x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Pametni zidovi mahovine pročišćavaju vazduh na ulicama Londona

15.01.2020. | Komentari: 0Autor:

Foto: Green City Solutions
Pametni zidovi mahovine pročišćavaju vazduh na ulicama Londona

Opština Voltam forest na severoistoku šireg područja glavnog grada Ujedinjenog Kraljevstva instalirala je na otvorenom tri uređaja koji pročišćavaju vazduh od štetnih čestica kao što su PM1, PM2.5 i PM10. Projekat je izveden u saradnji s firmama za zelenu tehnologiju Evergen Systems Ltd. i Green City Solutions GmbH. U sistemu opremljenom internetom stvari (IoT) je mahovina.

Nakon niza probnih i privremenih angažovanja, ovo je prva poznata stalna postavka. Rešenje CityTree ima klupu, zeleni zid, merače atmosferskih prilika i efikasnosti i solarne panele i bateriju za automatsko navodnjavanje. Uređaji pročišćavaju vazduh za do sedam hiljada ljudi po satu, navodi nemačka firma.

Izabrana su dva mesta sa hroničnim zagađenjem u Lejtonstonu: kod stanice metroa i u glavnoj ulici. Mahovina ima veliku površinu, što omogućava jaku apsorpciju i otpuštanje vlage u cilju hlađenja.

Pametni zidovi su visoki po četiri i široki tri metra. Inženjeri i donosioci odluka u gradovima širom planete već dugo razmatraju pogodnost prototipova za uklapanje u obično ograničen prostor na ulici gde su potrebni.

Nekoliko primeraka CityTree-a privremeno je postavljano da pročišćavaju vazduh na londonskom Pikadili serkusu, u Njukaslu, Berlinu, Oslu, Parizu, Dramenu u Norveškoj, Amsterdamu, Briselu i Hongkongu. Testiranje ove vrste klimatske infrastrukture otkrilo je neke slabosti, najviše usled dugog toplog leta pretprošle godine, i uređaj je rekonstruisan.

Istraživači iz Green Cityja su ispitivali i mogućnost voženja filtrirajućeg zelenog zida na kamionu za demonstracije i druge pokretne skupove i druge mobilne usluge, kao pri građevinskim radovima.

Zid vezuje i preko 80 odsto fine prašine, po nekim merenjima

Zeljasta puzavica žednjak, sedum acre, koristi se za zaštitni sloj preko mahovine, otkriva dokumentacija. Zid vezuje i preko 80 odsto fine prašine, po nekim merenjima.

Proizvođači tvrde da jedan CityTree zamenjuje 275 stabala. Računica pokazuje da uređaji pročišćavaju vazduh od najviše 240 tona ugljen-dioksida godišnje, ali da spasavaju građane i od azot-dioksida.

Voltam forest se angažovao u borbi protiv zagađenja i već može da se pohvali delimičnim poboljšanjem. U aprilu je proglasio vanredno stanje klime i pokrenuo postupak za osnivanje specijalne komisije. Opštinari rade na merama za suočavanje s ovim globalnim izazovom i govore da će pritisnuti donosioce odluka na regionalnom i nacionalnom nivou.

Širom planete se razmatra pogodnost prototipova za uklapanje u obično ograničen prostor na ulici gde su potrebni

Peking je upornim delovanjem uspeo da za šest godina prepolovi zagađenje vazduha česticama PM2.5.

Na našem području možemo izdvojiti Sofiju, gde se razvija protokol za reagovanje pri prognozama prekomernog prisustva suspendovanih čestica. U slučaju očekivanog zagađenja vazduha, gradske vlasti pokreću inspekcije i otvaraju međuzone za parkiranje, pa vozači koji imaju kartu za gradski prevoz mogu besplatno da ostave automobil ispred nekoliko stanica metroa.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.