OIE

Hrvatski Pivac instalirao solarnu elektranu za sopstvenu potrošnju snage 1,2 MW

pivac-solarna-elektrana-ppk-karlovacka-mesna-industrija

Slika: PPK karlovačka mesna industrija (Pivac)

Objavljeno

07.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Grupa Pivac instalirala je na krovovima svojih pogona u okviru PPK karlovačke mesne industrije solarnu elektranu snage 1,2 MW koja će proizvoditi električnu energiju za sopstvenu potrošnju ove firme. Investiciju vrednu 7,2 miliona kuna (oko milion evra) realizovao je HEP ESCO, članica HEP grupe.

Solarna elektrana površine 7.500 kvadratnih metara ima 3.939 fotonaponskih modula, pojedinačne snage 305 W, a očekivana godišnja proizvodnja je 1,2 GWh. To je malo više od deset odsto godišnje potrošnje PPK karlovačke mesne industrije, koja će na ovaj način postati prozjumer – i proizvođač i potrošač električne energije.

Prvi rezultati su bolji od očekivanih jer je u probnom periodu u trajanju od jednog kvartala proizvodnja bila 720 MWh električne energije. Kako je saopštio Pivac, period povraćaja investicije je procenjen na 5,2 godine.

Cilj projekta je, takođe, doprinos očuvanju životne sredine koji se ogleda u smanjenju emisija CO2 za 274 tone godišnje, navela je ova kompanija.

Elektrana je u celosti hrvatski domaći proizvod

„Posebno nas veseli što je ovaj projekt u cijelosti hrvatski domaći proizvod. Projektant i izvođač naše solarne elektrane bila je hrvatska tvrtka Enerco Solar, a sva oprema za izgradnju, uključujući same panele hrvatskog proizvođača SOLVIS, dolazi iz domaće proizvodnje“, izjavio je Igor Miljak, predsednik Uprave PPK karlovačke mesne industrije.

Polovina investicije sufinansirana je bespovratnim sredstvima Ministarstva poljoprivrede.

Ministarka poljoprivrede Marija Vučković izjavila je da će samostalno stvaranje resursa za sopstvenu proizvodnju uz smanjenje negativnih efekata na okolinu je smer u kojem EU ide i za koji planira sredstva i ciljeve u narednom razdoblju.

HEP ESCO pokrenuo Programa HEP EE solar plus

HEP ESCO je ovu solarnu elektranu izgradio kao prvi projekt iz Programa HEP EE solar plus koji se odnosi na investicije u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije za industrijske objekte.

HEP je, kao i sve velike energetske kompanije, prepoznao trendove i potrebe tržišta te u svoju ponudu, uz snabdevanje energentima uključuje sve kompleksnije i modernije energetske usluge, rekao je Željko Jelačić, direktor firme HEP ESCO.

Grupa Pivac namerava da izgradi solarnu elektranu snage 2 MW u novom pogonu Mesne industrije Braća Pivac koji se upravo gradi u Gospodarskoj zoni Ravči kod Vrgorca, kao i solarnu elektranu snage 1 MW u Mesnoj industriji Vajdi Čakovec.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

solarni paneli monteri obuka

Uskoro obuke za montere solarnih panela – osposobi se za siguran posao u narednim godinama

29 септембра 2022 - U toku je ubrzani razvoj nove grane privrede - zelene energetike, koji, naravno zahteva odgovarajuću radnu snagu

hidrocentrale Zlatolicje Sloveniji otvorena solarna elektrana

Kod hidrocentrale Zlatoličje u Sloveniji otvorena solarna elektrana

29 септембра 2022 - Prvi deo buduće solarne elektrane Zlatoličje-Formin, koja će dostići 30 megavata, počeo je s redovnim radom

Hrvatska dobija 22 solarne elektrane na javnim objektima

Hrvatska dobija 22 solarne elektrane na javnim objektima

28 септембра 2022 - Na javnim objektima u Hrvatskoj biće izgrađene 22 solarne elektrane ukupnog kapaciteta jednog megavata električne...

Dve cetiri Evropske nagrade za odrzivu energiju Jugoistocnu Evropu

Dve od četiri Evropske nagrade za održivu energiju otišle u Jugoistočnu Evropu

27 септембра 2022 - Timea Farkas iz Rumunije i energetska zajednica Minoan Energy Community s Krita su dobili Evropske nagrade za održivu energiju s još dva laureata