OIE

Interenergo otvorio solarnu elektranu u Hrvatskoj snage 6,25 MW

Interenergo-Bukovica-solarna-elektrana

Foto: Interenergo

Objavljeno

04.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija Interenergo pustila je u rad solarnu elektranu Bukovica kapaciteta 6,25 MW, jednu od pet najvećih fotonaponskih elektrana na zemlji u Hrvatskoj, saopštila je ova kompanija. Interenergo već ima vetropark na istoj lokaciji, a razvija i nove solarne projekte u Hrvatskoj.

Solarna elektrana Bukovica i vetropark koji je Interenergo izgradio 2020. godine nalaze se na degradiranom području u Opštini Jasenica kod Zadra, a zajedno će snabdevati električnom energijom oko 12.000 domaćinstava. Pored se nalazi još jedan, veći solarni park.

Zajedno sa vetroparkom, Bukovica će snabdevati strujom 12.000 domova

Dugoročno i strateško planiranje omogućilo je kompaniji Interenergo ne samo da iskoristi degradirano područje, već i da ostvari sinergiju dva ključna obnovljiva resursa na jednoj lokaciji, rekao je Blaž Šterk, direktor Interenerga, na otvaranju solarne elektrane Bukovica.

Razvojem dobro osmišljenih projekata, kako je naglasio, kompanija jača razvoj regiona, i ubrzava energetsku tranziciju uz pomoć raznovrsnih tehnoloških rešenja.

Uprkos teškom terenu i vremenskim uslovima, Interenergo, koji je u vlasništvu austrijske firme Kelag, je realizovao projekat fotonaponske elektrane u roku od 12 meseci.

„U bliskoj saradnji sa Opštinom Jasenice i našim partnerima, danas smo otvorili našu prvu solarnu elektranu u Hrvatskoj i time napravili još jedan važan korak ka održivijoj energetskoj budućnosti regiona“, istakao je Šterk.

Interenergo planira i gradnju dvostruko veće solarne elektrane kod Zadra

Interenergo u narednim godinama u okolini Zadra namerava da izgradi još jednu solarnu elektranu, dvostruko većeg kapaciteta od Bukovice, dok su u istočnoj Hrvatskoj u fazi razvoja još dva projekta solarnih elektrana ove kompanije.

Osim pomenutih projekata u Hrvatskoj, Interenergo trenutno radi na više od 200 MW projekata obnovljive energije u regionu. Portfolio obnovljivih izvora vode, vetra i sunca ove kompanije u regionu se sastoji od čak 35 projekata, navodi se u saopštenju.

Krajem prošle godine, Interenergo je kupio projekat vetroparka Ivan Sedlo koji se gradi nedaleko od Sarajeva, u BiH. Vrednost projekta Ivan Sedlo je 40,6 miliona evra, a očekuje se da vetroelektrana pokrije potrošnju više od 26.000 domaćinstava, saopšteno je iz kompanije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

4. oktobar 2023. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

4. oktobar 2023. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

4. oktobar 2023. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

4. oktobar 2023. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.