Električna energija

Izabrana nova ministarka energetike, generalni direktor OST-a podneo ostavku

Slika: Ministarstvo infrastrukture i energetike Albanije

Objavljeno

23.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Belinda Balluku, nećaka bivšeg visoko pozicioniranog komunističkog političara, izabrana je za novu ministarku za infrastrukturu i energetiku u albanskoj vladi, a jedan od njenih prvih poteza bio je zahtev da ostavku podnese Klodian Gradeci, generalni direktor albanskog operatora prenosnog sistema OST.

Kako prenosi portal Exit.al, prvi čovek ove državne kompanije je danas i podneo ostavku.

Nova ministarka je zatražila od Nadzornog odbora kompanije OST da smeni generalnog direktora, objavo je portal, dodajući da je ostavka povezana sa skandalom u vezi sa firmom Dunvell Haberman (DH) Albanija, koja je u novembru prošle godine dobila posao gradnje dalekovoda između albanskih gradova Burrel i Peshkopia vredan 12 miliona evra.

Imenovanje nove ministarke je deo odluke albanskog premijera Edija Rame da smeni sedam ministara ili polovinu kabineta. Među smenjenima je i ministar za infrastrukturu i energetiku Damian Gjiknuri. Odluka je usledila nakon protesta građana i studenata zbog korupcije.

Belinda Balluku je zvanično preuzela funkciju ministra za infrastrukturu i energetiku 17. januara, a dan ranije albanska Narodna skupština je odobrila njen izbor.

Lokalni mediji navode da je Balluku rođaka poznatog komunističkog političara Beqir-a Balluku-a. On je bio zamenik premijera, ministar obrane i vojni general, a ubijen je po nalogu albanskog komunističkog lidera Envera Hodže 1974. godine.

Članica Socijalističke partije od 2006. godine

Pre izbora za ministra Balluku je obavljala funkciju generalnog direktora državne agencije za kontrolu letenja Albcontrol.

Balluku je, kako se navodi na sajtu Ministarstva, bila na rukovodećim pozicijama u kompaniji Telekomu Albania nakon privatizacije, u kojoj je većinski vlasnik 2000. postala kompanija Deutsche Telekom Group.

Nova ministarka je 2004. počela da radi kao savetnik za odnose s javnošću u gradskoj upravi Tirane, a kasnije je bila i šef kabineta gradonačelnika.

Od 2006. godine članica je Socijalističke partije, koja je trenutno vladajuća stranka u Albaniji.

Diplomirala je pravo, a zatim i poslovnu administraciju na Atinskom obrazovnom tehnološkom institutu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Japan agencije JICA reverzibilne hidroelektrane Bistrica

Japan odobrio učešće agencije JICA u projektu reverzibilne hidroelektrane Bistrica

23. januar 2019. - Vlada Japana je formalizovala učešće agencije Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) u izgradnji reverzibilne hidroelektrane Bistrica

microsoft-obnovljivi-kapaciteti.

Microsoft potpisao najveći korporativni ugovor o otkupu zelene energije ikada

23. januar 2019. - Ugovor kompanija Microsoft i Brookfield je skoro osam puta vredniji od najvećeg korporativnog ugovora o otkupu električne energije do sada

Slovenackoj termoelektrani TES zatvaranje vec u naredne tri godine

Slovenačkoj termoelektrani TEŠ preti zatvaranje već u naredne tri godine

23. januar 2019. - Premijer Slovenije Robert Golob izjavio je da će se jedina termoelektrana na ugalj u zemlji i pripadajući rudnik verovatno zatvoriti pre roka

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

23. januar 2019. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor