Životna sredina

Meštani blokirali gradilište dve male hidrolelektrane u BiH

mhe bjelava blokada

Slika: Ni pandemija nije sprečila meštane da iskažu svoj stav

Objavljeno

29.04.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.04.2020.

Komentari

0

Podeli

Uprkos merama zabrane okupljanja zbog korona virusa, lokalno stanovništvo u Foči je počelo sa blokadom izgradnje malih hidroelektrana (MHE) Bjelava i Mala Bjelava.

Reč je o dve od ukupno pet  MHE čija je gradnja počela u BiH u vreme pandemije korona virusa.

Protestu su se pridružili i predstavnici Koalicije za zaštitu rijeka BiH, koja je saopštila da se na blokadi okupilo više od dvadeset meštana, koji su sprečili radnike da priđu mašinama i nastave sa nelegalnim radovima.

„Mi smo ovdje odrasli i ova rijeka nas je odgojila. Ovdje smo naučili plivati i želimo da spriječimo dalje uništavanje naše životne sredine“, izjavio je meštanin Miloš Vujičić.

Nelegalnu izgradnju ovih MHE, firma Srbinjeputevi iz Foče, kako je navedeno, počela je u situaciji kada je kretanje građana ograničeno, javna okupljanja zabranjena i inspekcijski nadzor otežan, što je izazvalo revolt lokalnog stanovništa.

Na delu je kršenje svih prava i veliki zločin protiv prirode i ljudi

Lokalno stanovništvo podržale su i druge organizacije koje se bore za očuvanje reka, kao što je Udruženja građana Eko Centar iz Višegrada. Dejan Furtula, predsednik ove organizacije, poručio je da je na delu kršenje svih prava i veliki zločin protiv prirode i ljudi.

Podneta krivična prijava protiv firme koja gradi MHE

Koalicija za zaštitu rijeka BiH zahteva od Republičkog javnog tužilaštva RS da pokrene istražni postupak protiv investitora

Koalicija za zaštitu rijeka BiH uputila je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS zahtev za uvid u ekološke, građevinske i urbanističke dozvole izdate za dve MHE.

Za dve MHE nisu vođeni postupci propisani Zakonom o zaštiti životne sredine i Zakonom o uređenju prostora i građenju

Ministarstvo je odgovorilo da za ove dve elektrane nisu vođeni postupci propisani Zakonom o zaštiti životne sredine i Zakonom o uređenju prostora i građenju, na osnovu čega je Centar za životnu sredinu, u ime Koalicije, podneo krivičnu prijavu protiv, kako su naveli, osumnjičenog privrednog subjekta.

Koalicija zahteva od Republičkog javnog tužilaštva RS da pokrene istražni postupak protiv investitora, izjavio je Miloš Orlić, koordinator Koalicije.

Takođe, Koalicija zahteva od Urbanističko-građevinske i ekološke inspekcije Republičke uprave za inspekcijske poslove hitan inspekcijski nadzor nad radovima na rekama Bjelava i Mala Bjelava.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Lazovic Termoelektrana Kostolac B3 na mrezi septembru 2023

Lazović: Termoelektrana Kostolac B3 će biti na mreži u septembru 2023. godine

06 октобра 2022 - Menadžer projekta izgradnje bloka Kostolac B3 Željko Lazović izjavio je da će to postrojenje biti pušteno u pogon u septembru sledeće godine

Nemacka elektroprivreda LEAG uglja najsavremeniju zelenu tehnologiju

Nemačka elektroprivreda LEAG prelazi s uglja na najsavremeniju zelenu tehnologiju

06 октобра 2022 - Proizvođač uglja i struje LEAG lansirao je ogroman plan ulaganja u čistu energiju, budući da će Nemačka odbaciti ugalj 2038. ili čak ranije

Operatori distributivnog sistema upozoravaju neadekvatne cene za potrosace ugrozavaju stabilno snabdevanje

Operatori distributivnog sistema upozoravaju: visoke cene struje ugrožavaju stabilno snabdevanje

05 октобра 2022 - Operatori doživljavaju ozbiljnu krizu likvidnosti, upozorila je Koordinaciona grupa operatora distributivnog sistema Energetske zajednice

Bolnica u Pancevu smanjila potrošnju energije 39 odsto usaid

Bolnica u Pančevu smanjila potrošnju energije skoro 40 odsto

04 октобра 2022 - Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obezbedila je 230.000 dolara za renoviranje svih šest bolničkih podstanica