OIE

Kinezi izgradili najveći vetropark u Hrvatskoj

Norinco zavrsio gradnju najveceg hrvatskog vetroparka Senj

Foto: _Alicja_ from Pixabay

Objavljeno

23.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Kineska građevinska kompanija Norinco završila je gradnju vetroparka Senj, koji je sada najveća vetroelektrana u Hrvatskoj. To je druga najveća kineska investicija u Hrvatskoj nakon izgradnje mosta na Pagu, koja je koštala više od 500 miliona evra.

Vetroelektrana Senj instalisane snage 156 megavata (MW) nalazi se u blizini grada Senja na obali Jadranskog mora. Investicija u elektranu ranije je procenjena na 180 miliona evra, ali, kako navodi portal Nacional.hr, na kraju je dostigla 230 miliona evra. Izgradnja je počela pre tri godine.

Vetroelektrana Senj obuhvata 39 vetroturbina. Prve četiri turbine su puštene u probni rad, dok će ostale biti puštane u probni rad u narednih šest meseci, preneo je portal.

U probni rad su puštene četiri od ukupno 39 vetroturbina

Završetkom radova na podizanju vetroturbina, uspešno je okončana izgradnja projekta vetroelektrane Senj nakon dvogodišnjih napora svih članova projektnog tima, navodi se u saopštenju kompanije Norinco.

Vetropark se prostire na 65 kvadratnih kilometara. Projekat obuhvata 39 vetroturbina snage četiri MW, pomoćnu opremu, prateće stubove, novu buster stanicu (eng. booster station)i izgradnju i rekonstrukciju dalekovoda, naveo je Norinco.

Investicija u vetropark je sa planiranih 180 miliona evra povećana na 230

Procenjena godišnja proizvodnja vetroparka je oko 538 GWh.

Kako prenosi portal, Norinco je zainteresovan i za gradnju solarnih elektrana u blizini Zadra, koji je južno od Senja, na nekih 120 kilometara.

Do završetka vetroparka Senj, najveća elektrana za proizvodnju energije iz vetra bio je Korlat, snage 58 MW. Inače, vetroelektrana Krš-Pađene, sange 142 MW, je u probnom radu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Artur Lorkowski energetska zajednica direktor

Poljski diplomata Artur Lorkovski novi direktor Energetske zajednice

04 децембра 2021 - On je na toj poziciji zamenio Janeza Kopača koji je devet godina bio direktor Sekretarijata Energetske zajednice

Privreda cene struje Srbija BiH Crna Gora

Energetska kriza drma ceo region: privreda traži pomoć da bi se izbegla otpuštanja i inflacija

03 децембра 2021 - Firme iz BiH, Crne Gore i Srbije upozoravaju na najavljeno poskupljenje električne energije i do čak 200 odsto

Konferencija RES fondacije Siromasni subvencije ubrza dekarbonizacija grejanja

Konferencija RES fondacije: Siromašni moraju dobiti veće subvencije da se ubrza dekarbonizacija grejanja

03 децембра 2021 - Ugrožena domaćinstva u regionu mahom ne mogu da priušte renoviranje stambenog prostora i zamenu grejnih tela, čak ni uz subvenciju od 50 odsto

Severna Makedonija produžava stanje energetske krize za još šest meseci

02 децембра 2021 - Cilj odluke je da se obezbedi sprovođenje mera i aktivnosti za prevazilaženje problema u snabdevanju električnom energijom