OIE

Hrvatske šume objavile tender za prodaju sirovine za kogeneracijska postrojenja

Photo: Pixabay

Objavljeno

14.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatske šume raspisale su javni poziv za prodaju 265.000 tona drvne sečke i ogrevnog drveta namenjene isključivo za proizvodnju električne i toplotne energije u visoko efikasnim kogeneracijskim postrojenjima.

Javni poziv za sirovinu vrednu oko 200 miliona evra, objavljen je 12. februara, kao što je i najavljeno pre desetak dana, kada je Uprava Hrvatskih šuma saopštila da 20 ugovora za prodaju drvne sečke i ogrevnog drva smatra raskinutim zbog neispunjavanja ugovornih obaveza. Rok za slanje ponuda je 28. februar.

Na javni poziv se, kako navode u Hrvatskim šumama, mogu javiti kogeneracijska postrojenja koja mogu dokazati visoku efikasnost svojih sistema (najmanje 60%).

Izbor će zavisiti i od planiranog broja novozaposlenih radnika po jedinici kapaciteta za koju će se koristiti sirovina, kao i od indeksa razvijenosti područja.

Prednost će imati firme koje su dobile upotrebnu dozvolu, koje imaju rešenje o statusu povlašćenog proizvođača električne energije Hrvatske energetske regulatorne agencije, kao i potvrdu Hrvatske elektroprivrede (HEP) koja dokazuje da su stekle pravo na trajno priključenje postrojenja na elektroenergetsku mrežu, i potvrdu da su utrošile najmanje 75% planiranih investicionih troškova u gradnju postrojenja.

Novi ugovori biće sklopljeni sa firmama koje će u prijavi dokazati da njihova kogeneracijska postrojenja mogu započeti s radom najkasnije do kraja 2019.

Osim što će firme morati da dokažu kako će koristiti otpadnu toplotu, bodovaće se tražena količina sirovine u odnosu na instaliranu snagu električne energije. U prednosti će biti postrojenja, koja će tražiti manji procenat sirovine (maksimalno do 80% kapaciteta) čime Hrvatske šume žele da aktiviraju potencijal privatnih proizvođača biomase.

Cene utvrđene na osnovu podataka koje objavljuje Eurostat

Cene sirovine utvrđene su na osnovu podataka evropske statističke agencije Eurostat, a usklađivaće se prema Indeksu cene drvne sečke. Cene će, takođe, biti varijabilne tokom trajanja ugovora.

„U novim ugovorima obavezujemo se da ćemo kontrolisati efikasnost postrojenja i distribuciju energije prema drugim proizvođačima, vrtićima, školama ili stambenim zgradama. Drvna biomasa je strateški energent među obnovljivim izvorima energije (OIE) i zato je naglasak ovog javnog poziva na efikasnoj upotrebi sirovine i energije u svim fazama energetskog lanca“, izjavio je Mario Klobučar, koordinator za šumsku biomasu Hrvatskih šuma.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

damir miljevic energetska tranzicija intervju repcons

Energetska tranzicija nije pretnja za Zapadni Balkan, nego razvojna šansa

27 октобра 2021 - Damir Miljević, konsultant u oblasti energetske tranzicije, objasnio je za naš portal šta ova industrijska revolucija donosi i kako da te prilike iskoristimo za privredni razvoj

Dakovica biomasu sistem daljinskog grejanja

Đakovica uvela biomasu u sistem daljinskog grejanja

26 октобра 2021 - U Đakovici na Kosovu* je pušten u rad sistem za kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije za daljinsko grejanje

dobitnici nagrada Nedelje odrzive energetike u EU EUSEW

Evo ko su dobitnici nagrada u okviru Nedelje održive energetike u EU

26 октобра 2021 - Filip Koprčina iz Hrvatske je jedan od nagrađenih učesnika ovogodišnjeg konkursa u okviru Nedelje održive energetike u EU – EUSEW

GEN-I program za gradjane solar

GEN-I ponudio građanima da zajednički proizvode struju iz solara

25 октобра 2021 - Slovenački snabdevač i trgovac električnom energijom ponudio je model namenjen građanima koji nemaju uslove da instaliraju solarne panele na krovove