UNECE Globalno partnerstvo za vodu radionica rodna ravnopravnost sliv reke Drine 23.jun 2021.
Energetska efikasnost

Potpisani ugovori sa opštinama i gradovima za ulaganje 510 miliona dinara u energetsku efikasnost

Potpisani ugovori 500 miliona dinara energetska efikasnost ministarstvo energetike zorana

Slika: Zorana Mihajlović/Facebook

Objavljeno

19.05.2021.

Država

Komentari

4 Comments

Podeli

Objavljeno

19.05.2021.

Država

Komentari

4 Comments

Podeli

Ministarstvo rudarstva i energetike potpisalo je danas ugovore, vredne 510 miliona dinara, sa gradonačelnicima i predsednicima opština 20 lokalnih samouprava o finansiranju projekata za unapređenje energetske efikasnosti u objektima od javnog značaja.

Ugovori za za finansiranje projekata radi unapređenja energetske efikasnosti u objektima od javnog značaja dobili su Bela Palanka, Vladičin Han, Vranje, Kragujevac, Gadžin Han, Pantelej (Niš), Svilajnac, Bajina Bašta, Majdanpek, Palilula (Beograd), Vladimirci, Crveni krst (Niš), Ljubovija, Velika Plana, Bačka Palanka, Ljig, Šid, Novi Bečej, Blace i Krupanj.

Energetska efikasnost je nacionalni cilj jednako važan kao i izgradnja hidroelektrana

Reč je najvećim delom o sredstvima iz Budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti, iz kojeg je obezbeđeno 290 miliona dinara, dok su opštine dodale još 220 miliona. Ministarstvo će u junu kroz Upravu za energetsku efikasnost započeti realizaciju važnog projekta zamene stolarije, čime će pomoći građanima, ali i privredi, da budu energetski efikasniji.

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, izjavila je da se Vlada Srbije opredelila da povećanje energetske efikasnosti bude nacionalni cilj i prioritet, jednako važan kao i izgradnja hidroelektrana.

Biće smanjena potrošnja energije za 6,9 miliona kilovat-sati što je količina dovoljna za snabdevanje 650 domaćinstava

“Pola milijarde dinara smo obezbedili za ove projekte, koji znače uštedu energije i niže račune. Ali, znače i smanjenje emisija ugljen-dioksida za 3.000 tona, uštedu 6,9 miliona kilovat-sati (kWh), što je poređenja radi energija koju potroši 650 domaćinstava”, rekla je ona.

Mihajlović je dodala da su ove lokalne samouprave bile brze, efikasne i inventivne u pripremi projekata i da predstavljaju primer svima ostalima koji treba da budu aktivniji u ovoj oblasti.

Niš ulaže u škole, Majdanpek u Dom zdravlja

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski rekla je da su gradu Nišu ova sredstva veoma važna i da će dve gradske opštine dobiti priliku da posle više od 30 godina rekonstruišu dve škole koje pohađa 1.500 đaka, a da će grad za energente uštedeti četiri miliona dinara.

Kako je rekao Dragan Popović, predsednik Opštine Majdanpek, projekat u ovoj opštini je važan iz više razloga. Reč je o Domu zdravlja u kojem se leči 7.000 građana, dok će se kotlovi sa uglja prebaciti na pelet, čime se smanjuje i emisija štetnih gasova, objasnio je on.

Komentara: (4)

Dragan / 26.05.2021.

A šta je sa ostalim opstinama

милован церовић / 06.06.2021.

Да ли је могуће да мој град није конкурисао, Прокупље ,знајући у кавим условима живе станари у појединим стамбеним објектима и кућама и како се расипа енергија ,знајући и материјалну ситуацију грађана овог Града,баш ме изненеђује. Професионални Управник стамбених заједница.

Milana / 09.06.2021.

Mi smo iz Kaca, opstina Novi Sad. Da li je ova opstina dobila subvencije i na koji nacin ce mo moci da konkurisemo za zamenu stolarije na kuci?

Tarana / 16.06.2021.

Interesantno da su iz Vojvodine samo Bačka Palanka i Novi Bečej dobili priliku…
Svaki put ista priča…

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Knjaz Milos ustedeti energiju novom opremom

Knjaz Miloš će uštedeti energiju s novom opremom

18 June 2021 - Knjaz Miloš je unapredio proizvodnu liniju uz pomoć kuće UniCredit lizing, partnerske finansijske institucije GEFF Srbija lizinga

Vattenfall bojler Evropi

Vattenfall će instalirati najveći evropski bojler na struju iz obnovljivih izvora

15 June 2021 - Vattenfall će koristiti obnovljivu energiju za skladištenje toplotne energije u Amsterdamu. Bojler će imati snagu od 150 megavata i biće najveći u Evropi.

EU smernice drzavnu pomoc klimu energetiku zivotnu sredinu

EU menja smernice za državnu pomoć za klimu, energetiku, životnu sredinu

10 June 2021 - EU revidira pravila za državnu pomoć uz predlog za uvođenje nadmetanja za dobijanje podrške i da države mogu da pokriju do sto odsto nedostajućih troškova

Bec visak struje vetroelektrana daljinsko grejanje

Beč će višak struje iz vetroelektrana upotrebljavati za daljinsko grejanje

08 June 2021 - Voda u dva rezervoara će se grejati u periodima slabe potražnje za strujom, tako da vetroelektrane ne ostanu neiskorišćene, i ići u grejnu mrežu u Beču