VIDEO

VIDEO: Pratimo projekat izgradnje kogeneracione elektrane u Slatini

VIDEO: Pratimo projekat izgradnje kogeneracione elektrane u Slatini

Slika: GGE

Objavljeno

26.02.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.02.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Izgradnja kogenerativne elektrane za proizvodnju toplotne i električne energije (CHP) u hrvatskoj opštini Slatina je u završnoj fazi, rekao je za Balkan Green Energy News portal Siniša Janjušević, direktor GGE Crna Gora i glavni inženjer na projektu Slatina.

Građevinski radovi na ovom projektu u industrijskoj zoni u opštini Slatina počeli su septembra prošle godine. Planirano je da postrojenje u potpunosti bude završeno do kraja leta ove godine.

Janjušević je potvrdio da se radovi odvijaju po planu. “Puštanje u pogon i priključenje na mrežu se očekuju tokom nastupajućih letnjih meseci. Već je izgrađen i dalekovod napona 35 kV sa optičkim kablom , za povezivanje sa državnom elektromrežom”, dodao je on.

Postrojenje se sastoji od parnog kotla na piljevinu, parne turbine i generatora za električnu energiju. Ima kapacitet od 5 MW i godišnje će, uz toplotnu, proizvoditi i 40 GWh električne energije. To je dovoljno za napajanje 500 domaćinstava, naveo je Janjušević.

Hrvatski operator tržišta električne energije (HROTE) potpisao je ugovor o kupovini proizvedene električne energije na 14 godina.

Činjenjica da je biomasa, kao prirodni resurs raspoloživa u regionu Slatine, predstavlja dodatni benefit inače neophodan u proizvodnji čiste, efikasne i održive energije.

Ukupna investicija u kogeneratorsko postrojenje iznosi 24 miliona evra.

“Uticaj ove investicije na razvoj celokupnog okruženja se već oseća. Omogućila je zapošljavanje ljudi iz opštine i kod investitora i kod nekog od 10 podizvođača. Biće još prilika za zapošljavanje, kada završimo pregovore sa lokalnim snabdevačima biomasom, koji su uveliko u toku”, naglasio je Janjušević.

CHP elektrana Slatina imaće najbolju raspoloživu tehnološku opremu sa najvišim nivoom energetske efikasnosti i najnižim emisijama gasova sa efektom staklene bašte, i kao jedan od najvećih u regionu značajan je i za samu opštinu ali i za GGE.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

GEFF Zapadni Balkan energetska efikasnost 28. septembar 2021.

EBRD predstavlja rezultate programa za finansiranje energetske efikasnosti na Zapadnom Balkanu

21 септембра 2021 - Predstavljanje rezultata GEFF programa za Zapadni Balkan i najava daljeg finansiranja energetske efikasnosti u stambenom sektoru u regionu održaće se 28. septembra 2021. u online formatu.

pametna-brojila-ebrd

Srbija dobila zajam od 40 miliona evra za uvođenje pametnih brojila

15 септембра 2021 - EBRD je potpisala ugovor o zajmu od 40 miliona evra za projekat uvođenja pametnih brojila u tri grada u Srbiji.

Beograd subvencije energetska efikasnost

Beograd raspisuje konkurs za subvencije za energetsku efikasnost krajem oktobra

14 септембра 2021 - Subvencionisanje energetske efikasnosti predviđa da Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave obezbede 50 odsto investicije.

Sarajevo subvencije zamena peci kotolova na ugalj

Sarajevo obezbedilo 1,5 miliona evra za subvencije za zamenu peći i kotlova na ugalj

13 септембра 2021 - Sredstva će biti dovoljna da 500 domaćinstva pređe na čistiji način zagrevanja svojih domova i veliki napredak u odnosu na prvu akciju.