Životna sredina

UPDATE: Ministar Trivan u SAD predstavlja mogućnosti za ulaganja u životnu sredinu

Slika: Ministarstvo zaštite životne sredine

Objavljeno

11.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Članak od 9. avgusta dopunjen novim informacijama.

Ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan boravio je u višednevnoj poseti SAD, gde je razgovorao o mogućnostima za ulaganja američkih kompanija u oblast životne sredine u Srbiji.

Trivan je 9. avgusta, na poziv države Merilend i Srpsko-američkog poslovnog saveta, govorio na konferenciji posvećenoj Srbiji, gde je kompanijama predstavio potencijale za ulaganja u oblasti zaštite životne sredine i prirode, prerade voda i otpada i drugim oblastima.

On je uoči posete SAD kao važne teme izdvojio ulaganja u preradu otpadnih voda i komunalnog otpada, i u remedijaciju zemljišta.

To su važne teme za Srbiju, kako zbog transfera modernih i čistih tehnologija, tako i zbog potrebe da Srbija najpre rešava ova pitanja, naglasio je Trivan.

Za oblast voda potrebno blizu 5 milijardi evra

Srbiji su u oblasti voda potrebna ulaganja od oko 4,9 milijardi evra, a za upravljanje čvrstim otpadom oko 900 miliona evra. Za remedijaciju i dekontaminaciju zemljišta samo na zagađenim industrijskim lokalitetima potrebno je preko 470 miliona evra, rekao je Trivan na konferenciji u Merilendu.

On je pozvao kompanije iz SAD da investiraju u Srbiji, posebno u oblastima upravljanja otpadnim vodama i otpadom. Kako je saopšteno iz Ministarstva zaštite životne sredine Srbije 11. avgusta, delegаcijа аmeričkih privrednikа koji posluju u oblаsti  zаštite životne sredine trebalo bi da pre kraja godine poseti Srbiju.

Trivan je rekao i da je Srbija posebno zainteresovana i za zbrinjavanje istorijskog i opasnog otpada, kao i za obnovljive izvore energije.

„Naša ambicija je da sa svim zainteresovanima u svetu razgovaramo o investicijama koje uključuju i oblasti od ekološkog turizma, preko proizvodnje organske hrane, do industrije“, rekao je on.

Trivan je tokom posete SAD razgovarao sa zvaničnicima Merilendima o kapacitetima te američke savezne države i naporima koje preduzima na planu životne sredine.

On se u Vašingtonu sastao sa sa Džudit Garber, vršiocem dužnosti pomoćnika američkog državnog sekretara, koja je zadužena za međunarodna pitanja životne sredine, okeane i nauku. Trivan i Garber su izraili spremnost za razmenu  iskustava, kao i jačanje dijaloga i saradnje između Srbije i SAD.

Srbija je, kada je krajem juna formirana nova vlada, dobila zasebno ministarstvo za životnu sredinu posle gotovo 10 godina.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

11. avgust 2017. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

11. avgust 2017. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

11. avgust 2017. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

11. avgust 2017. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić