OIE

HEP u Obrovcu pustio u rad najveću solarnu elektranu u Hrvatskoj

Obrovac HEP Obrovcu najvecu solarnu elektranu Hrvatskoj

Foto: HEP/YouTube

Objavljeno

16.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Solarna elektrana Obrovac je najveća u Hrvatskoj i sedma u HEP-ovom portfelju, sa svojih 8,7 megavata nominalne i 7,35 megavata priključne snage. U toj državnoj kompaniji kažu da će ove godine biti završene još dve malo veće, a za 2024. se planira početak izgradnje fotonaponskog postrojenja Korlat od čak 99 odnosno 75 megavata.

Hrvatska elektroprivreda je uhvatila zalet u energetskoj tranziciji i uvođenju električne energije iz obnovljivih izvora – na vrhu je lestvice u zemlji u segmentu solarnih elektrana. Donedavno je najveće takvo postrojenje bilo na Visu, a ni najnoviji kompanijin fotonaponski sistem neće dugo ostati na toj poziciji. Sunčana elektrana Obrovac je puštena u redovan rad, a ima 8,7 megavata instalisanog kapaciteta, dok je snaga mrežnog priključka 7,35 megavata.

Ovaj pogon, vredan 6,9 miliona evra, izgrađen je na 11,7 hektara na području nekadašnje fabrike glinice Jadral. Nalazi se pored Interenergovog vetroparka. S procenjenom godišnjom proizvodnjom od 11,3 gigavat-sata moći će da zadovolji potrebe više od 3.500 domaćinstava za električnom energijom.

Paneli kupljeni od domaćeg proizvođača

Montirano je 27.544 fotonaponskih modula, a posebno je važno što ih je isporučio hrvatski proizvođač Solvis. S izuzetkom Turske, koja uslovljava investitore na tom planu, ali ih i subvencioniše, u regionu kojeg pokriva Balkan Green Energy News je industrija opreme za proizvodnju zelene energije još u povoju.

Solarna elektrana Obrovac je sedma u HEP-ovom arsenalu.

Kompanija se sprema da otvori postrojenje Donja Dubrava s priključkom kapaciteta 9,9 megavata u Međimurju, a pre kraja godine pogon Radosavci kod Slatine, na severoistoku Hrvatske, od deset megavata. Maksimalna snaga odnosno pik (najviše jednosmerne struje što paneli mogu da daju) za ta dva projekta iznosi 12,35 odnosno 13,2 megavata.

Štaviše, za sledeću godinu je planiran početak radova na izgradnji fotonaponskog postrojenja Korlat od čak 99 megavata nominalne odnosno 75 megavata priključne snage. Investicija iznosi 80 miliona evra. Lokacija je pored HEP-ovog jedinog i istoimenog vetroparka, kod Benkovca u Dalmaciji. Integrisanjem te dve elektrane bi nastala prva hibridna elektrana u zemlji.

Obrovac Obrovcu HEP najvecu solarnu elektranu u Hrvatskoj

U planu je 60 projekata elektrana na obnovljive izvore

HEP u razvoju ima jedanaest projekata solarnih elektrana i jedan vetropark. U planu je 60 projekata zbirnog kapaciteta 1,5 gigavata, u koje treba da uloži 1,6 milijardi evra, izjavio je predsednik uprave Frane Barbarić.

Većina je u priobalnom području. Šef ovog državnog preduzeća je podsetio da su u toku obimna ulaganja u elektrodistribucionu i prenosnu mrežu, a da je 30 miliona evra namenjeno za 13 podmorskih kablova do jadranskih ostrva.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

16. maj 2023. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

16. maj 2023. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

16. maj 2023. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

16. maj 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti