Energetska efikasnost

Potpisani ugovori sa opštinama i gradovima za ulaganje 510 miliona dinara u energetsku efikasnost

Potpisani ugovori 500 miliona dinara energetska efikasnost ministarstvo energetike zorana

Slika: Zorana Mihajlović/Facebook

Objavljeno

19.05.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

19.05.2021.

Država

Podeli

Ministarstvo rudarstva i energetike potpisalo je danas ugovore, vredne 510 miliona dinara, sa gradonačelnicima i predsednicima opština 20 lokalnih samouprava o finansiranju projekata za unapređenje energetske efikasnosti u objektima od javnog značaja.

Ugovori za za finansiranje projekata radi unapređenja energetske efikasnosti u objektima od javnog značaja dobili su Bela Palanka, Vladičin Han, Vranje, Kragujevac, Gadžin Han, Pantelej (Niš), Svilajnac, Bajina Bašta, Majdanpek, Palilula (Beograd), Vladimirci, Crveni krst (Niš), Ljubovija, Velika Plana, Bačka Palanka, Ljig, Šid, Novi Bečej, Blace i Krupanj.

Energetska efikasnost je nacionalni cilj jednako važan kao i izgradnja hidroelektrana

Reč je najvećim delom o sredstvima iz Budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti, iz kojeg je obezbeđeno 290 miliona dinara, dok su opštine dodale još 220 miliona. Ministarstvo će u junu kroz Upravu za energetsku efikasnost započeti realizaciju važnog projekta zamene stolarije, čime će pomoći građanima, ali i privredi, da budu energetski efikasniji.

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, izjavila je da se Vlada Srbije opredelila da povećanje energetske efikasnosti bude nacionalni cilj i prioritet, jednako važan kao i izgradnja hidroelektrana.

Biće smanjena potrošnja energije za 6,9 miliona kilovat-sati što je količina dovoljna za snabdevanje 650 domaćinstava

„Pola milijarde dinara smo obezbedili za ove projekte, koji znače uštedu energije i niže račune. Ali, znače i smanjenje emisija ugljen-dioksida za 3.000 tona, uštedu 6,9 miliona kilovat-sati (kWh), što je poređenja radi energija koju potroši 650 domaćinstava“, rekla je ona.

Mihajlović je dodala da su ove lokalne samouprave bile brze, efikasne i inventivne u pripremi projekata i da predstavljaju primer svima ostalima koji treba da budu aktivniji u ovoj oblasti.

Niš ulaže u škole, Majdanpek u Dom zdravlja

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski rekla je da su gradu Nišu ova sredstva veoma važna i da će dve gradske opštine dobiti priliku da posle više od 30 godina rekonstruišu dve škole koje pohađa 1.500 đaka, a da će grad za energente uštedeti četiri miliona dinara.

Kako je rekao Dragan Popović, predsednik Opštine Majdanpek, projekat u ovoj opštini je važan iz više razloga. Reč je o Domu zdravlja u kojem se leči 7.000 građana, dok će se kotlovi sa uglja prebaciti na pelet, čime se smanjuje i emisija štetnih gasova, objasnio je on.

Komentara: (6)
Dragan / 26.05.2021.

A šta je sa ostalim opstinama

милован церовић / 06.06.2021.

Да ли је могуће да мој град није конкурисао, Прокупље ,знајући у кавим условима живе станари у појединим стамбеним објектима и кућама и како се расипа енергија ,знајући и материјалну ситуацију грађана овог Града,баш ме изненеђује. Професионални Управник стамбених заједница.

Milana / 09.06.2021.

Mi smo iz Kaca, opstina Novi Sad. Da li je ova opstina dobila subvencije i na koji nacin ce mo moci da konkurisemo za zamenu stolarije na kuci?

Tarana / 16.06.2021.

Interesantno da su iz Vojvodine samo Bačka Palanka i Novi Bečej dobili priliku…
Svaki put ista priča…

pera / 20.06.2021.

Mi, obični „mali“ ljudi verovatno nikada nećemo doći na red da iskoristimo ove povoljnosti.

zoki / 22.06.2021.

ja ovde ne vidim moj grad Kruisevac bruka

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

LDK energetski i klimatski plan

EU podržava Srbiju da izradi Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan (INEKP)

08 децембра 2021 - EU podržava Srbiju da izradi Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan (INEKP) od 2021. do 2030. sa vizijom do 2050. godine

Konferencija RES fondacije Siromasni subvencije ubrza dekarbonizacija grejanja

Konferencija RES fondacije: Siromašni moraju dobiti veće subvencije da se ubrza dekarbonizacija grejanja

03 децембра 2021 - Ugrožena domaćinstva u regionu mahom ne mogu da priušte renoviranje stambenog prostora i zamenu grejnih tela, čak ni uz subvenciju od 50 odsto

Ne-to.-0- konferencija RES Fondacija

Gledajte UŽIVO konferenciju RES Fondacije Grejanje na 0!

02 децембра 2021 - Ne to. 0! Grejanje na 0! je druga godišnja konferencija RES Fondacije na temu balkanskog vazduha “između dve vatre”. Gledajte uživo na našem portalu.

Energetska zajednica Paket cistu energiju Mapu puta dekarbonizacije

Energetska zajednica usvojila Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije

30 новембра 2021 - Ministarski savet je usvojio Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije i Propis za sigurnost snabdevanja gasom