Životna sredina

Srbija dobila zasebno ministarstvo zaštite životne sredine nakon deset godina

Goran Trivan

Objavljeno

29.06.2017.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

29.06.2017.

Država

Komentari

1

Podeli

Nova Vlada Srbije će imati zasebno ministarstvo zaštite životne sredine koje će voditi Goran Trivan, dosadašnji gradski sekretar za zaštitu životne sredine gradske uprave Beograda. Premijerka Ana Brnabić, čija vlada je položila zakletvu 29. juna, najavila je izdvajanje tog resora u zasebno ministarstvo u svom ekspozeu pred poslanicima Skupštine Srbije.

Resor zaštite životne sredine je izdvojen iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. U vladama posle 2000. godine resor zaštite životne sredine je radio u okviru drugih ministarstava, a kao samostalno ministarstvo postojalo je samo u vladi Vojislava Koštunice 2007-08.

Novo ministarstvo je nadležno za inspekciju, sistem zaštite i unapređenja životne sredine uključujući prekogranična zagađenja i klimatske promene, zaštitu životne sredine u prostornom planiranju i izgradnji, zaštitu od velikih hemijskih udesa, buke i vibracija, jonizujućeg i nejonizujućeg zračenja i upravljanje otpadom, izuzev radioaktivnim otpadom i odobravaće prekogranični promet otpada i zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta.

Ministarstvo zaštite životne sredine će biti nadležno i za sprovođenje Konvencije o hemijskom oružju.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je do sada radilo sa pregovaračkim timom na pripremi pregovora i akcionog plana za poglavlje 27 u pregovorima o pristupanju Srbije Evropskoj uniji koje još nije otvoreno. Evropska komisija je ocenila da Srbija nije uskladila svoje zakonodavstvo sa propisima i standardima EU.

Brnabić je saopštila da će Aleksandar Antić ostati na čelu Ministarstva rudarstva i energetike dok će Nenad Popović voditi novo ministarstvo za inovacije i tehnologiju.

Brnabić je objasnila da je formiranje zasebnog Ministarstva životne sredine predložila zbog značaja te teme u pogledu kvaliteta života građana i njihovog zdravlja i obaveze koje Srbija mora da ispuni u oblasti zaštite životne sredine u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Novi ministar dolazi na poziciju sa značajnim stažom u životnoj 

Novi ministar zaštite životne sredine Goran Trivan ima iskustva sa tom oblašću jer se njom bavio kao sekretar za zaštitu životne sredine u gradskim vlastima Beograda. On je na to mesto postavljen 2008. godine. On ima i političko iskustvo na nivou vlade jer je 1991. godine bio ministar omladine i sporta.

Trivan je diplomirao na odseku Pejzažne arhitekture Šumarskog fakulteta.

On je radio u JP ”Srbijašume”, kao direktor Biroa za projektovanje, planiranje i razvoj a onda ka Izvršni direktor te kompanije.

Trivan je član Socijalističke partije Srbije i potpredsednik je gradskog odbora te stranke za Beograd.

Komentara: (1)
Zika / 25.03.2019.

Molio bi ako neko cita ovo da obavesti ministra ili nekog ko je odgovoran za zastitu voda da obidju i vide cudo nevidjeno u selu Ostrikovac opstina Cuprija , o cemu se radi. Godinama auto prevoznici i vlasnici gradjevinskih masina iskopavaju nezakonito pesak sljunak unistavajuci obradivo zemljiste. To sve rade na dubini oko 20 metara a povrsina je oko 5 -8. hektara a kamion od 10 kubika natovaren peskom prodaju za 100-150 evra a hektar je 100*100 a to je 10000 kvadrata puta 20 PA PUTA !=) EVRA I LAKO SE DODJE DO CIFRE E SAD TO JE PITANJE ZA PORESKE ORGANE ALI GLAVNI PROBLEM STANOVNISTVA U VELIKOM LUKU JE TAJ STO TI ISTI DOVOZE KAMIONIMA RAZNORAZNI ODPAD (STAKLENU VUNU; STIROPOR AMBALAZU OD PREGORELOG ULJA; OD HERBICIDA I JOS PUNO PUNO OPASNOG ODPADA) i sipaju u otvorenu vodu i time ugrozavaju sve sto koristi vodu pa ako neko i malo zna sta znaci voda neka nesto preduzme inace ce da stradamo 100 puta vise od nas samih nego od Nato bombi.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ecocourt business 3×3 – Prijavite se za ekološki turnir u basketu

Ecocourt Business 3×3 – prijavite se za ekološki turnir u basketu

29. jun 2017. - Edukort poziva sve kompanije da se prijave za učešće na ekološkom turniru u basketu, koji će se održati 18. maja na Adi Ciganliji

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

29. jun 2017. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

29. jun 2017. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

29. jun 2017. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu