OIE

Opštine u Sloveniji dobijaju 200.000 evra po MW izgrađenog vetroparka

slovenija naknada opstine vetroparkovi

Foto: Image by 12019 from Pixabay

Objavljeno

28.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Centralna vlast u Sloveniji davaće lokalnim samoupravama 200.000 evra po megavatu kapaciteta vetroparkova čiju izgradnju dozvole na svojoj teritoriji. Cilj jednokratne naknade, kako je saopštila slovenačka vlada, je da podstakne lokalne samouprave da podrže instalaciju vetroturbina.

Podsticaji su još jedan način da se ubrza gradnja vetroparkova u Sloveniji, koja, kako je početkom godine izjavio ministar za životnu sredinu, klimu i energiju Bojan Kumer, zaostaje u korišćenju energije solara i vetra.

Zemlja je krajem 2019. pokrenula procedure za izgradnju svojih prvih vetroparkova i dosad je odobrila nacionalne zonske planove za tri projekta – Ojstrica, Paški Kozjak i Rogatec, ukupne snage 46 MW, ali realizacija nije napredovala.

Opština može da koristi naknadu samo u određene svrhe

Sada je Ministarstvo za životnu sredinu, klimu i energiju otvorilo javnu raspravu o nacrtu uredbe o jedinstvenoj naknadi za opštine za podsticanje gradnje vetroelektrana.

Uredba je pripremljena na osnovu Zakona o uvođenju uređaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije, saopštilo je Ministarstvo.

U skladu sa članom 71. Zakona slovenačka vlada, kako se navodi, može da utvrdi jednokratnu naknadu opštini u kojoj se postavlja nova elektrana za proizvodnju električne energije iz vetra radi podsticanja gradnje ovakvih objekata. Vlada bliže propisuje visinu i isplatu jednokratne naknade.

Osnovica naknade je vezana za instalisanu snagu postrojenja i iznosi 200.000 evra po jednom megavatu (MW) instalisanog kapaciteta proizvodnog postrojenja, navelo je Ministarstvo.

Naknade će biti dodeljene za projekte snage jednake ili veće od 1 MW.

Naknada se isplaćuje tek kada je elektrana priključena na mrežu

Pre plaćanja proizvodni objekat mora biti izgrađen i priključen na elektroenergetsku mrežu.

Opština može da koristi dobijenu naknadu za investicije i mere za poboljšanje uslova života i kvaliteta života lokalnog stanovništva u delu koji se odnosi na uticaje izgrađenih vetroparkova.

Javna rasprava traje do 23. decembra.

Slovenija i pokret „ne u mom dvorištu“

Inače, uredba sa sličnim ciljem pripremljena je i početkom prošle godine. Tada je  Ministarstvo za infrastrukturu napisalo uredbu o naknadi za korišćenje zemljišta za postavljanje vetroparkova.

Taksu je dužan da plaća proizvođač električne energije iz vetroparkova lokalnoj samoupravi na čijoj se teritoriji nalazi, bez obzira na druge javne nakande koje je dužan da plaća.

Svrha ovog propisa, kako je tada rečeno, bila je da se poveća društvena prihvatljivost vetroparkova i smanji uticaj pokreta „ne u mom dvorištu“ (eng. not in my backyard), koji simbolizuje protivljenje lokalnog stanovništva ulaganjima u vetroparkove.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

28. novembar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

28. novembar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

28. novembar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

28. novembar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji