OIE

Interenergo otvorio solarnu elektranu u Hrvatskoj snage 6,25 MW

Interenergo-Bukovica-solarna-elektrana

Foto: Interenergo

Objavljeno

04.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija Interenergo pustila je u rad solarnu elektranu Bukovica kapaciteta 6,25 MW, jednu od pet najvećih fotonaponskih elektrana na zemlji u Hrvatskoj, saopštila je ova kompanija. Interenergo već ima vetropark na istoj lokaciji, a razvija i nove solarne projekte u Hrvatskoj.

Solarna elektrana Bukovica i vetropark koji je Interenergo izgradio 2020. godine nalaze se na degradiranom području u Opštini Jasenica kod Zadra, a zajedno će snabdevati električnom energijom oko 12.000 domaćinstava. Pored se nalazi još jedan, veći solarni park.

Zajedno sa vetroparkom, Bukovica će snabdevati strujom 12.000 domova

Dugoročno i strateško planiranje omogućilo je kompaniji Interenergo ne samo da iskoristi degradirano područje, već i da ostvari sinergiju dva ključna obnovljiva resursa na jednoj lokaciji, rekao je Blaž Šterk, direktor Interenerga, na otvaranju solarne elektrane Bukovica.

Razvojem dobro osmišljenih projekata, kako je naglasio, kompanija jača razvoj regiona, i ubrzava energetsku tranziciju uz pomoć raznovrsnih tehnoloških rešenja.

Uprkos teškom terenu i vremenskim uslovima, Interenergo, koji je u vlasništvu austrijske firme Kelag, je realizovao projekat fotonaponske elektrane u roku od 12 meseci.

„U bliskoj saradnji sa Opštinom Jasenice i našim partnerima, danas smo otvorili našu prvu solarnu elektranu u Hrvatskoj i time napravili još jedan važan korak ka održivijoj energetskoj budućnosti regiona“, istakao je Šterk.

Interenergo planira i gradnju dvostruko veće solarne elektrane kod Zadra

Interenergo u narednim godinama u okolini Zadra namerava da izgradi još jednu solarnu elektranu, dvostruko većeg kapaciteta od Bukovice, dok su u istočnoj Hrvatskoj u fazi razvoja još dva projekta solarnih elektrana ove kompanije.

Osim pomenutih projekata u Hrvatskoj, Interenergo trenutno radi na više od 200 MW projekata obnovljive energije u regionu. Portfolio obnovljivih izvora vode, vetra i sunca ove kompanije u regionu se sastoji od čak 35 projekata, navodi se u saopštenju.

Krajem prošle godine, Interenergo je kupio projekat vetroparka Ivan Sedlo koji se gradi nedaleko od Sarajeva, u BiH. Vrednost projekta Ivan Sedlo je 40,6 miliona evra, a očekuje se da vetroelektrana pokrije potrošnju više od 26.000 domaćinstava, saopšteno je iz kompanije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

4. oktobar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

4. oktobar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

4. oktobar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

4. oktobar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji