VIDEO

VIDEO: Pratimo projekat izgradnje kogeneracione elektrane u Slatini

VIDEO: Pratimo projekat izgradnje kogeneracione elektrane u Slatini

Slika: GGE

Objavljeno

26.02.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.02.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Izgradnja kogenerativne elektrane za proizvodnju toplotne i električne energije (CHP) u hrvatskoj opštini Slatina je u završnoj fazi, rekao je za Balkan Green Energy News portal Siniša Janjušević, direktor GGE Crna Gora i glavni inženjer na projektu Slatina.

Građevinski radovi na ovom projektu u industrijskoj zoni u opštini Slatina počeli su septembra prošle godine. Planirano je da postrojenje u potpunosti bude završeno do kraja leta ove godine.

Janjušević je potvrdio da se radovi odvijaju po planu. “Puštanje u pogon i priključenje na mrežu se očekuju tokom nastupajućih letnjih meseci. Već je izgrađen i dalekovod napona 35 kV sa optičkim kablom , za povezivanje sa državnom elektromrežom”, dodao je on.

Postrojenje se sastoji od parnog kotla na piljevinu, parne turbine i generatora za električnu energiju. Ima kapacitet od 5 MW i godišnje će, uz toplotnu, proizvoditi i 40 GWh električne energije. To je dovoljno za napajanje 500 domaćinstava, naveo je Janjušević.

Hrvatski operator tržišta električne energije (HROTE) potpisao je ugovor o kupovini proizvedene električne energije na 14 godina.

Činjenjica da je biomasa, kao prirodni resurs raspoloživa u regionu Slatine, predstavlja dodatni benefit inače neophodan u proizvodnji čiste, efikasne i održive energije.

Ukupna investicija u kogeneratorsko postrojenje iznosi 24 miliona evra.

“Uticaj ove investicije na razvoj celokupnog okruženja se već oseća. Omogućila je zapošljavanje ljudi iz opštine i kod investitora i kod nekog od 10 podizvođača. Biće još prilika za zapošljavanje, kada završimo pregovore sa lokalnim snabdevačima biomasom, koji su uveliko u toku”, naglasio je Janjušević.

CHP elektrana Slatina imaće najbolju raspoloživu tehnološku opremu sa najvišim nivoom energetske efikasnosti i najnižim emisijama gasova sa efektom staklene bašte, i kao jedan od najvećih u regionu značajan je i za samu opštinu ali i za GGE.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

26. februar 2018. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

26. februar 2018. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

26. februar 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

26. februar 2018. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.