Energetska efikasnost

GGE u 2018. završava kogenerativnu elektranu od 5 MW u Slatini

GGE u 2018. zavrsava kogenerativnu elektranu od 5 MW u Slatini

Photo: GGE

Objavljeno

29.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Najveći projekat kompanije GGE u oblasti energetske efikasnosti – izgradnja kogenerativne elektrane za proizvodnju toplotne i električne energije u hrvatskoj opštini Slatina, biće završen do leta 2018. godine, saopštila je ova regionalna kompanija za energetske usluge.

Ukupna investicija vredna je 24 miliona evra, a građevinski radovi započeli su u septembru.

Postrojenje sa parnim kotlom, koji koristi piljevinu, sa parnom turbinom i generatorom za električnu energiju, proizvodiće električnu i toplotnu energiju. Imaće kapacitet od 5 MW i godišnje će proizvoditi 40 GWh električne energije, što je dovoljno za napajanje 500 domaćinstava.

Hrvatski operator tržišta električne energije (HROTE) potpisao je ugovor o kupovini proizvedene električne energije na 14 godina.

„Investiranje u postrojenje na biomasu je prirodan korak za našu kompaniju, s obzirom da smo lider u ESCO uslugama u jugoistočnoj Evropi, kao i kompanija koja je u potpunosti orijentisana na obnovljive izvore energije, uštedu energije i ulaganje u projekte čiste energije. Projekat “Slatina” će imati najbolju raspoloživu tehnološku opremu sa najvišim nivoom energetske efikasnosti i najnižim emisijama gasova sa efektom staklene bašte“, rekao je Siniša Janjušević, glavni inženjer na projektu i project leader GGE.

Pripreme za razvoj projekta trajala je šest meseci, s obzirom da je mnogo pažnje poklonjeno odabiru pravog koncepta za postrojenje, sa najboljom dostupnom i najefikasnijom tehnologijom.

„Pregovori sa dobavljačem opreme, koji je takođe i izvođač radova na celom projektu, trajali su još nekoliko meseci, što je još jedan dokaz koliko su svi učesnici spremni da postignu najbolje. Timski rad je bio i ostaće veoma važan u svim fazama projekta, a nastavićemo da jačamo dobru saradnju između partnera, usmeravajući našu pažnju na detalje u radu postrojenja“, rekao je Marko Podlesek, direktor Odeljenje za toplotu i energiju GGE, odgovoran za ceo projekat.

Elektrana za proizvodnju toplotne i električne energije biće jedan od najvećih projekata ove vrste u regionu i predstavlja referencu GGE, kao i za opštinu Slatina.

Novoizgrađeno kogenerativno postrojenje će zapošljavati 15 ljudi sa teritorije opštine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nemacka dva medjunarodna medunarodna gasovoda zeleni vodonik

Nemačka planira izgradnju dva međunarodna gasovoda za zeleni vodonik

29. novembar 2017. - Nemačka se pridružila projektu H2Med, a namerava i da sa Belgijom ispod Severnog mora postavi cevovod za zeleni vodonik

tomasevic eps uvoz struje

Tomašević: EPS više ne zavisi od uvoza struje

29. novembar 2017. - Havarija u Rudarskom basenu Kolubara se, prema rečima Miroslava Tomaševića, sanira i proizvodnja uglja biće normalizovana

Nuklearna elektrana Krško 2 bi mogla da bude u funkciji 2035.

Nuklearna elektrana Krško 2 bi mogla da bude u funkciji 2035.

29. novembar 2017. - Drugi blok u nuklernoj elektrani Krško mogao bi da bude pušten u rad 2035. godine,...

cwp crna gora montechevo solar elektrana

CWP ulazi na tržište Crne Gore sa solarnom elektranom snage 400 MW

29. novembar 2017. - CWP Europe, kompanija za razvoj projekata za obnovljive izvore energiju, ulazi na tržište Crne Gore...