Životna sredina

Srbija dobila zasebno ministarstvo zaštite životne sredine nakon deset godina

Goran Trivan

Objavljeno

29.06.2017.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

29.06.2017.

Država

Komentari

1

Podeli

Nova Vlada Srbije će imati zasebno ministarstvo zaštite životne sredine koje će voditi Goran Trivan, dosadašnji gradski sekretar za zaštitu životne sredine gradske uprave Beograda. Premijerka Ana Brnabić, čija vlada je položila zakletvu 29. juna, najavila je izdvajanje tog resora u zasebno ministarstvo u svom ekspozeu pred poslanicima Skupštine Srbije.

Resor zaštite životne sredine je izdvojen iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. U vladama posle 2000. godine resor zaštite životne sredine je radio u okviru drugih ministarstava, a kao samostalno ministarstvo postojalo je samo u vladi Vojislava Koštunice 2007-08.

Novo ministarstvo je nadležno za inspekciju, sistem zaštite i unapređenja životne sredine uključujući prekogranična zagađenja i klimatske promene, zaštitu životne sredine u prostornom planiranju i izgradnji, zaštitu od velikih hemijskih udesa, buke i vibracija, jonizujućeg i nejonizujućeg zračenja i upravljanje otpadom, izuzev radioaktivnim otpadom i odobravaće prekogranični promet otpada i zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta.

Ministarstvo zaštite životne sredine će biti nadležno i za sprovođenje Konvencije o hemijskom oružju.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je do sada radilo sa pregovaračkim timom na pripremi pregovora i akcionog plana za poglavlje 27 u pregovorima o pristupanju Srbije Evropskoj uniji koje još nije otvoreno. Evropska komisija je ocenila da Srbija nije uskladila svoje zakonodavstvo sa propisima i standardima EU.

Brnabić je saopštila da će Aleksandar Antić ostati na čelu Ministarstva rudarstva i energetike dok će Nenad Popović voditi novo ministarstvo za inovacije i tehnologiju.

Brnabić je objasnila da je formiranje zasebnog Ministarstva životne sredine predložila zbog značaja te teme u pogledu kvaliteta života građana i njihovog zdravlja i obaveze koje Srbija mora da ispuni u oblasti zaštite životne sredine u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Novi ministar dolazi na poziciju sa značajnim stažom u životnoj 

Novi ministar zaštite životne sredine Goran Trivan ima iskustva sa tom oblašću jer se njom bavio kao sekretar za zaštitu životne sredine u gradskim vlastima Beograda. On je na to mesto postavljen 2008. godine. On ima i političko iskustvo na nivou vlade jer je 1991. godine bio ministar omladine i sporta.

Trivan je diplomirao na odseku Pejzažne arhitekture Šumarskog fakulteta.

On je radio u JP ”Srbijašume”, kao direktor Biroa za projektovanje, planiranje i razvoj a onda ka Izvršni direktor te kompanije.

Trivan je član Socijalističke partije Srbije i potpredsednik je gradskog odbora te stranke za Beograd.

Komentara: (1)
Zika / 25.03.2019.

Molio bi ako neko cita ovo da obavesti ministra ili nekog ko je odgovoran za zastitu voda da obidju i vide cudo nevidjeno u selu Ostrikovac opstina Cuprija , o cemu se radi. Godinama auto prevoznici i vlasnici gradjevinskih masina iskopavaju nezakonito pesak sljunak unistavajuci obradivo zemljiste. To sve rade na dubini oko 20 metara a povrsina je oko 5 -8. hektara a kamion od 10 kubika natovaren peskom prodaju za 100-150 evra a hektar je 100*100 a to je 10000 kvadrata puta 20 PA PUTA !=) EVRA I LAKO SE DODJE DO CIFRE E SAD TO JE PITANJE ZA PORESKE ORGANE ALI GLAVNI PROBLEM STANOVNISTVA U VELIKOM LUKU JE TAJ STO TI ISTI DOVOZE KAMIONIMA RAZNORAZNI ODPAD (STAKLENU VUNU; STIROPOR AMBALAZU OD PREGORELOG ULJA; OD HERBICIDA I JOS PUNO PUNO OPASNOG ODPADA) i sipaju u otvorenu vodu i time ugrozavaju sve sto koristi vodu pa ako neko i malo zna sta znaci voda neka nesto preduzme inace ce da stradamo 100 puta vise od nas samih nego od Nato bombi.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Si Djinping Kina nece vise graditi elektrane na ugalj van svojih granica

Si Đinping: Kina neće više graditi elektrane na ugalj van svojih granica

22 септембра 2021 - Kina, koja je trenutno najveći graditelj i finansijer termoelektrana na ugalj u balkanskim zemljama, najavila...

Studija Batuta donosi spisak osam industrijski zagadjenih lokaliteta u Srbiji bor

Studija Batuta: desetak industrijski kontaminiranih lokacija u Srbiji ugrožava zdravlje ljudi

22 септембра 2021 - Publikacija je urađena 2020, ali je dostupna javnosti postala zahvaljujući nevladinoj organizaciji Asocijacija za razvoj grada Bora.

Rekonstruisati ili ne rekonstruisati termoelektranu Pljevlja – pitanje je sad

Rekonstruisati ili ne rekonstruisati termoelektranu Pljevlja – pitanje je sad

20 септембра 2021 - Sve ono što se dešava u vezi sa ovom elektranom može se svesti na pitanje: da li se isplati investirati u elektranu na ugalj u vremenu dekarbonizacije.

Srbija prikupila milijardu evra prvoj emisiji zelenih obveznica

Srbija prikupila milijardu evra u svojoj prvoj emisiji zelenih obveznica

17 септембра 2021 - Srbija je uspela da svoje prve zelene obveznice plasira uz najmanju godišnju kuponsku stopu u svojoj istoriji, jedan odsto, i prikupi milijardu evra