OIE

Kinezi izgradili najveći vetropark u Hrvatskoj

Norinco zavrsio gradnju najveceg hrvatskog vetroparka Senj

Foto: _Alicja_ from Pixabay

Objavljeno

23.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Kineska građevinska kompanija Norinco završila je gradnju vetroparka Senj, koji je sada najveća vetroelektrana u Hrvatskoj. To je druga najveća kineska investicija u Hrvatskoj nakon izgradnje mosta na Pagu, koja je koštala više od 500 miliona evra.

Vetroelektrana Senj instalisane snage 156 megavata (MW) nalazi se u blizini grada Senja na obali Jadranskog mora. Investicija u elektranu ranije je procenjena na 180 miliona evra, ali, kako navodi portal Nacional.hr, na kraju je dostigla 230 miliona evra. Izgradnja je počela pre tri godine.

Vetroelektrana Senj obuhvata 39 vetroturbina. Prve četiri turbine su puštene u probni rad, dok će ostale biti puštane u probni rad u narednih šest meseci, preneo je portal.

U probni rad su puštene četiri od ukupno 39 vetroturbina

Završetkom radova na podizanju vetroturbina, uspešno je okončana izgradnja projekta vetroelektrane Senj nakon dvogodišnjih napora svih članova projektnog tima, navodi se u saopštenju kompanije Norinco.

Vetropark se prostire na 65 kvadratnih kilometara. Projekat obuhvata 39 vetroturbina snage četiri MW, pomoćnu opremu, prateće stubove, novu buster stanicu (eng. booster station)i izgradnju i rekonstrukciju dalekovoda, naveo je Norinco.

Investicija u vetropark je sa planiranih 180 miliona evra povećana na 230

Procenjena godišnja proizvodnja vetroparka je oko 538 GWh.

Kako prenosi portal, Norinco je zainteresovan i za gradnju solarnih elektrana u blizini Zadra, koji je južno od Senja, na nekih 120 kilometara.

Do završetka vetroparka Senj, najveća elektrana za proizvodnju energije iz vetra bio je Korlat, snage 58 MW. Inače, vetroelektrana Krš-Pađene, snage 142 MW, je u probnom radu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Djedovic Dedovic Lezimo na milijardama od strateskih mineralnih sirovina

Đedović: Ležimo na milijardama od strateških mineralnih sirovina

23. novembar 2021. - Korišćenje strateških mineralnih sirovina mora da bude u najboljem interesu privrede, poručila je ministarka Dubravka Đedović Handanović

Rystad Energy elektricne-mreze-neophodno-investirati-3-1-biliona-dolara-do-2030-ogranici-globalno-zagrevanje

U električne mreže neophodno uložiti 3,1 bilion dolara do 2030. da se ograniči globalno zagrevanje

23. novembar 2021. - Zastarelost i neodgovarajuće karakteristike elektromreže su među najznačajnijim preprekama u energetskoj tranziciji, upozorava Rystad Energy

oie hrvatska oieh prikljucak na mrezu metodologija

OIE Hrvatska: Blokirani projekti za obnovljive izvore energije u Hrvatskoj

23. novembar 2021. - Zaustavljen je kompletan sistem dobijanja lokacijske, građevinske i upotrebne dozvole za postojeće projekte za obnovljive izvore energije

GGF i UniCredit Bank Srbija produbili saradnju novim zajmom od 50 miliona evra za zelene elektrane

GGF i UniCredit Bank Srbija produbili saradnju zajmom od 50 miliona evra za zelene elektrane

23. novembar 2021. - UniCredit Bank Srbija je od GGF-a dobila zajam od 50 miliona evra za velike projekte zelenih elektrana, čime su ojačali saradnju