OIE

Hrvatski Pivac instalirao solarnu elektranu za sopstvenu potrošnju snage 1,2 MW

pivac-solarna-elektrana-ppk-karlovacka-mesna-industrija

Slika: PPK karlovačka mesna industrija (Pivac)

Objavljeno

07.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Grupa Pivac instalirala je na krovovima svojih pogona u okviru PPK karlovačke mesne industrije solarnu elektranu snage 1,2 MW koja će proizvoditi električnu energiju za sopstvenu potrošnju ove firme. Investiciju vrednu 7,2 miliona kuna (oko milion evra) realizovao je HEP ESCO, članica HEP grupe.

Solarna elektrana površine 7.500 kvadratnih metara ima 3.939 fotonaponskih modula, pojedinačne snage 305 W, a očekivana godišnja proizvodnja je 1,2 GWh. To je malo više od deset odsto godišnje potrošnje PPK karlovačke mesne industrije, koja će na ovaj način postati prozjumer – i proizvođač i potrošač električne energije.

Prvi rezultati su bolji od očekivanih jer je u probnom periodu u trajanju od jednog kvartala proizvodnja bila 720 MWh električne energije. Kako je saopštio Pivac, period povraćaja investicije je procenjen na 5,2 godine.

Cilj projekta je, takođe, doprinos očuvanju životne sredine koji se ogleda u smanjenju emisija CO2 za 274 tone godišnje, navela je ova kompanija.

Elektrana je u celosti hrvatski domaći proizvod

„Posebno nas veseli što je ovaj projekt u cijelosti hrvatski domaći proizvod. Projektant i izvođač naše solarne elektrane bila je hrvatska tvrtka Enerco Solar, a sva oprema za izgradnju, uključujući same panele hrvatskog proizvođača SOLVIS, dolazi iz domaće proizvodnje“, izjavio je Igor Miljak, predsednik Uprave PPK karlovačke mesne industrije.

Polovina investicije sufinansirana je bespovratnim sredstvima Ministarstva poljoprivrede.

Ministarka poljoprivrede Marija Vučković izjavila je da će samostalno stvaranje resursa za sopstvenu proizvodnju uz smanjenje negativnih efekata na okolinu je smer u kojem EU ide i za koji planira sredstva i ciljeve u narednom razdoblju.

HEP ESCO pokrenuo Programa HEP EE solar plus

HEP ESCO je ovu solarnu elektranu izgradio kao prvi projekt iz Programa HEP EE solar plus koji se odnosi na investicije u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije za industrijske objekte.

HEP je, kao i sve velike energetske kompanije, prepoznao trendove i potrebe tržišta te u svoju ponudu, uz snabdevanje energentima uključuje sve kompleksnije i modernije energetske usluge, rekao je Željko Jelačić, direktor firme HEP ESCO.

Grupa Pivac namerava da izgradi solarnu elektranu snage 2 MW u novom pogonu Mesne industrije Braća Pivac koji se upravo gradi u Gospodarskoj zoni Ravči kod Vrgorca, kao i solarnu elektranu snage 1 MW u Mesnoj industriji Vajdi Čakovec.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Isplativije je odmah preci sa uglja na obnovljive izvore nego koristiti gas kao prelazno resenje istrazivanje

Isplativije je odmah preći sa uglja na obnovljive izvore nego koristiti gas kao prelazno rešenje – istraživanje

17 маја 2022 - Prelazak na solar, vetar i skladištenje energije bi proizvođačima struje u EU omogućilo uštedu od 90 dolara po toni CO2, kaže TransitionZero

milos loncar prozjumeri altina zemun srbija

Domaćinstva u Srbiji počela da proizvode struju iz sunca, prenosimo iskustva iz Zemuna

16 маја 2022 - Prvih 13 domaćinstava već proizvodi električnu energiju za sopstvenu potrošnju u solarnim panelima na svojim krovovima

EPS obustavio gradnju svoje prve solarne elektrane petka kriza

EPS obustavio gradnju svoje prve solarne elektrane

13 маја 2022 - Reč je o prvoj solarnoj elektrani Elektroprivrede Srbije, koja je planirana na deponiji jalovine ugljenokopa u kostolačkom basenu

EU 2025 sve javne zgrade krovne solarne panele

EU planira da do 2025. na sve javne zgrade postavi krovne solarne panele

12 маја 2022 - Evropska komisija će, po nezvaničnim informacijama, sprovesti mere da do 2025. svaka javna zgrada dobije krovne solarne panele