Konferencija 22 februar registracija - srpski
OIE

Tužbe protiv gradnje pet MHE na rekama Neretva i Neretvica

Tuzbe-protiv-gradnje-pet-MHE-Neretva-Neretvica-Buturovic-Polje

Slika: Protest meštana Buturović Polja (FB Buturovic-Polje)

Objavljeno

22.05.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.05.2020.

Komentari

0

Podeli

Nevladine organizacije podnele su ili pripremile tužbe protiv nadležnih ministarstava u Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj zbog nepoštovanja propisa prilikom odobravanja gradnje pet malih hidroelektrana (MHE).

Inače, nedavno je usred krize zbog korona virusa započela gradnja pet MHE u BiH.

Zajedno sa Centrom za životnu sredinu i Aarhus centrom iz Sarajeva, Udruženje za zaštitu okoline „Zeleni Neretva“ iz Konjica spremilo je tužbe protiv rešenja Federalnog ministarstva okoliša i turizma, kojim se obnavljaju ekološke dozvole za izgradnju MHE Srijanski most i Gorovnik ušće na reci Neretvici.

Lokalno stanovništvo sprečilo početak radova na Neretvici

Kako je saopštio Centar, ovim projektima Elektroprivrede BiH (EPBiH) protivi se i lokalno stanovništvo, koje je pre nekoliko dana sprečilo postavljanje informativne table o početku radova na Neretvici. Slično se desilo nedavno i zbog gradnje MHE kod Foče.

Onemogućeno učešće javnosti u donošenju rešenja

Federalno ministarstvo okoliša i turizma, kako tvrdi Centar, izdalo je „obnovljene okolinske dozvole“ investitoru, te u oba postupka onemogućilo učešće javnosti u donošenju ovih rešenja, što je u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti okoliša FBiH.

Konstrukcija ’obnovljena okolinska dozvola’ je nepoznata u Zakonu, zbog čega tužitelji smatraju da je Ministarstvo prekršilo načelo zakonitosti, istakla je Nina Kreševljaković, pravna savetnica Aarhus centra u BiH, i dodala da je pokrenuta i inicijativa za podnošenje zahteva za zaštitu zakonitosti kod Federalnog tužilaštva.

Federalno ministarstvo o novom postupku nije obavestilo lokalno stanovništvo

Amir Variščić, predsednik udruženja „Zeleni Neretva“ iz Konjica, potvrdio je da će obe tužbe biti brzo podnete.

Radnici odlaze nakon blokiranja radova (FB Buturović Polje)

Prema njegovim rečima, udruženje je još 2010, prilikom izdavanja prve ekološke dozvole, podnelo Ministarstvu Primjedbe na Studiju uticaja na okoliš male hidroelektrane u slivu rijeke Neretvice i time u postupku vezanom za ovaj predmet steklo status zainteresovanog subjekta.

Ali, ih, kako tvrdi, Ministarstvo o novom postupku nije obavestilo, niti lokalno stanovništvo, od kojih je pojedinim licima imovina direktno ugrožena gradnjm MHE.

EPBiH: Želimo da nađemo rešenje zajedno sa lokalnom zajednicom

Dve MHE snage 6,4 MW su prva faza gradnje 15 takvih elektrana ukupne snage 24,5 MW koje na ovoj reci planira da postavi EPBiH. Projekat Male hidroelektrane na Neretvici deo je kapitalnih investicija ove kompanije.

U intervjuu koji je Admir Andelija, v.d. generalni direktor EPBiH, pre nekoliko dana dao Oslobođenju, navodi se da kompanija očekuje početak gradnje MHE na slivu Neretvice.

Projekat Male hidroelektrane na Neretvici je deo kapitalnih investicija kompanije

Ono što je za EPBiH poseban izazov i želja jeste da konačno počne da radi HE na Drini, HE Ustikolina, ali i da se u razgovorima sa Vladom FBiH i lokalnom zajednicom pokuša naći rešenje za izgradnju HE na gornjem toku reke Neretve, naglasio je Andelija.

Tužba protiv rešenja za projekat HES Gornja Neretva Faza I

Tuzbe-protiv-gradnje-pet-MHE-Neretva-Neretvica
HES Gornja Drina predviđa gradnju sedam malih hidroelektrana

Centar za životnu sredinu je, takođe, uložio i tužbu protiv rešenja Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, kojim se nosilac projekta MHE Marvel d.o.o. Kalinovik oslobađa od obaveze da sprovede procenu uticaja i pribavi novu Studiju uticaja na životnu sredinu za projekat HES Gornja Neretva Faza I.

Projekat predviđa gradnju tri MHE – Grebenac Ušće, Mjedenik i Igaščica na rekama Neretva i Igaščica, u opštini Gacko.

Za izgradnju je ovo Ministarstvo pre osam godina ovom investitoru naložilo da izradi Studiju uticaja, koja je u međuvremenu prestala da važi, te je investitor bio dužan da pribavi novu, naveo je Centar.

Druga faza projekta predviđa gradnju još četiri elektrane

U okviru HES Gornja Neretva osim tri navedene MHE u prvoj fazi, u drugoj fazi planirana je izgradnja još dodatna četiri elektrana: MHE Grebenac-Krupac, MHE Trnovica, MHE Plačikus i HE Uloški buk.

Inače, nedavno je usred krize zbog korona virusa započela gradnja pet MHE u BiH.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Poziv postdiplomce mlade pocetku karijere Letnju skolu Energetske zajednice

Poziv za postdiplomce, mlade na početku karijere za Letnju školu Energetske zajednice

18 јануара 2022 - Sekretarijat Energetske zajednice prima prijave za šestu Letnju školu Energetske zajednice, koja će se održati u Sarajevu

Zajecar dobija solalnu elektranu snage 50 MW

Zaječar dobija solarnu elektranu snage 50 MW

18 јануара 2022 - Lokalne vlasti stavile su na javni uvid plan detaljne regulacije za izgradnju solarne fotonaponske elektrane nedaleko od Zaječara

energetska tranzicija balansiranje nikola rajakovic

Profesor Rajaković: balansiranje električne energije iz obnovljivih izvora ne sme da bude izgovor za zaustavljanje energetske tranzicije

18 јануара 2022 - Na početku bilo koje tranzicije ne mogu se dati svi odgovori, ali se oni nalaze ukoliko se veruje u nove tehnologije, kaže Nikola Rajaković

Projekti zarobljavanja CO2 rezultata tehnologiju se racuna

Projekti zarobljavanja CO2 za sada bez rezultata, ipak na ovu tehnologiju se računa

17 јануара 2022 - Rešenja za prikupljanje CO2 su eksperimentalna, a šansu za ekspanziju mogu da dobiju dobrim sistemom finansiranja i funkcionalnim tržištem