x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Kogeneracioni pogon na drvnu sečku, pelet formalno otvoren u Županji

13.12.2019. | Komentari: 0Autor:

Foto: GEEN Holding
Kogeneracioni pogon na drvnu sečku, pelet formalno otvoren u Županji

GEEN Holding AS je saopštio da je zvanično počela sa radom njegova druga kombinovana elektrana i toplana u Hrvatskoj. Jedinica na bio-masu sa CHP tehnologijom, što je akronim za kogeneracioni sistem, podignuta je Županji sa snagom od 4,9 megavata za struju. Deo za grejanje ima kapacitet 8,5 megavata odnosno maksimalnih deset megavata.

Vrednost investicije je milijardu čeških kruna, što je 39,2 miliona evra. Kompanija sa sedištem u Brnu u Češkoj otkrila je da računa da će je povratiti za pet godina. Ekvivalentna je turbini i opremi za toplotnu energiju u Benkovcu. Taj kogeneracioni projekat je završen prošle godine. Po planovima objavljenim ranije, treće ovakvo postrojenje biće u Gospiću.

Po završetku probnog rada, proizvodnja je pokrenuta po stopi od 40 gigavat-sati godišnje. U poduhvatu koji je izrađen po sistemu ključ u ruke koriste se drvna sečka i pelet. On uključuje sušionicu za gorivo. Projektovana potrošnja bio-mase je 55.000 tona godišnje, što znači da će se ispuštati 33.000 tone ugljen-dioksida manje nego kad bi se koristili konvencionalni izvori, navodi GEEN u dokumentaciji.

Po ranijim izveštajima, u termoelektrani i toplani bi trebalo da radi deset ili petnaest ljudi. Jedan od podizvođača je, pritom, bio saopštio da će je kapacitet proizvodnje električne energije biti 5,8 megavata, od čega se 4,96 računa za podsticaje a da je ostatak za vlastitu upotrebu.

Glavni izvođač je Đuro Đaković Termoenergetska postrojenja Doo (ĐĐ TEP) iz obližnjeg Slavonskog Broda. Biomass to Energy Županja Doo, registrovan u Vrbovskom, upravlja CHP jedinicom.

Pogon u Benkovcu je konstruisan da pravi 41 gigavat-sat struje. Investitor će instalirati sličan sistem u Gospiću, gradiću u centralnom delu ove balkanske zemlje. Predviđeno je da se radovi okončaju sledeće godine. Ukupna ulaganja u tri projekta su 120 miliona evra.

Hrvatska podstiče CHP tehnologiju u sklopu strategije da podigne udeo obnovljivih izvora u bruto konačnoj potrošnji energije na 36,4 odsto. Prva domaća geotermalna elektrana je otvorena prošlog meseca, mada je s radom takođe počela ranije. Ona ima binaran ili ORC sistem.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.