OIE

EU ispituje da li kineski snabdevači vetroturbina, solarnih panela primaju nelegalne subvencije

EU-ispituje-kineski-snabdevaci-vetroturbina-solarnih-panela-nelegalne-subvencije

Foto: Aurore Martignoni / EC - Audiovisual Service

Objavljeno

10.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Ubrzo nakon pokretanja temeljnih istraga protiv kineskih snabdevača solarnih panela LONGi i Shanghai Electric zbog sumnje na protivzakonite državne subvencije, Evropska komisija proširuje mere na neke vetroturbine iz te zemlje. U naporima da zaštiti domaće tržište visoke tehnologije, Evropska unija namerava da uvede kriterijum sajberbezbednosti.

Evropska komisija je prošle sedmice otpočela temeljne istrage zbog indicija da su kineski proizvođači LONGi i Shanghai Electric, koji su nastupili na velikom tenderu za solarne parkove u Rumuniji, imali nepravičnu prednost nad konkurentima. Izvršna potpredsednica Evropske komisije za Evropu prilagođenu digitalnom dobu i komesarka za konkurenciju Margrete Vestager objavila je da su u fokus došli i kineski podsticaji za sektor vetroturbina.

Ona u svom govoru u Prinstonu u Nju Džersiju nije imenovala kineske snabdevače koji su na meti novih istraga. Po svemu sudeći su u početnoj fazi. Vestager je kazala da se postupak tiče uslova razvoja vetroparkova u Španiji, Grčkoj, Francuskoj, Rumuniji i Bugarskoj.

Vestager: Predvodnici su oni koji kontrolišu najbitnije tehnologije i lance snabdevanja vezane za njih

„Jedno je jasno: u svetu koji se vrti oko tehnologije, predvodnici su oni koji kontrolišu najbitnije tehnologije, i lance snabdevanja vezane za njih. Čipovi, baterije, električna vozila: naša konkurentnost će, izvesno je, zavisiti od našeg kapaciteta da ih proizvodimo i plasiramo. I pandemija kovida i brutalni rat Rusije u Ukrajini ukazali su nam na mesta na kojima smo ranjivi“, objasnila je.

I Evropa i Sjedinjene Države zavise od trećih zemalja u nabavci opreme za ključne tehnologije i sirovina potrebnih da se ona proizvede, navela je regulatorka najvišeg ranga u EU. „A Kina je u ovoj oblasti izgradila snažnu poziciju, i nije uvek igrala fer. Kina je za nas istovremeno partnerka, takmac u privredi i sistemska rivalka“, dodala je Vestager.

Propis o stranim subvencijama je uvod u sistemsko zaoštravanje

Treba pomenuti da je Euractiv nedavno skrenuo pažnju na rad EU na pravnom okviru uključujući evropski Paket za vetroelektrane i zakon o podršci potpunoj dekarbonizaciji industrije (NZIA). Ta medijska kuća je zaključila da će se administracija u Briselu okomiti na kineske vetroturbine kao na Huawei. Među predloženim kriterijumima je sajberbezbednost. Otud i asocijacija na zabranu pristupa razvoju telekomunikacionih sistema 5G za ovog tehnološkog giganta iz Šendžena.

Zaoštravanje kontrole snabdevača opreme za fotonaponske sisteme i vetroturbine zasnovano je na novom Propisu o stranim subvencijama – FSR

Komesari i komesarke su odbili zahteve evropskih proizvođača solarnih panela i prateće opreme da uvedu carine na kineski uvoz. S druge strane, izgleda da će se osloniti na standarde za uticaj na životnu sredinu i društvo, uz radnička prava i još poneki mehanizam. Među njima je novi Propis o stranim subvencijama ili FSR, na kojem je zasnovan proces protiv snabdevača solarnih panela i vetroturbina.

Huawei i drugi kineski proizvođači već godinama na zapadu trpe i zbog restrikcija na drugu opremu, prvenstveno potrošačku elektroniku.

Turska je još pre sedam godina uvela antidamping mere na svojoj granici da ograniči uvoz solarnih panela iz Kine. Nedavno ih je proširila na pet drugih zemalja da bi sprečila da se kineski proizvođači probiju posredno preko njih.

