OIE

Kineski Hunan Rich namerava da izgradi fabriku solarnih panela u Srbiji

Kineski Hunan Rich izgradi fabriku solarnih panela Srbiji

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Objavljeno

09.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović potpisala je memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i kompanije Hunan Rich Photovoltaic Science and Technology iz Kine za projekte fabrike solarnih panela i solarne elektrane u Srbiji.

Više desetina sporazuma je potpisano povodom posete predsednika Kine Si Đinpinga Srbiji. Posebno se ističu dva koja se tiču investicija u sektoru energetike, a procenjeni su na ukupno 2,7 milijardi evra. Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je u ime vlade potpisala memorandum o razumevanju s kineskom kompanijom Hunan Rich Photovoltaic Science and Technology.

Poznata je i kao Rich PV. Namerava da izgradi fabriku solarnih panela godišnjeg kapaciteta jednog gigavata i solarnu elektranu od 200 megavata. Proizvodni pogon bi se nalazio u Paraćinu, otkrili su zvaničnici.

Kompanija će u naredne tri godine u fabriku uložiti 30 miliona evra i otvoriti 180 radnih mesta, izjavila je Đedović Handanović. Kazala je i da je najavljena investicija u solarnu elektranu vredna 280 miliona evra. Vlada će podržati te dve direktne strane investicije, naglasila je ministarka.

Srbija ima ambiciju da postane značajan proizvođač solarnih panela, vodonika

Hunan Rich Photovoltaic je na svojoj veb stranici naveo da je strateški partner pokrajinske vlade u Hunanu na jugoistoku Kine. Sedište mu je u gradu Čangša, prestonici te provincije.

„Želimo da Srbija povećava svoju energetsku nezavisnost i da bude značajan akter u proizvodnji i solarnih panela i vodonika u našem regionu i u Evropi“, kazala je Đedović Handanović.

Ona je danas sa drugom kineskom kompanijom, China Energy International Group, potpisala okvirni sporazum o postrojenju za preradu nafte i naftnih derivata u Smederevu. Planirana investicija iznosi 2,4 milijarde evra, objavilo je ministarstvo.

Globalna trka u privlačenju investicija u proizvodnju opreme za dobijanje zelene energije

Jedan od ključnih faktora energetske tranzicije i puta ka energetskoj nezavisnosti jeste dostupnost tehnologije ili, konkretnije, opreme. Potražnja munjevito raste za solarnim panelima i vetroturbinama kao i pratećim uređajima i neophodnim sirovinama.

Centri za istraživanja i razvoj i fabrike su izuzetno važni za obrazovanje i obuku potrebnog kadra. Oni donose radna mesta, što je od suštinskog značaja za zemlje koje nameravaju da postepeno pozatvaraju termoelektrane na ugalj.

Proizvodnja fotonaponskih panela u EU se osipa

Evropska unija je oklevala u odgovoru na ogromne subvencije u Sjedinjenim Državama za proizvodnju i skladištenje energije iz obnovljivih izvora, uključujući industriju opreme. Takođe je nespremna gledala kako premoć Kine u tim tehnologijama raste na svetskom nivou.

Domaći proizvođači vetroturbina se bore s gubicima, a u sektoru fotonaponske opreme situacija je mnogo drastičnija. Retke fabrike za integrisanu proizvodnju solarnih panela se zatvaraju i sele iz EU. Industrijska aktivnost se svodi na sklapanje modula i drugih uređaja za te sisteme, uglavnom od uvezenih komponenti.

Turska je pak suprotan primer. Država obavezuje investitore da koriste visok udeo domaće radne snage i opreme za vetrenjače i solarne elektrane, a daje podsticaje na oba kraja lanca snabdevanja. Tako je omogućen uzlet turske industrije i smanjena je zavisnost od uvoza.

U Srbiji postoji jedna fabrika solarnih panela

Inače, firma DoMi eko solar započela je prošle godine proizvodnju solarnih panela pored Velike Plane. To je prvi pogon te vrste u zemlji.

Shanghai Fengling Renewables iz Kine radi na projektima solarnih elektrana i vetroelektrana od 1,5 gigavata odnosno 500 megavata na istoku Srbije. Dopunio bi ih sistemom za proizvodnju zelenog vodonika sa godišnjim kapacitetom 30.000 tona.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Severna Makedonija novu vladu energetike Sanja Bozinovska

Severna Makedonija ima novu vladu – resor energetike preuzela Sanja Božinovska

9. maj 2024. - U vladi premijera Hristijana Mickoskog, konsultantkinja za energetiku Sanja Božinovska je izabrana za ministarku energetike, rudarstva i mineralnih sirovina

Lancana-havarija-dalekovodima-bez-struje-Crnu-Goru-BiH-Albaniju-Dalmaciju

Lančana havarija na dalekovodima ostavila bez struje Crnu Goru, BiH, Albaniju, Dalmaciju

9. maj 2024. - Usled preopterećenja ključnih interkonektivnih vodova došlo je do prekida isporuke električne energije u velikom delu regiona

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

9. maj 2024. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije

Srbija-studiju-mogucnosti-izgradnje-nuklearnih-elektrana

Srbija naručuje studiju o mogućnosti izgradnje nuklearnih elektrana

9. maj 2024. - Ministarstvo prima prijave konsultanata za sprovođenje analize tehnologija za nuklearnu energiju uključujući male modularne reaktore