OIE

Hrvatske šume raskinule ugovore o prodaji drvne sečke za kogeneracijska postrojenja

Slika: Pixabay

Objavljeno

01.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatske šume raskinule su ugovore sa 20 firmi o prodaji drvne sečke i ogrevnog drveta za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije u kogeneracijskim postrojenjima, čime je oslobođeno 265.000 tona drvne sečke za čiju će raspodelu za desetak dana ova kompanija raspisati javni poziv.

Uprava Hrvatskih šuma obavestila je kupce da se 20 ugovora o prodaji drvne sečke i ogrevnog drveta radi proizvodnje električne i toplotne energije smatra raskinutim jer firme potpisnice nisu dostavile upotrebne dozvole za svoja kogeneracijska postrojenja u roku koji je predviđen ugovorima, saopštila je ova državna kompanija.

Reč je o višegodišnjim ugovorima koje je bivša uprava Hrvatskih šuma sklapala u razdoblju od 2010. do 2016. godine, a njihova vrednost u ukupnom ugovornom razdoblju iznosi 1,16 milijardi kuna (160 miliona evra).

„U ugovorima nije bilo propisano da kupac mora da dostavi dokaze o ostvarenju prijavljene energetske efikasnosti kogeneracijskog postrojenja zbog čega se veliki deo toplotne energije danas rasipa, umesto da se iskoristi za sušenje proizvoda u pilanama, u staklenicima ili za grejanje stambenih zgrada“, izjavio je Mario Klobučar, koordinator za šumsku biomasu Hrvatskih šuma.

Ugovori su, kako se navodi, bili nepovoljni i zbog garantovane fiksne cene robe tokom celog perioda trajanja ugovora (14 godina), dok je istovremeno za sve ostale kupce cena podložna promenama na godišnjem nivou.

Podaci Evrostata govore da je cena drvne sečke u 2015. godini bila 75% viša nego u 2005, i nastavila je da se povećava.

Zato će novi javni poziv propisati ukupnu godišnju efikasnost postrojenja, indeks razvijenosti područja na kojem postrojenja posluju, broj novozaposlenih, način korišćenja toplotne energije, kao i račune za isporučenu električnu energiju kako bi se znalo ko radi i koliko proizvodi, navode Hrvatske šume.

U ovoj državnoj firmi ističu da je tržišna potražnja za drvnom biomasom sve veća te ona postaje strateški energent među obnovljivim izvorima energije (OIE). Zato su se, kako navode, opredelili za snažan zaokret u raspolaganju ovom sirovinom kroz niz novih investicija u šumarsku opremu i tehnologiju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Najavljena izgradnja vetroelektrana kapaciteta 150GW u Severnom moru

Najavljena izgradnja vetroelektrana kapaciteta 150 GW u Severnom moru

18 маја 2022 - Na samitu o energiji vetra na moru, četiri evropske zemlje najavljuju novih 150 GW vetra...

EU predstavila REPowerEU plan za ubrzanje energetske tranzicije

18 маја 2022 - Evropska komisija je predstavila akcioni plan REPowerEU, za ubrzano smanjenje zavisnosti od ruskih fosilnih goriva...

Isplativije je odmah preci sa uglja na obnovljive izvore nego koristiti gas kao prelazno resenje istrazivanje

Isplativije je odmah preći sa uglja na obnovljive izvore nego koristiti gas kao prelazno rešenje – istraživanje

17 маја 2022 - Prelazak na solar, vetar i skladištenje energije bi proizvođačima struje u EU omogućilo uštedu od 90 dolara po toni CO2, kaže TransitionZero

milos loncar prozjumeri altina zemun srbija

Domaćinstva u Srbiji počela da proizvode struju iz sunca, prenosimo iskustva iz Zemuna

16 маја 2022 - Prvih 13 domaćinstava već proizvodi električnu energiju za sopstvenu potrošnju u solarnim panelima na svojim krovovima