OIE

Solvis u Hrvatskoj pravi 120.000 solarnih panela za Google

Solvis Hrvatskoj 120.000 solarnih panela Google

Slika: Solvis

Objavljeno

11.01.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

11.01.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Solvis proizvodi 120.000 specijalnih solarnih panela za data centre u Kaliforniji u vlasništvu kompanije Google. Proizvođač solarnih modula sa severa Hrvatske očekuje da će saradnja da se nastavi kad ispuni porudžbinu.

Eksperti iz američkog tehnološkog giganta Google i švajcarski partneri već više od dve godine pomažu kompaniji Solvis da razvije specijalne solarne panele. Google je od hrvatske firme naručio 120.000 solarnih panela, kojima će opremiti svoja dva data centra u Kaliforniji, prenosi Večernji list. Solvis ima fabriku solarnih modula u Varaždinu.

Taj proizvođač, koji izvozi 80 odsto učinka, naveo je da je potražnja dvostruko nadmašila njegov godišnji kapacitet i da on iznosi 300 megavata. Osnovan je 2008. godine, kada su takve firme u Evropi bile malobrojne.

Direktor preduzeća Solvis Stjepan Talan napomenuo je da Google namerava da sve svoje objekte opremi solarnim panelima za proizvodnju struje i izrazio optimizam da će se saradnja nastaviti.

Neprekidna ulaganja u solarnu tehnologiju

Firma zapošljava 340 ljudi, a u portfelju ima deset modela, uz dodatne proizvode. Solvisova prva solarna ploča od dva kvadratna metra imala je snagu 200 vati, dok je kapacitet njenog sadašnjeg ekvivalenta 500 vati i deset puta je jeftiniji, istakao je Talan i dodao da je u ovom sektoru od suštinskog značaja da se stalno investira u unapređivanje tehnologije.

Talan: Evropski zeleni dogovor će podstaći domaću proizvodnju solarnih panela

Vlasnici kuća obično postavljaju sisteme od četiri do šest kilovata na krov i to ih košta između 40.000 i 70.000 kuna, ili 5.300 do 9.200 evra, otkrio je i izjavio da se ulaganje isplati kroz šest do osam godina.

Po Talanovom mišljenju, Evropski zeleni dogovor će stimulisati domaću proizvodnju solarnih panela. On tvrdi da je kvalitet u Evropi bolji nego u Kini, a da je cena samo malo viša.

Solvis učestvuje u tenderu vrednom 28 milijardi dolara u Indiji

Solvis je prošle godine pokrenuo najveći projekat solarne elektrane u celoj Hrvatskoj. Firma je takođe proizvela panele za fotonaponsko postrojenje od 6,5 megavata na Cresu. Ono je već u izgradnji, a imaće najveći instalirani kapacitet u zemlji.

Ova kompanija sa severa Hrvatske učestvuje u tenderu u Indiji procenjenom na 28 milijardi dolara, za do 47 miliona kućnih sistema za električnu energiju. Državni Energy Efficiency Services Ltd. (EESL) će od odabranog ponuđača naručiti solarne panele, baterije, led sijalice i ostalu opremu.

Komentara: (1)
ZLATKO / 15.07.2021.

Postovani Imam upit za Vas
Dali pri proizvodnje solarnih ploca ugradujete u staklo i PVD- titanijum u debljini od oko 5 mikrona tehnologiju koja privlaci suncanu energiju iako nema sunca te postize jos efikasnije rezultate i u hladnijim danima lp Zlatko Karlovac 0995950830

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane veceg kapaciteta na obnovljive izvore energije

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane većeg kapaciteta na obnovljive izvore

23 јуна 2022 - Premije će biti dodeljene za elektrane sa instalisanom snagom od 638 MW. U međuvremenu je uvećana kvota za biogasne elektrane

RWE Commerzbank vetropark srednja preduzeca snabdevanje zelena energija

Nemački RWE i privreda partneri u budućem ofšor vetroparku od 1 GW

22 јуна 2022 - RWE i Commerzbank ponudiće srednjim firmama da se direktno snabdevanju zelenom enegijom iz vetroparka snage jedan gigavat

Na Staroj planini prve zadruzne solarne elektrane u Srbiji doniraj

Na Staroj planini biće izgrađene prve zadružne solarne elektrane u Srbiji – uključi se i doniraj

21 јуна 2022 - Energetska zadruga Elektropionir je pokrenula kraudfanding kampanju za krovne solarne elektrane u Dojkincima i Temskoj na Staroj planini.

Otvorena registracija za učešće na Nedelji održive energetike – EUSEW 2022.

Otvorena registracija za EUSEW 2022 u Briselu i onlajn

17 јуна 2022 - Otvorene su prijave za učešće u Nedelji održive energetike u Evropskoj uniji – EUSEW 2022, koja...