x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

VIDEO: Pratimo projekat izgradnje kogeneracione elektrane u Slatini

26.02.2018. | Komentari: 0Autor:

;

Izgradnja kogenerativne elektrane za proizvodnju toplotne i električne energije (CHP) u hrvatskoj opštini Slatina je u završnoj fazi, rekao je za Balkan Green Energy News portal Siniša Janjušević, direktor GGE Crna Gora i glavni inženjer na projektu Slatina.

Građevinski radovi na ovom projektu u industrijskoj zoni u opštini Slatina počeli su septembra prošle godine. Planirano je da postrojenje u potpunosti bude završeno do kraja leta ove godine.

Janjušević je potvrdio da se radovi odvijaju po planu. “Puštanje u pogon i priključenje na mrežu se očekuju tokom nastupajućih letnjih meseci. Već je izgrađen i dalekovod napona 35 kV sa optičkim kablom , za povezivanje sa državnom elektromrežom”, dodao je on.

Postrojenje se sastoji od parnog kotla na piljevinu, parne turbine i generatora za električnu energiju. Ima kapacitet od 5 MW i godišnje će, uz toplotnu, proizvoditi i 40 GWh električne energije. To je dovoljno za napajanje 500 domaćinstava, naveo je Janjušević.

Hrvatski operator tržišta električne energije (HROTE) potpisao je ugovor o kupovini proizvedene električne energije na 14 godina.

Činjenjica da je biomasa, kao prirodni resurs raspoloživa u regionu Slatine, predstavlja dodatni benefit inače neophodan u proizvodnji čiste, efikasne i održive energije.

Ukupna investicija u kogeneratorsko postrojenje iznosi 24 miliona evra.

“Uticaj ove investicije na razvoj celokupnog okruženja se već oseća. Omogućila je zapošljavanje ljudi iz opštine i kod investitora i kod nekog od 10 podizvođača. Biće još prilika za zapošljavanje, kada završimo pregovore sa lokalnim snabdevačima biomasom, koji su uveliko u toku”, naglasio je Janjušević.

CHP elektrana Slatina imaće najbolju raspoloživu tehnološku opremu sa najvišim nivoom energetske efikasnosti i najnižim emisijama gasova sa efektom staklene bašte, i kao jedan od najvećih u regionu značajan je i za samu opštinu ali i za GGE.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.