i dostave je organizatorima. Zainteresovani se takođe mogu priključiti inicijativi i kao volenteri i volonterke na lokacijama.

Ekološki karavan

Početkom marta je krenuo i ekološki karavan u okviru kojeg se održavaju protesni skupovi sa širim ekološkim porukama i protiv zagađenja vode, zemlje i vazduha u Srbiji. Do sada su se održala protestna okupljanja u Boru, Laznici, Novom Sadu, Nišu i Čačku.

Srbija nije na prodaju, glavna je poruka ekoloških okupljanja i protesta. U subotu je protestni karavan u Čačku od 19 časova, a u nedelju u Loznici od 14 časova, najavili su SEOS i Kreni-promeni.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

26. mart 2022. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

26. mart 2022. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

26. mart 2022. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

26. mart 2022. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić