x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Meštani blokirali gradilište dve male hidrolelektrane u BiH

29.04.2020. | Komentari: 0Autor:

Slika: Ni pandemija nije sprečila meštane da iskažu svoj stav
Meštani blokirali gradilište dve male hidrolelektrane u BiH

Uprkos merama zabrane okupljanja zbog korona virusa, lokalno stanovništvo u Foči je počelo sa blokadom izgradnje malih hidroelektrana (MHE) Bjelava i Mala Bjelava.

Reč je o dve od ukupno pet  MHE čija je gradnja počela u BiH u vreme pandemije korona virusa.

Protestu su se pridružili i predstavnici Koalicije za zaštitu rijeka BiH, koja je saopštila da se na blokadi okupilo više od dvadeset meštana, koji su sprečili radnike da priđu mašinama i nastave sa nelegalnim radovima.

“Mi smo ovdje odrasli i ova rijeka nas je odgojila. Ovdje smo naučili plivati i želimo da spriječimo dalje uništavanje naše životne sredine”, izjavio je meštanin Miloš Vujičić.

Nelegalnu izgradnju ovih MHE, firma Srbinjeputevi iz Foče, kako je navedeno, počela je u situaciji kada je kretanje građana ograničeno, javna okupljanja zabranjena i inspekcijski nadzor otežan, što je izazvalo revolt lokalnog stanovništa.

Na delu je kršenje svih prava i veliki zločin protiv prirode i ljudi

Lokalno stanovništvo podržale su i druge organizacije koje se bore za očuvanje reka, kao što je Udruženja građana Eko Centar iz Višegrada. Dejan Furtula, predsednik ove organizacije, poručio je da je na delu kršenje svih prava i veliki zločin protiv prirode i ljudi.

Podneta krivična prijava protiv firme koja gradi MHE

Koalicija za zaštitu rijeka BiH zahteva od Republičkog javnog tužilaštva RS da pokrene istražni postupak protiv investitora

Koalicija za zaštitu rijeka BiH uputila je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS zahtev za uvid u ekološke, građevinske i urbanističke dozvole izdate za dve MHE.

Za dve MHE nisu vođeni postupci propisani Zakonom o zaštiti životne sredine i Zakonom o uređenju prostora i građenju

Ministarstvo je odgovorilo da za ove dve elektrane nisu vođeni postupci propisani Zakonom o zaštiti životne sredine i Zakonom o uređenju prostora i građenju, na osnovu čega je Centar za životnu sredinu, u ime Koalicije, podneo krivičnu prijavu protiv, kako su naveli, osumnjičenog privrednog subjekta.

Koalicija zahteva od Republičkog javnog tužilaštva RS da pokrene istražni postupak protiv investitora, izjavio je Miloš Orlić, koordinator Koalicije.

Takođe, Koalicija zahteva od Urbanističko-građevinske i ekološke inspekcije Republičke uprave za inspekcijske poslove hitan inspekcijski nadzor nad radovima na rekama Bjelava i Mala Bjelava.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.