OIE

Srbija dobila prvu fabriku za proizvodnju solarnih fotonaponskih panela

srbija fabrika za solarne panele velika plana

Foto. Domi Eko Solar

Objavljeno

18.12.2023.

Država

Podeli

Objavljeno

18.12.2023.

Država

Podeli

Firma Domi Eko Solar započela je proizvodnju solarnih panela za proizvodnju električne energije u pogonu pored Velike Plane, u centralnoj Srbiji. To je prva fabrika za proizvodnju fotonaponskih panela u zemlji.

Srbija beleži veliki rast instalacije solarnih panela za sopstvenu potrošnju u domaćinstvima i firmama, pa je od stvaranje zakonskih uslova da građani i privreda postanu prozjumeri, početkom prošle godine, njihov broj do danas prešao 2.700, a instalisana snaga 37 MW. U isto vreme pripremaju se privatna ulaganja u velike solarne elektrane, kao i projekat od 1 GW koji sprovodi država.

Dragan Rajović, direktor i vlasnik firme Domi Eko Solar, kaže za Balkan Green Energy News da će proizvoditi dve vrste panela. Od 450 W koji su namenjeni prozjumerima, i građanima i privredi, i od 550 W koji su predviđeni za solarne elektrane većeg kapaciteta.

Italijanska firma Ecoprogetti nedavno je isporučila proizvodnu liniju, koja je posle probnog rada započela i serijsku proizvodnju

„Kapacitet fabrike je 100 MW na godišnjem nivou, i planirano je da se dostigne do polovine sledeće godine, a investicija se procenjuje na tri miliona evra samo u opremi za proizvodnju“, kaže Rajović.

Italijanska firma Ecoprogetti nedavno je isporučila proizvodnu liniju, koja je posle probnog rada započela i serijsku proizvodnju. Rajović ističe da za nekoliko dana stižu i predstavnici akreditacionog tela TUV SUD  kako bi proverili standarde proizvodnje i izdali sertifikat IEC 61215 i IEC 61730.

Rajović naglašava da je fabrika novije generacije, a fotonaponska tehnologija je najmodernija.

srbija fabrika za solarne panele

Vladimir Dimitrijević, projekt menadžer, kaže da je proizvodna linija poluatomatska i ima deset operatera u jednoj smeni, a plan je da ukupno zaposle 45 radnika u tri smene. U pogonu se ne obavlja prosto sklapanje panela, već proizvodnja u kojoj se koriste fotonaponske ćelije, staklo, nekoliko vrsta žice, folije – topljive i trajne, razvodne kutije.

Proizvodna linija je projektovana tako da kapacitet lako može da se poveća sa 100 MW na 200 ili 300 MW

Proizvodna linija je, prema njegovim rečima, projektovana tako da kapacitet lako može da se poveća sa 100 MW na 200 ili 300 MW. Plan je da se paneli prodaju na veliko, u Srbiji i EU, ali i da se otvore maloprodajni objekti u zemlji.

Kvalitet panela, kako naglašava Rajović, im je na prvom mestu, posebno ako se ima u vidu da je tržište preplavljeno raznom robom.

„Domi Eko Solar će garantovati za kvalitet koji je proizvod najmodernije opreme i poštovanja vodećih industrijskih standarda, a najveća prednost je što investitori i kupci mogu doći i lično videti i uveriti se u pomenuti kvalitet, za razliku od lokalnih distributera proizvoda inostranih kompanija“, istakao je Rajović.

Komentara: (2)
Mile Markovic / 14.03.2024.

Dobar dan gospodine Vladimire koliko bi koštalo da se ugradi za jedno domaćinstvo na kući od 250 kvadrata da funkcionišu svi uređaji mi Želja mi je da ste me razumeli iako se nisam lepo izjasnio živim u Majlovcu sredina puta Požarevac Veliko Gradište čekam odgovor Hvala vam puno

Душан / 06.07.2024.

Поштовање,

Ја бих желео да поставим соларне панеле у викендици око Гроцке производне јачине до максимум 10kW са могућности убацивања струје у елктро мрежу Србије. Да ли ми можете дати стручни савет и да ли опрему могу купити код вас у Великој Плани?

Хвала,
Душан

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

18. decembar 2023. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

18. decembar 2023. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

18. decembar 2023. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

18. decembar 2023. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže