Energetska efikasnost

Kogeneracija na biomasu od 5 MWe svečano otvorena u gradu Slatina

Slatina-biomasa-Resalta-kogeneracija

Foto: Resalta

Objavljeno

06.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Resalta, kompanija za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije, je obeležila ove nedelje svečano otvaranje kogeneracije na biomasu u hrvatskoj opštini Slatina. Postrojenje od 5 MWe je jedno od većih projekata obnovljive energije u tom delu zemlje i proizvodi dovoljno struje za napajanje 500 domaćinstava.

Resalta (nekadašnji GGE) je kompanija sa sedištem u Ljubljani, prisutna u osam zemalja širom regiona. Njena delatnost se deli na projekte energetske efikasnosti i veće projekte obnovljivih izvora energije kao što je kogeneracija u Slatini, prvi Resaltin takav projekat u Hrvatskoj.

U kogeneraciju je investirano 24 miliona evra. Građevinski radovi započeli su u septembru 2017. godine a postrojenje je pušteno u pogon krajem 2018. godine. Postrojenje sa parnim kotlom, koji koristi sječku drveta, sa parnom turbinom i generatorom, proizvodi električnu i toplotnu energiju. Sušara u okviru postrojenja se koristi za sušenje biomase i omogućava maksimizaciju efikasnosti kogeneracije.

Foto: Resalta

Električni kapacitet iznosi 5 MW, dok toplotni kapacitet je čak 12 MW te će postrojenje proizvoditi pored 40 GWh struje godišnje i 96 GWh toplotne energije. Proizvođač kotla je hrvatska tvrtka Đuro Đaković TEP iz Slavonskog Broda. Hrvatski operator tržišta električne energije (HROTE) potpisao je ugovor o kupovini proizvedene električne energije na 14 godina.

ONovoizgrađeno kogenerativno postrojenje zapošljava 13 radnika sa teritorije Slatine.

Svečano otvaranje je održano 5. juna u Slatini, u prisustvu Virovitičko-Podravskog župana Igora Androvića i gradonačelnika Slatine Denisa Ostrošića.

Foto: Resalta

“Projekat “Slatina” ima najbolju raspoloživu tehnološku opremu sa najvišim nivoom energetske efikasnosti i najnižim emisijama gasova sa efektom staklene bašte. Resalta kao lider u ESCO uslugama u jugoistočnoj Evropi planira sve više da investira u postrojenja na biomasu i obnovljive izvore energije, što je prirodan korak za našu kompaniju koja je u potpunosti orijentisana na uštedu energije i ulaganje u projekte čiste energije. Vrlo smo ponosni na saradnju s opštinom Slatina i Županijom, i na podršku koju su pružili ovom projektu, kao i na odličnu saradnju sa Đuro Đakovićem,  koji su zajedno omogućili da prvo ovakvo postrojenje izgradimo baš u Hrvatskoj,” rekao je Marko Podlesek, Resaltin direktor za obnovljive izvore energije.

Resalta nudi rešenja klijentima iz privatnog i javnog sektora po ESCO modelu, dakle po principu ključ u ruke: za svaki projekat energetske efikasnosti, Resalta nudi celokupnu uslugu od energetskog pregleda do projektovanja, implementacije, održavanja i finansiranja. Klijenti otplaćuju Resaltinu investiciju od ostvarenih ušteda, a Resalta snosi sve rizike: tehnološke kao i finansijske.

Resalta je uspešno izvela više od 180 projekata za preko 120 zavodoljnih klijenata, među kojima su Grad Ljubljana, Gorenje, Atlantik Grupa, Mercator i Grad Novigrad. Pored projekata energetske efikasnosti, Resalta razvija i projekte obnovljivih izvora energije kao što su postrojenja na biomasu i fotovoltaici.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Bogdanovic EBRD BEF 2023 Dekarbonizaciji urbanih sredina grejanje obnovljive izvore

Bogdanović (EBRD): Dekarbonizaciji urbanih sredina najviše doprinosi grejanje na obnovljive izvore

6. jun 2019. - U dekarbonizaciji urbanih sredina najviše mogu da pomognu sistemi na obnovljive izvore energije, kazao je na konferenciji BEF 2023 Bojan Bogdanović iz EBRD-a

procesing 23 medjunarodni kongres o procesing industriji

36. Međunarodni kongres o procesnoj industriji – Procesing ‘23. održava se 1. i 2. juna u Šapcu

6. jun 2019. - Cilj konferencije je inoviranje znanja inženjera u procesnoj industriji, energetici, rudarstvu, komunalnom sektoru, kao i podrška istraživačima u predstavljanju rezultata njihovih projekata

Đedović: u toku je javni poziv za dodelu sredstava za unapređenje energetske efikasnosti javnih zgrada, prijavite svoje projekte

Đedović: U toku javni poziv za sredstva za unapređenje energetske efikasnosti javnih zgrada

6. jun 2019. - Ministarka Đedović je pozvala opštine i gradove da se prijave za sredstva za mere energetske efikasnosti u objektima od javnog značaja

BEF 2023: Infrastruktura, tehnologije i finansiranje za ugljeničnu neutralnost do 2050: šanse i izazovi za region Zapadnog Balkana

BEF 2023: Infrastruktura, tehnologije i finansiranje za ugljeničnu neutralnost do 2050: šanse i izazovi za region Zapadnog Balkana

6. jun 2019. - Kako bi energetski sistemi u regionu Zapadnog Balkana postigli ugljeničnu neutralnost ključni preduslovi su infrastruktura, dostupnost tehnologije i finansiranja.