OIE

Srbija dobila novi vetropark posle četiri godine

rudis alibunar I vetropark srbija

Foto: PublicDomainPictures from Pixabay

Objavljeno

01.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenačka firma Rudis otvorila je vetroelektranu Alibunar I, snage 9 MW, koja ujedno predstavlja prvi vetropark izgrađen u Srbiji posle 2019. godine kada je počeo da radi Čibuk 1.

Rudis, sa sedištem u Trbovlju, saopštio je da je u oktobru priključio svoju vetroelektranu VE Alibunar I na 20 kV distributivnu mrežu i isporučio prve količine električne energije u mrežu.

Elektrana će proizvoditi 27-29 GWh električne energije godišnje, što je dovoljno, kako su naveli, za snabdevanje 6.000 domaćinstava.

Rudis je do projekta došao tako što je početkom 2022. kupio firmu Balkan Electric, registrovanu u Srbiji, koja je imala građevinsku dozvolu za vetropark  sa tri vetroturbine snage 3 MW, saopštio je Rudis.

Svu električnu energiju proizvedenu u vetroelektrani otkupljuje firma PLC Interenergo

Investiciju od 15,5 miliona evra finansirala je 75 odsto Nova Ljubljanska banka kroz kredit sa rokom dospeća od 15 godina, a ostatak je obezbedio Rudis.

Svu električnu energiju proizvedenu u vetroelektrani otkupljuje PLC Interenergo na osnovu dugoročnog ugovora o otkupu električne energije (eng. PPA), saopštio je Rudis, i dodao da je PLC Interenergo uključio elektranu u svoju balansnu grupu Interenergo-Kellag i obezbeđuje za nju balansnu energiju.

Za pravne aspekte razvoja vetroparka bila je zadužena advokatska kancelarija Karanović & partneri. Njihov tim, kako su saopštili, pomogao je Rudisu u procesu akvizicije i razvoja projekta.

Osim toga Karanović & partneri savetovali su PLC Interenergo u vezi sa sklapanjem PPA ugovora za vetropark Alibunar I, navela je advokatska kancelarija.

Inače, slovenački Interenergo, koji je vlasnik firme PLC Internet, početkom oktobra otvorio je solarnu elektranu Bukovica u Hrvatskoj. Kompanija je veoma aktivna u  regionu i trenutno, razvija više projekata za obnovljive izvore energije.

Uvertira za drugi talas investicija u energiju vetra u Srbiji

Moglo bi se reći da vetropark Alibunar I predstavlja uvertiru za drugi talas investicija u energiju vetra u Srbiji.

Srbija trenutno ima 397 MW u vetroparkovima Čibuk 1, Kovačica, Košava 1, Alibunar, Kula, Malibunar i La Piccolina, koji su izgrađeni u prvom talasu, u okviru kvote od 500 MW koju je dodelilo Ministarstvo rudarstva i energetike.

U kvoti je i vetropark Plandište, snage 102 MW, koji je u izgradnji. Kostolac, snage 66 MW, nije u kvoti, ali se očekuje da će njegova izgradnja biti završena do kraja 2024.

Očekuje se da drugi talas predvode  projekti koji su pobedili na prvim aukcijama u Srbiji

Trenutno je u toku izgradnja još jednog vetroparka.

MK Group i Fintel Energija su u maju 2022.  pokrenuli projekat vetroelektrane Kula 2 u severozapadnoj Srbiji.

Sličnost ovog projekta sa onim koji je Rudis završio, jeste da imaju kapacitet manji od 10 MW što znači da mogu da budu povezani na distributivnu mrežu, a ne na prenosni sistem.

Zahteve za priključenje na prenosni sistem do polovine septembra predali su investitori za elektrane na solar i vetar snage 21.965,2 MW.

Ipak, očekuje se da drugi talas predvode  projekti koji su pobedili na prvim aukcijama u Srbiji. U avgustu su subvencije države osvojila četiri projekta, koja su ispunila kvotu od 400 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

1. novembar 2023. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

1. novembar 2023. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

1. novembar 2023. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

1. novembar 2023. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra