VIDEO

VIDEO: Pratimo projekat izgradnje kogeneracione elektrane u Slatini

VIDEO: Pratimo projekat izgradnje kogeneracione elektrane u Slatini

Slika: GGE

Objavljeno

26.02.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.02.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Izgradnja kogenerativne elektrane za proizvodnju toplotne i električne energije (CHP) u hrvatskoj opštini Slatina je u završnoj fazi, rekao je za Balkan Green Energy News portal Siniša Janjušević, direktor GGE Crna Gora i glavni inženjer na projektu Slatina.

Građevinski radovi na ovom projektu u industrijskoj zoni u opštini Slatina počeli su septembra prošle godine. Planirano je da postrojenje u potpunosti bude završeno do kraja leta ove godine.

Janjušević je potvrdio da se radovi odvijaju po planu. “Puštanje u pogon i priključenje na mrežu se očekuju tokom nastupajućih letnjih meseci. Već je izgrađen i dalekovod napona 35 kV sa optičkim kablom , za povezivanje sa državnom elektromrežom”, dodao je on.

Postrojenje se sastoji od parnog kotla na piljevinu, parne turbine i generatora za električnu energiju. Ima kapacitet od 5 MW i godišnje će, uz toplotnu, proizvoditi i 40 GWh električne energije. To je dovoljno za napajanje 500 domaćinstava, naveo je Janjušević.

Hrvatski operator tržišta električne energije (HROTE) potpisao je ugovor o kupovini proizvedene električne energije na 14 godina.

Činjenjica da je biomasa, kao prirodni resurs raspoloživa u regionu Slatine, predstavlja dodatni benefit inače neophodan u proizvodnji čiste, efikasne i održive energije.

Ukupna investicija u kogeneratorsko postrojenje iznosi 24 miliona evra.

“Uticaj ove investicije na razvoj celokupnog okruženja se već oseća. Omogućila je zapošljavanje ljudi iz opštine i kod investitora i kod nekog od 10 podizvođača. Biće još prilika za zapošljavanje, kada završimo pregovore sa lokalnim snabdevačima biomasom, koji su uveliko u toku”, naglasio je Janjušević.

CHP elektrana Slatina imaće najbolju raspoloživu tehnološku opremu sa najvišim nivoom energetske efikasnosti i najnižim emisijama gasova sa efektom staklene bašte, i kao jedan od najvećih u regionu značajan je i za samu opštinu ali i za GGE.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

nemacka ulaganja Srbiji najbitniji pristup struji obnovljivih izvora

Pristup struji iz obnovljivih izvora je ključan za nemačka ulaganja u Srbiji

02 октобра 2022 - Franciska Brantner iz nemačke vlade izjavila je da je zelena tranzicija zajednički cilj njene zemlje i Srbije

Dve cetiri Evropske nagrade za odrzivu energiju Jugoistocnu Evropu

Dve od četiri Evropske nagrade za održivu energiju otišle u Jugoistočnu Evropu

27 септембра 2022 - Timea Farkas iz Rumunije i energetska zajednica Minoan Energy Community s Krita su dobili Evropske nagrade za održivu energiju s još dva laureata

11 gradova opstina Srbiji cistije daljinsko grejanje

Čistije daljinsko grejanje za 11 gradova, opština u Srbiji

20 септембра 2022 - U Kragujevcu su sa 11 lokalnih samouprava potpisani memorandumi o razumevanju o projektima dekarbonizacije daljinskog grejanja

Evropski parlament povecanje ciljeva obnovljive izvore stednju energije

Evropski parlament glasao za povećanje cilja za obnovljive izvore za 2030. na 45 odsto

17 септембра 2022 - Evropski parlament je podržao revizije direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti i predložio da se ciljevi povećaju