Električna energija

Najava poskupljenja električne energije za privredu u Srbiji i BiH do 135 odsto

Firme u Srbiji i BiH poskupljenje elektricne energije od 70 do 135 odsto

Foto: Balkan Green Energy News

Objavljeno

04.10.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.10.2021.

Komentari

0

Podeli

Firme iz Bosne i Hercegovine i Srbije saopštile su da su dobile najave od svojih snabdevača da će električna energija poskupeti  od 70 do 135 odsto. Ostvarenje ovih najava bi, kako tvrde, dovelo do smanjenja proizvodnje i otpuštanja radnika, ali i poskupljenja roba i usluga koje nude tržištu.

Drastičan rast cena električne energije poslednjih meseci zapljusnuo je celu Evropu, a kao glavni razlozi navodi se poskupljenje prava na emitovanje CO2 i prirodnog gasa. Cene na berzama trenutno idu od 90 do 200 evra po megavat-satu. Na srpskoj berzi električne energije SEEPEX cena je od početka godine povećana za skoro 80 odsto i danas je na dan-unapred tržištu 174 evra po MWh. Firme u regionu električnu energiju ne kupuju na berzama, pa ne znači da će toliku cenu i morati da plate, ali dobavljači prate trend kretanja cene na berzama.

Prvi udar ovogodišnjeg rasta cena firme su osetile u junu, a s obzirom da se rast nastavio, bilo je samo pitanje trenutka kada će se visoke cene na berzama odraziti i na ugovore koje firme sklapaju sa dobavljačima. U BiH i Srbiji glavni snabdevači su državne kompanije Elektroprivreda BiH (EPBiH) i Elektroprivreda Srbije (EPS).

Pojedine evropske države su počele da uvode mere u vidu subvencija kako bi pomogle privredi

Dejan Stojčevski, tehnički direktor srpske berze električne energije SEEPEX, upozorio je u razgovoru za Balkan Green energy News u avgustu, kada je rast cena na berzama bio oko 60 odsto, da će u problemima biti privreda koja ugovore o snabdevanju potpisuje u drugom delu ove godine.

„Potrošači koji imaju dugoročne ugovore za ovu i narednu godinu neće osetiti ovaj nagli skok, ali u problemima su oni koji električnu energiju nabavljaju kratkoročno i u drugom delu godine za narednu. Oni potrošači koji su ugovore za sledeću godinu sklopili u martu, aprilu ove godine, nisu ugroženi jer je tada cena bila oko 60 evra“, kaže Stojčevski, koji je tada dao i nekoiko saveta firmama da se izbore sa trendom rasta cena električne energije, koji će se nastaviti i narednih godina.

Sada je pitanje kako će reagovati država, i da li će reagovati. U Španiji je već uveden porez kojim će se pribaviti sredstva za pomoć potrošačima, Bugarska je već pripremila mere, dok je u proceduri plan za firme u Rumuniji.

Udruženja poslodavaca Federacije BiH: cene veće od 70 dsto 120 odsto

Predstavnici Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i Uprave JP Elektroprivrede BiH (EPBIH) postigli su saglasnost da je najavljeno poskupljenje električne energije neodrživo i da bi imalo nesagledive posledice kako za privredu, tako i za stanovništvo i društvo u celini.

Tema sastanka, kako je saopštilo Udruženja poslodavaca FBiH (UPFBIH), je bilo najavljeno drastično povećanje cene električne energije od 70 do 120 odsto.

Ako poskupi struja, sledi poskupljenje roba i usluga

Zajednički zaključak je da je u razgovore potrebno uključiti predstavnike Vlade Federacije BiH te je dogovoreno da se sutra održi zajednički sastanak predstavnika UPFBiH i Uprave JP Elektroprivreda BiH sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem i ministrom energetike, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem.

Udruženje naglašava da najavljeno povećanje cena električne energije ne bi bio udar samo na privredu koja se tek počela oporavljati od posledica pandemije bolesti COVID-19, nego i na stanovništvo, jer bi više cene struje rezultirale drastičnim poskupljenjima roba i usluga na tržištu.

Udruženje poslodavaca FBiH neće odustati od svoga stava da maksimalno povećanje cena električne energije ne sme biti više od jednocifrenog broja.

Srbija: cene veće do 135 odsto

Slična je situacija i u Srbiji. Kako prenosi N1, kragujevački privrednici otvorenim pismom su se obratili javnosti da ih je Elektroprivreda Srbije (EPS) obavestila da će od 1. oktobra njihovi računi za utrošenu električnu energiju biti veći 135 odsto. Oni naglašavaju da će zbog toga morati da smanje proizvodnju, otpuštaju radnike, a neki će i prestati sa radom.

Elektroprivreda Srbije je (EPS) obavestila kragujevačku fabriku plastičnih zatvarača “Alfa plast” da će zbog poremećaja na tržištu električne energije narednih 12 meseci, umesto 59 evra po megavat satu (MWh), plaćati 123 evra.

Otpuštanja, rad samo noću kada je struja jeftinija…

Rajko Sretenović, vlasnik firme, koja proizvodi plastične zatvarače za jestivo ulje, tvrdi da će raditi samo noću kada je jeftinija struja.

Kragujevačka klanica mesa „Budućnost“ najavila je otpuštanje radnika zbog poskupljenja električne energije. Slavoljub Sretenović, iz klanice “Budućnost”, kaže da će morati da redukuje proizvodnju i da otpusti deo radnika.

Vučić: osnivamo radnu grupu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su mu vlasnici jedne cementare u Srbiji rekli da će, ako cene električne energije na liberalizovanom tržištu budu ovoliko visoke, morati da podignu cenu cementa za 25 odsto, preneo je Pink.

Vućić je rekao da je o tome razgovarao sa ministarkom energetike Zoranom Mihajlović i premijerkom Anom Brnabić.

Formiraćemo veliku radnu grupu na nivou države za rešavanje ovog problema, dodao je Vučić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

4. oktobar 2021. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

4. oktobar 2021. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

4. oktobar 2021. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

4. oktobar 2021. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin