Mobilnost

Kineski Yinlong kupuje 51% Ikarbusa i počinje proizvodnju električnih vozila

Foto: Yinlong

Objavljeno

10.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Očekuje se da će kineski Yinlong polovinom juna kupiti 51% Ikarbusa i proširiti proizvodnju i na električna vozila, izjavio je Aleksandar Vićentić, generalni direktor srpskog proizvođača autobusa.

Proces privatizacije je već počeo kroz Unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR), rekao je Vićentić Tanjugu, prenosi eKapija.

Nakon što Yinlong kupi 51% Ikarbusa, država će ostati vlasnik oko 26%, a preostali deo biće u vlasništvu malih akcionara, rekao je Vićentić. On kaže da će kineski partner otkupiti i oko 9,5 miliona evra duga Ikarbusa.

Yinlong je jedan od najvećih svetskih prozivođača baterija za elektrovozila, a ujedno je i veliki proizvođač elektroautobusa, elektrokamiona i elektrodostavnih vozila.

„Yinlong ima ozbiljne planove za Ikarbus. Zadržaće postojeći proizvodni program i proširiće ga elektrovozilima koje planira najpre da ponudi zemljama Jugoistočne Evrope, a potom i ostalom delu Starog kontinenta“, rekao je Vićentić.

Kapaciteti Ikarbusa su nedovoljno iskorišćeni od sredine 2018, rekao je Vićentić. Prema njegovim rečima, Ikarbus trenutno radi sedam autobusa za kupca u Mađarskoj, još dva autobusa za lokalne kupce, a radi i velike remonte za Gradsko saobraćajno preduzeće (GSP) Beograd.

Vićentić je rekao i da Ikarbus sada ima 120 zaposlenih, nakon što se 140 odlučilo za socijalni program, koji je sproveden pred kraj prošle godine, i dobilo 200 evra po godini radnog staža.

Mediji su ranije preneli da bi GSP bio jedan od kupaca električnih autobusa koje bi proizvodio Ikarbus, kao i da kineski investitor namerava u Srbiji da izgradi i fabriku baterija.

Ikarbusova proizvodnja električnih autobusa bi stvorila veliki potencijal za izgradnju novih manjih fabrika koje bi bile kooperanti u ovom projektu.

Proizvodnja delova za električna vozila počinje u 2019.

Na polju e-mobilnosti u Srbiji važna vest je i da nemački proizvođač auto-komponenti ZF Friedrichshafen AG gradi fabriku u Pančevu u kojoj će proizvoditi pogone za hibridna i električna vozila, u okviru projekta vrednog 160 miliona evra.

Prema ranijim najavama, fabrika će u 2019. početi proizvodnju električnih motora i generatora za hibridne i električne pogone, kao i drugih komponenata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zapadni Balkan spreman da modernizuje zeleznicu Buducnost je na sinama

Zapadni Balkan spreman da modernizuje železnicu – Budućnost je na šinama

13 September 2021 - Zemlje Zapadnog Balkana su se dogovorile da transformišu i prošire železnicu i uvedu ekspresne međugradske linije i tako doprinesu održivoj mobilnosti

Massive-Attack_Climate-report

Massive Attack za smanjenje emisija CO2 tokom turneja i koncerata

10 September 2021 - Massive Attack radi na koncepciji turneja i koncerata sa što manjim emisijama CO2 za celu muzičku industriju, a testiraće rešenja na svojoj turneji.

Rekordna koncentracija litijuma geotermalnoj vodi Engleskoj

Rekordna koncentracija litijuma nađena u geotermalnoj vodi u Engleskoj

02 September 2021 - U vodi koju koristi prva geotermalna elektrana u Velikoj Britaniji ima litijuma za proizvodnju do 1.500 tona godišnje bez zagađivanja i ispuštanja CO2

grad Evropsko priznanje planiranje odrzive urbane mobilnosti

Prijavite se za Evropsku nagradu za planiranje održive urbane mobilnosti

19 August 2021 - Lokalne vlasti mogu da se do kraja oktobra uključe u konkurs za Evropsko priznanje za planiranje održive urbane mobilnosti – SUMP Award