OIE

Kinezi izgradili najveći vetropark u Hrvatskoj

Norinco zavrsio gradnju najveceg hrvatskog vetroparka Senj

Foto: _Alicja_ from Pixabay

Objavljeno

23.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Kineska građevinska kompanija Norinco završila je gradnju vetroparka Senj, koji je sada najveća vetroelektrana u Hrvatskoj. To je druga najveća kineska investicija u Hrvatskoj nakon izgradnje mosta na Pagu, koja je koštala više od 500 miliona evra.

Vetroelektrana Senj instalisane snage 156 megavata (MW) nalazi se u blizini grada Senja na obali Jadranskog mora. Investicija u elektranu ranije je procenjena na 180 miliona evra, ali, kako navodi portal Nacional.hr, na kraju je dostigla 230 miliona evra. Izgradnja je počela pre tri godine.

Vetroelektrana Senj obuhvata 39 vetroturbina. Prve četiri turbine su puštene u probni rad, dok će ostale biti puštane u probni rad u narednih šest meseci, preneo je portal.

U probni rad su puštene četiri od ukupno 39 vetroturbina

Završetkom radova na podizanju vetroturbina, uspešno je okončana izgradnja projekta vetroelektrane Senj nakon dvogodišnjih napora svih članova projektnog tima, navodi se u saopštenju kompanije Norinco.

Vetropark se prostire na 65 kvadratnih kilometara. Projekat obuhvata 39 vetroturbina snage četiri MW, pomoćnu opremu, prateće stubove, novu buster stanicu (eng. booster station)i izgradnju i rekonstrukciju dalekovoda, naveo je Norinco.

Investicija u vetropark je sa planiranih 180 miliona evra povećana na 230

Procenjena godišnja proizvodnja vetroparka je oko 538 GWh.

Kako prenosi portal, Norinco je zainteresovan i za gradnju solarnih elektrana u blizini Zadra, koji je južno od Senja, na nekih 120 kilometara.

Do završetka vetroparka Senj, najveća elektrana za proizvodnju energije iz vetra bio je Korlat, snage 58 MW. Inače, vetroelektrana Krš-Pađene, snage 142 MW, je u probnom radu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

čisti vodonik Devet clanica EU zeli proizvodnju vodonika iz nuklearne energije

Devet članica EU traži zeleni status za vodonik dobijen pomoću struje iz nuklearki

23. novembar 2021. - Devet država članica želi da ružičasti i zeleni odnosno čisti i obnovljivi vodonik u EU imaju isti status, radi ubrzavanja dekarbonizacije

azerbejdzan prirodni gas ministarski savet djedovic

Azerbejdžan na dobrom putu da duplira isporuke gasa Evropi, ali i započne izvoz zelene energije

23. novembar 2021. - Predstavnici ukupno 15 zemalja i EU prisustvovali su 9. ministarskom sastanku Savetodavnog veća Južnog gasnog koridora u Bakuu

krivaca vetropark prvi komercijalni ugovor o otkupu struje axpo mk grupa alfi erste

Potpisan prvi komercijalni ugovor o otkupu struje u Srbiji – obezbeđeno finasiranje za vetropark Krivača

23. novembar 2021. - MK grupa i ALFI Green Energy Fund obezbedili su 155 miliona evra za ulaganje u vetropark od konzorcijuma kreditora koje predvodi Erste grupa

Slovenacki DEM reverzibilnu hidroelektranu 440 megavata Kozjak

Slovenački DEM se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu od 440 megavata

23. novembar 2021. - Dravske elektrarne Maribor (DEM) šire poslovanje sa hidroelektrana na vetroparkove i solarne farme, baterije i geotermalnu energiju