OIE

Hrvatski Pivac instalirao solarnu elektranu za sopstvenu potrošnju snage 1,2 MW

pivac-solarna-elektrana-ppk-karlovacka-mesna-industrija

Slika: PPK karlovačka mesna industrija (Pivac)

Objavljeno

07.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Grupa Pivac instalirala je na krovovima svojih pogona u okviru PPK karlovačke mesne industrije solarnu elektranu snage 1,2 MW koja će proizvoditi električnu energiju za sopstvenu potrošnju ove firme. Investiciju vrednu 7,2 miliona kuna (oko milion evra) realizovao je HEP ESCO, članica HEP grupe.

Solarna elektrana površine 7.500 kvadratnih metara ima 3.939 fotonaponskih modula, pojedinačne snage 305 W, a očekivana godišnja proizvodnja je 1,2 GWh. To je malo više od deset odsto godišnje potrošnje PPK karlovačke mesne industrije, koja će na ovaj način postati prozjumer – i proizvođač i potrošač električne energije.

Prvi rezultati su bolji od očekivanih jer je u probnom periodu u trajanju od jednog kvartala proizvodnja bila 720 MWh električne energije. Kako je saopštio Pivac, period povraćaja investicije je procenjen na 5,2 godine.

Cilj projekta je, takođe, doprinos očuvanju životne sredine koji se ogleda u smanjenju emisija CO2 za 274 tone godišnje, navela je ova kompanija.

Elektrana je u celosti hrvatski domaći proizvod

„Posebno nas veseli što je ovaj projekt u cijelosti hrvatski domaći proizvod. Projektant i izvođač naše solarne elektrane bila je hrvatska tvrtka Enerco Solar, a sva oprema za izgradnju, uključujući same panele hrvatskog proizvođača SOLVIS, dolazi iz domaće proizvodnje“, izjavio je Igor Miljak, predsednik Uprave PPK karlovačke mesne industrije.

Polovina investicije sufinansirana je bespovratnim sredstvima Ministarstva poljoprivrede.

Ministarka poljoprivrede Marija Vučković izjavila je da će samostalno stvaranje resursa za sopstvenu proizvodnju uz smanjenje negativnih efekata na okolinu je smer u kojem EU ide i za koji planira sredstva i ciljeve u narednom razdoblju.

HEP ESCO pokrenuo Programa HEP EE solar plus

HEP ESCO je ovu solarnu elektranu izgradio kao prvi projekt iz Programa HEP EE solar plus koji se odnosi na investicije u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije za industrijske objekte.

HEP je, kao i sve velike energetske kompanije, prepoznao trendove i potrebe tržišta te u svoju ponudu, uz snabdevanje energentima uključuje sve kompleksnije i modernije energetske usluge, rekao je Željko Jelačić, direktor firme HEP ESCO.

Grupa Pivac namerava da izgradi solarnu elektranu snage 2 MW u novom pogonu Mesne industrije Braća Pivac koji se upravo gradi u Gospodarskoj zoni Ravči kod Vrgorca, kao i solarnu elektranu snage 1 MW u Mesnoj industriji Vajdi Čakovec.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

7. septembar 2020. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

7. septembar 2020. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Polar Night Energy

Baterija od peska za skladištenje toplotne energije

7. septembar 2020. - Finski startap Polar Night Energy izgradiće najveću bateriju koja pesak koristi kao materijal za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

7. septembar 2020. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu