Mobilnost

Najčitanije u aprilu: Dekan i MHE, studenti ETF-a, Albanija raskida koncesije za HE

Foto: BGEN

Objavljeno

01.05.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.05.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Intervju sa Ratkom Ristićem, dekanom Šumarskog fakulteta i stručnjakom za eroziju i konzervaciju zemljišta i voda, bio je najčitaniji tekst na srpskoj verziji portala Balkan Green Energy News u aprilu. Lista najčitanijih je dostupna i za verziju portala na engleskom jeziku.

Mesto broj 1 – Gradnja MHE nije u interesu države, opština i građana, već samo investitora

Nadležni nisu procenili moguće posledice po životnu sredinu kada su uveli mogućnost da male hidroelektrane (MHE) dobijaju subvencije kao povlašćeni proizvođači električne energije i kada su olako izdavali dozvole za gradnju. Onda su tu mogućnost investitori spazili kao priliku za dobru i sigurnu zaradu, prilagodili su regulativu, i uz loš rad inspekcija na terenu, danas imamo ono što imamo – totalnu devastaciju malih vodotokova i životne sredine širom Srbije, rekao je za Balkan Green Energy News Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta, autor univerzitetskog udžbenika Hidrologija bujičnih vodotokova i stručnjak za eroziju i konzervaciju zemljišta i voda.

Gradnja MHE nije u interesu države, opština i građana, već samo investitora

Mesto broj 2 – Studenti ETF-a idu u finale IFEC 2019 – tema pogon za električni bicikl

H-Bridges tim studenata Elektrotehničkog fakulteta (ETF) Univerziteta u Beogradu plasirao se u finale najvećeg svetskog univerzitetskog takmičenja u oblasti inovativnih i tehnički efikasnih rešenja International Future Energy Challenge 2019.

H-Bridges tim je plasman u finale obezbedio na polufinalu takmičenja održanom u Los Anđelesu od 17. do 21. marta.

Studenti ETF-a idu u finale IFEC 2019 – tema pogon za električni bicikl

Mesto broj 3 – Albanija raskida 17 ugovora o koncesijama za hidroelektrane

Albansko Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku otkrilo je još 9 slučajeva kršenja ugovornih obaveza u okviru revizije ugovora o koncesijama za hidroelektrane (HE). Tako je broj koncesija za koje je Ministarstvo poskrenulo raskid ugovora dostigao 17, saopštilo je ovo Ministarstvo.

U saopštenju se, ipak, ne navodi o kojim invetitorima je reč, kao i koje su lokacije HE ili njihova snaga. Među 17 ugovora, kako prenose lokalni mediji, ima dosta malih hidroelektrana (MHE).

Albanija raskida 17 ugovora o koncesijama za hidroelektrane

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

1. maj 2019. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

1. maj 2019. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike

Ivona Milić 840x430 Srp

Ivona Milić: Poštovanje ESG koncepta i principa u poslovanju je kamen temeljac zelene agende Srbije

1. maj 2019. - Ivona Milić je doktorka ekonomskih nauka. Bavi se temama održivosti i ESG konceptom u kontekstu bankarske industrije.

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

1. maj 2019. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene