Električna energija

Albanija raskida 17 ugovora o koncesijama za hidroelektrane

Albanija-raskida-17-ugovora-o-koncesijama-za-hidroelektrane

Slika: Ministarstvo infrastrukture i energetike Albanije

Objavljeno

16.04.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.04.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Albansko Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku otkrilo je još 9 slučajeva kršenja ugovornih obaveza u okviru revizije ugovora o koncesijama za hidroelektrane (HE). Tako je broj koncesija za koje je Ministarstvo poskrenulo raskid ugovora dostigao 17, saopštilo je ovo Ministarstvo.

U saopštenju se, ipak, ne navodi o kojim invetitorima je reč, kao i koje su lokacije HE ili njihova snaga. Među 17 ugovora, kako prenose lokalni mediji, ima dosta malih hidroelektrana (MHE).

Revizija hidroenergetskih projekata počela je u skladu sa odlukom koju je Ministarstvo usvojilo krajem januara, desetak dana pošto je Belinda Balluku postala nova ministarka.

Ubrzo, početkom februara, ona je najavila zaustavljanje gradnje novih HE i pokretanje istrage o 182 dozvole izdate za izgradnju 440 HE, među kojima je najviše MHE.

Investitori koji su dobili koncesije najčešće nisu ispoštovali predviđene rokove, kao i zakonske uslove i kriterijume definisane ugovorima i dozvolama, izjavio je zamenik ministra za infrastrukturu i energetiku Hantin Bonati.

Nacionalna agencija za prirodne resurse, kako je naveo, završila je kontrolu na terenu, pa su sada aktivnosti usmerene na dokumentaciju i koordinaciju između različitih institucija kao što su Ministarstvo turizma i okoline i Agencija za upravljanje vodnim resursima kako bi se definisao način rada u narednom periodu.

Ministarstvo se, prema rečima zamenika ministra, trudi da postupa pažljivo tokom revizije ugovora o koncesijama kako bi se minimizirali mogući rizici i finansijske implikacije za državni budžet.

Tokom revizije analizirani su problemi koji su se često pojavljivali, kako bi se preuredila čitava procedura davanja koncesija, kao i proces praćenja i kontrole nakon potpisivanja ugovora, rekao je Bonati.

Nova ministarka, novi direktori državnih kompanija

Inače, osim revizije projekata u sektoru hidroenergije, nakon imenovanja nove ministarke usledile su i promene u državnim energetskim kompanijama.

Sa rukovodećih pozicija otišli su generalni direktor državne elektroprivrede KESH Agron Hetoja i generalni direktor albanskog operatora prenosnog sistema OST Klodian Gradeci.

Direktora KESH je zamenio Benet Beci, dok je Skerdi Drenova postao novi direktor OST-a.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

16. april 2019. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

16. april 2019. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

16. april 2019. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

16. april 2019. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana