UNECE Globalno partnerstvo za vodu radionica rodna ravnopravnost sliv reke Drine 23.jun 2021.
Životna sredina

Srbija dobila zasebno ministarstvo zaštite životne sredine nakon deset godina

Goran Trivan

Objavljeno

29.06.2017.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

29.06.2017.

Država

Komentari

1

Podeli

Nova Vlada Srbije će imati zasebno ministarstvo zaštite životne sredine koje će voditi Goran Trivan, dosadašnji gradski sekretar za zaštitu životne sredine gradske uprave Beograda. Premijerka Ana Brnabić, čija vlada je položila zakletvu 29. juna, najavila je izdvajanje tog resora u zasebno ministarstvo u svom ekspozeu pred poslanicima Skupštine Srbije.

Resor zaštite životne sredine je izdvojen iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. U vladama posle 2000. godine resor zaštite životne sredine je radio u okviru drugih ministarstava, a kao samostalno ministarstvo postojalo je samo u vladi Vojislava Koštunice 2007-08.

Novo ministarstvo je nadležno za inspekciju, sistem zaštite i unapređenja životne sredine uključujući prekogranična zagađenja i klimatske promene, zaštitu životne sredine u prostornom planiranju i izgradnji, zaštitu od velikih hemijskih udesa, buke i vibracija, jonizujućeg i nejonizujućeg zračenja i upravljanje otpadom, izuzev radioaktivnim otpadom i odobravaće prekogranični promet otpada i zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta.

Ministarstvo zaštite životne sredine će biti nadležno i za sprovođenje Konvencije o hemijskom oružju.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je do sada radilo sa pregovaračkim timom na pripremi pregovora i akcionog plana za poglavlje 27 u pregovorima o pristupanju Srbije Evropskoj uniji koje još nije otvoreno. Evropska komisija je ocenila da Srbija nije uskladila svoje zakonodavstvo sa propisima i standardima EU.

Brnabić je saopštila da će Aleksandar Antić ostati na čelu Ministarstva rudarstva i energetike dok će Nenad Popović voditi novo ministarstvo za inovacije i tehnologiju.

Brnabić je objasnila da je formiranje zasebnog Ministarstva životne sredine predložila zbog značaja te teme u pogledu kvaliteta života građana i njihovog zdravlja i obaveze koje Srbija mora da ispuni u oblasti zaštite životne sredine u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Novi ministar dolazi na poziciju sa značajnim stažom u životnoj 

Novi ministar zaštite životne sredine Goran Trivan ima iskustva sa tom oblašću jer se njom bavio kao sekretar za zaštitu životne sredine u gradskim vlastima Beograda. On je na to mesto postavljen 2008. godine. On ima i političko iskustvo na nivou vlade jer je 1991. godine bio ministar omladine i sporta.

Trivan je diplomirao na odseku Pejzažne arhitekture Šumarskog fakulteta.

On je radio u JP ”Srbijašume”, kao direktor Biroa za projektovanje, planiranje i razvoj a onda ka Izvršni direktor te kompanije.

Trivan je član Socijalističke partije Srbije i potpredsednik je gradskog odbora te stranke za Beograd.

Komentara: (1)

Zika / 25.03.2019.

Molio bi ako neko cita ovo da obavesti ministra ili nekog ko je odgovoran za zastitu voda da obidju i vide cudo nevidjeno u selu Ostrikovac opstina Cuprija , o cemu se radi. Godinama auto prevoznici i vlasnici gradjevinskih masina iskopavaju nezakonito pesak sljunak unistavajuci obradivo zemljiste. To sve rade na dubini oko 20 metara a povrsina je oko 5 -8. hektara a kamion od 10 kubika natovaren peskom prodaju za 100-150 evra a hektar je 100*100 a to je 10000 kvadrata puta 20 PA PUTA !=) EVRA I LAKO SE DODJE DO CIFRE E SAD TO JE PITANJE ZA PORESKE ORGANE ALI GLAVNI PROBLEM STANOVNISTVA U VELIKOM LUKU JE TAJ STO TI ISTI DOVOZE KAMIONIMA RAZNORAZNI ODPAD (STAKLENU VUNU; STIROPOR AMBALAZU OD PREGORELOG ULJA; OD HERBICIDA I JOS PUNO PUNO OPASNOG ODPADA) i sipaju u otvorenu vodu i time ugrozavaju sve sto koristi vodu pa ako neko i malo zna sta znaci voda neka nesto preduzme inace ce da stradamo 100 puta vise od nas samih nego od Nato bombi.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Knjaz Milos ustedeti energiju novom opremom

Knjaz Miloš će uštedeti energiju s novom opremom

18 June 2021 - Knjaz Miloš je unapredio proizvodnu liniju uz pomoć kuće UniCredit lizing, partnerske finansijske institucije GEFF Srbija lizinga

Gradani zabranu reklamiranja sponzorstva fosilna goriva EU

Građani traže zabranu reklamiranja, sponzorisanja za fosilna goriva u EU

17 June 2021 - Jedna evropska građanska inicijativa poziva da se u EU zabrani reklamiranje fosilnih goriva i svih vozila na takav pogon

Severna Makedonija eko taksu gorivo PDV struju pet odsto

Severna Makedonija uvodi eko-taksu na gorivo, obara PDV na struju na pet odsto

16 June 2021 - Severna Makedonija će uvesti eko-taksu od 3,5 denara ili 5,7 evrocenti po litru nafte, a PDV na struju će biti smanjen sa 18 na pet procenata

vladimir stevanovic akademik rio tinto rudnik jadarit

Akademik Stevanovic, SANU: nepovratne posledice u slučaju izgradnje rudnika litijuma

16 June 2021 - Članovi Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) poslali su Zorani Mihajlović, potpredsednici Vlade Srbije, pismo...