Životna sredina

Meštani i aktivisti sprečili početak gradnje dve MHE na Neretvici

Mestani i aktivisti sprecili pocetak gradnje dve MHE na reci Neretvici

Slika: Fondacija Atelje za društvene promjene

Objavljeno

15.06.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.06.2021.

Komentari

0

Podeli

Više od hiljadu meštana i aktivista blokadom mosta u Goranskom Polju, u opštini Konjic, sprečilo je po drugi put početak radova na gradnji dve male hidroelektane na reci Neretvici.

Meštani već više od godinu dana brane Neretvicu, na kojoj Elektroprivreda BiH (EPBiH) planira da izgradi 15 malih hidroelektrana (MHE). Pre skoro godinu dana izvođači radova su hteli da započnu gradnju, ali im stanovnici ovog kraja to nisu dozvolili.

Isto se desilo i sada, kada je mašine firmi Amitea Mostar i GPI Konjic, koje je angažovao EPBiH, trebalo da uđu u korito reke, ali im to nije dozvoljeno. Okupljeni su držali parolu sa natpisom „Voda ili krv“, a za pesmu je bio zadužen bend Dubioza kolektiv.

Safet Sarajlić: Svojim životima branićemo rijeku

Safet Sarajlić iz lokalnog udruženja „Pusti me da tečem“ izjavio je da je EPBiH, kao investitor  obavestio Opštinu Konjic, i mesne zajednice Butrović Polje i Jesenik da će sa teškim mašinama ući u korito Neretvice.

„Na svaki njihov takav dopis odgovorićemo ovim što sada ovde vidite. U Neretvicu ne može ući nijedna mašina, i mi ćemo svojim životima braniti našu rijeku“, istakao je Sarajlić.

On je pozvao sve ljude u regionu da odbrane reke Bosne i Herecegovine i celog Balkana.

„Ovo je klasičan napad energetske mafije na pošteni svet. Tražimo jedinstvo, tražimo snagu u masovnosti, i u poštenju“, poručio je Sarajlić.

neretvica safet sarajlic protest mhe
Safet Sarajlić ispred kamiona izvođača radova

Dve MHE, snage 6,4 MW, su prva faza gradnje 15 takvih elektrana ukupne snage 24,5 MW koje na ovoj reci planira da postavi EPBiH.

Meštani doline Neretvice upozoravaju, kako je prenela Slobodna Evropa, da će hidroelektrane uništiti biljni i životinjski svet i endemske vrste koje tu žive. Uz podršku eko-udruženja, pokrenuli su i potpisivanje peticije „Pusti me da tečem“, i pokrenuli upravni spor pred Kantonalnim sudom u Sarajevu kako bi sporili ekološke dozvole za gradnju MHE.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

15. jun 2021. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

15. jun 2021. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

15. jun 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

15. jun 2021. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić