OIE

Hrvatske šume objavile tender za prodaju sirovine za kogeneracijska postrojenja

Photo: Pixabay

Objavljeno

14.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatske šume raspisale su javni poziv za prodaju 265.000 tona drvne sečke i ogrevnog drveta namenjene isključivo za proizvodnju električne i toplotne energije u visoko efikasnim kogeneracijskim postrojenjima.

Javni poziv za sirovinu vrednu oko 200 miliona evra, objavljen je 12. februara, kao što je i najavljeno pre desetak dana, kada je Uprava Hrvatskih šuma saopštila da 20 ugovora za prodaju drvne sečke i ogrevnog drva smatra raskinutim zbog neispunjavanja ugovornih obaveza. Rok za slanje ponuda je 28. februar.

Na javni poziv se, kako navode u Hrvatskim šumama, mogu javiti kogeneracijska postrojenja koja mogu dokazati visoku efikasnost svojih sistema (najmanje 60%).

Izbor će zavisiti i od planiranog broja novozaposlenih radnika po jedinici kapaciteta za koju će se koristiti sirovina, kao i od indeksa razvijenosti područja.

Prednost će imati firme koje su dobile upotrebnu dozvolu, koje imaju rešenje o statusu povlašćenog proizvođača električne energije Hrvatske energetske regulatorne agencije, kao i potvrdu Hrvatske elektroprivrede (HEP) koja dokazuje da su stekle pravo na trajno priključenje postrojenja na elektroenergetsku mrežu, i potvrdu da su utrošile najmanje 75% planiranih investicionih troškova u gradnju postrojenja.

Novi ugovori biće sklopljeni sa firmama koje će u prijavi dokazati da njihova kogeneracijska postrojenja mogu započeti s radom najkasnije do kraja 2019.

Osim što će firme morati da dokažu kako će koristiti otpadnu toplotu, bodovaće se tražena količina sirovine u odnosu na instaliranu snagu električne energije. U prednosti će biti postrojenja, koja će tražiti manji procenat sirovine (maksimalno do 80% kapaciteta) čime Hrvatske šume žele da aktiviraju potencijal privatnih proizvođača biomase.

Cene utvrđene na osnovu podataka koje objavljuje Eurostat

Cene sirovine utvrđene su na osnovu podataka evropske statističke agencije Eurostat, a usklađivaće se prema Indeksu cene drvne sečke. Cene će, takođe, biti varijabilne tokom trajanja ugovora.

„U novim ugovorima obavezujemo se da ćemo kontrolisati efikasnost postrojenja i distribuciju energije prema drugim proizvođačima, vrtićima, školama ili stambenim zgradama. Drvna biomasa je strateški energent među obnovljivim izvorima energije (OIE) i zato je naglasak ovog javnog poziva na efikasnoj upotrebi sirovine i energije u svim fazama energetskog lanca“, izjavio je Mario Klobučar, koordinator za šumsku biomasu Hrvatskih šuma.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektroprivrede region radionice trgovina emisijama EU ETS oporezivanje co2 cbam

Radionica o sistemu za trgovanje emisijama: Saradnja regionalnih elektroprivreda je put za energetsku tranziciju

14. februar 2019. - Firme iz BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije razgovarale su i o zajedničkom nastupu za obezbeđenje sredstava za investicije

seepex unutardnevno trziste pks

Srbija u junu dobija unutardnevno tržište struje – sledeći korak je spajanje sa jedinstvenim evropskim tržištem

14. februar 2019. - SEEPEX jer sa svojim partnerima predstavio šta kupcima i prodavcima struje nudi novo tržište na srpskoj berzi

EU zabranila prodaju vozila benzin dizel od 2035 godine

Finalno potvrđeno: EU zabranila prodaju vozila na benzin, dizel od 2035. godine

14. februar 2019. - Ministri energetike zemalja EU dogovorili su zabranu prodaje novih automobila i kombija na benzin i dizel od 2035, ali uz jedan izuzetak

Industrija vetra do 2025 rekordno rasti preti zagusenje

Industrija vetra će do 2025. rekordno rasti, ali joj preti zagušenje

14. februar 2019. - Nakon usporavanja ekspanzije prošle godine, sektor vetroelektrana može da do 2025. očekuje uzastopno obaranje rekorda, objavio je GWEC