Igrajte po pravilima

Komesarka Vestager je podsetila da je Evropska komisija od oktobra ispituje da li Kina isporuke električnih vozila podržava protivzakonitim subvencionisanjem. „Ukoliko utvrdimo da su ti električni automobili protivzakonito subvencionisani, uvešćemo mere da ih suzbijemo. Svaki put kada posumnjamo da je bilo koja strana kompanija u nepravično boljem položaju na nekom javnom tenderu, kopamo dalje“, istakla je.

EU je jednom istragom obuhvatila učešće kineske državne kompanije CRRC na javnom tenderu za vozove u Bugarskoj, pa se ova povukla. Inače, ugovori kineskih kompanija za projekte vetroelektrana u Srbiji i Bosni i Hercegovini takođe su izazvali negodovanje u Briselu.

Manje od tri odsto solarnih panela instaliranih u EU nabavlja se u Evropi

„Dozvolite da jasno kažem: investicije koje puštamo u naše lance snabdevanja, istrage koje sprovodimo, ili nove alatke koje smo razvili – nijedna od njih nije smišljena da ograniči uspeh Kine. Smišljene su da povrate pravičnost u naše ekonomske odnose. Svako je dobrodošao da ostvari uspeh. Svako je dobrodošao da trguje s Evropom. Ali moraju da igraju po pravilima“, izjavila je Vestager.

Ona je opisala kako tumači uspon Kine do tačke gde sada dominira industrijom opreme za fotonaponske sisteme, pa je manje od tri procenta solarnih panela instaliranih u EU uopšte nabavljeno u Evropi.

„Prvo, privlačeći strane investicije na svoje veliko domaće tržište, obično pod uslovom da se zasnivaju mešovite firme. Drugo, ovladavajući tehnologijom, i to ne uvek na legitiman način. Treće, odobravajući ogromne subvencije domaćim snabdevačima, a za to vreme sve više zatvarajući domaće tržište za strana preduzeća. I četvrto, izvozeći višak kapaciteta u ostatak sveta po niskim cenama“, tvrdi Vestager.

Optužila je vladu u Pekingu da istu igru igra u raznim sektorima. „Naše privrede to ne mogu da prime. Nije to opasno samo za našu konkurentnost. Takođe ugrožava našu ekonomsku bezbednost“, podvukla je Vestager.

Štetno nadmetanje SAD sa EU u subvencijama

Grupa sedam (G7) treba da sastavi listu „objektivnih“ kriterijuma za pouzdanost bez obzira na zemlju porekla čistih tehnologija od ključnog značaja, predložila je Vestager. Ocenila je da je u Zakonu o obaranju inflacije (IRA) u SAD propuštena prilika za takav pristup. Reč je o ogromnom paketu podsticaja za tehnologije za dekarbonizaciju. EU još nije uspela da se dogovori kako da jedinstveno reaguje, iako se neki investitori već sele preko Atlantika.

„Vezivanjem kriterijuma za lokalnu proizvodnju, umesto za pouzdanost, SAD su ograničile domet zapadnim proizvođačima. A to nas je prisililo da reagujemo tako što ćemo omogućiti jednake subvencije. Što znači da, u suštini, i jedni i drugi koristimo novac poreskih obveznika da jedni drugima odvlačimo projekte ili ih štitimo jedni od drugih“, naglasila je Vestager.

WindEurope zadovoljan daljim pokretanjem istraga

Kineski proizvođači svoje vetroturbine u Evropi nude po cenama i do 50 odsto nižim od onih po kojima se prodaju mašine napravljene u Evropi, saopštio je WindEurope.

„U potpunosti razumemo komisijin stav. Kineski proizvođači vetroturbina nude mnogo niže cene nego evropski proizvođači kao i neverovatno velikodušne uslove finansiranja, sa odlaganjem početka otplate do tri godine. To ne možete da radite bez nepravičnog javnog subvencionisanja“, izjavio je generalni direktor ove industrijske grupacije Džajls Dikson. Naglasio je da evropskim proizvođačima po propisima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) nije dozvoljeno da nude takve grejs-periode.

Odlaganje početka otplate se suštinski svodi na to da kineski proizvođači nude svoje turbine besplatno na period dok operater vetrofarme već ne bude iza sebe imao tri godine sticanja prihoda, po tumačenju organizacije WindEurope.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

10. april 2024. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

10. april 2024. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

10. april 2024. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

10. april 2024. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače