OIE

Kinezi izgradili najveći vetropark u Hrvatskoj

Norinco zavrsio gradnju najveceg hrvatskog vetroparka Senj

Foto: _Alicja_ from Pixabay

Objavljeno

23.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Kineska građevinska kompanija Norinco završila je gradnju vetroparka Senj, koji je sada najveća vetroelektrana u Hrvatskoj. To je druga najveća kineska investicija u Hrvatskoj nakon izgradnje mosta na Pagu, koja je koštala više od 500 miliona evra.

Vetroelektrana Senj instalisane snage 156 megavata (MW) nalazi se u blizini grada Senja na obali Jadranskog mora. Investicija u elektranu ranije je procenjena na 180 miliona evra, ali, kako navodi portal Nacional.hr, na kraju je dostigla 230 miliona evra. Izgradnja je počela pre tri godine.

Vetroelektrana Senj obuhvata 39 vetroturbina. Prve četiri turbine su puštene u probni rad, dok će ostale biti puštane u probni rad u narednih šest meseci, preneo je portal.

U probni rad su puštene četiri od ukupno 39 vetroturbina

Završetkom radova na podizanju vetroturbina, uspešno je okončana izgradnja projekta vetroelektrane Senj nakon dvogodišnjih napora svih članova projektnog tima, navodi se u saopštenju kompanije Norinco.

Vetropark se prostire na 65 kvadratnih kilometara. Projekat obuhvata 39 vetroturbina snage četiri MW, pomoćnu opremu, prateće stubove, novu buster stanicu (eng. booster station)i izgradnju i rekonstrukciju dalekovoda, naveo je Norinco.

Investicija u vetropark je sa planiranih 180 miliona evra povećana na 230

Procenjena godišnja proizvodnja vetroparka je oko 538 GWh.

Kako prenosi portal, Norinco je zainteresovan i za gradnju solarnih elektrana u blizini Zadra, koji je južno od Senja, na nekih 120 kilometara.

Do završetka vetroparka Senj, najveća elektrana za proizvodnju energije iz vetra bio je Korlat, snage 58 MW. Inače, vetroelektrana Krš-Pađene, snage 142 MW, je u probnom radu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski

Srbija EU grant dalekovode pametna brojila

EU kreditima i donacijom podržava projekte dalekovoda, pametnih brojila u Srbiji

08 августа 2022 - Srbiji je preko WBIF-a odobreno 17 miliona evra za dalekovode i unapređenje elektrodistributivnog sistema. Ta dva projekta su vredna ukupno 81 milion evra i finansiraju se iz kredita.

EPCG snizio cenu prodaju 10 odsto udela vlasnistvu

EPCG snizio cenu za prodaju 10 odsto udela u vlasništvu

06 августа 2022 - U toku je još jedan pokušaj privlačenja mogućih strateških partnera da preuzmu udeo u termoelektrani Pljevlja

h bridges etf drugo mesto tamicenje 2022

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na najvećem svetskom takmičenju za energetsku elektroniku

05 августа 2022 - U finalu su u Sjedinjenim Američkim Državama bili bolji od dva američka, dva nemačka i jednog fakulteta sa Šri Lanke